15 iun. 2012

TVR – o piedică în calea uitării


Acţiunile usl din ultima vreme trădează o lipsă de imaginaţie îngrijorătoare. Din anumite puncte de vedere, deşi dovedesc sărăcie de idei, acţiunile comuniştilor la TVR sunt unele „verificate”. „Reţeta” este o copie la indigo a „desantului” pe care l-au implementat şi în anul 2000. Cum procedează ei? Departamentul Economic este condus cam de aceleaşi persoane obediente lor şi pe care ceilalţi, din exces de democraţie nu i-au schimbat. La momentul „potrivit”, departamentul întocmeşte raportul de activitate care, surpriză sau nu, arată că instituţia e pe pierdere. După asta, nimic nu iese din tipare: raportul de activitate se discută în Parlament, Consiliul de Administraţie este schimbat conform legii, iar Parlamentul numeşte un interimar. Până aici e clar... Întrebarea e de ce până în prezent instituţia era pe „plus” şi dintr-o dată, imediat după schimbarea de guvern, ea rămâne pe „minus”? Realitatea e că TVR a fost, este şi va fi mereu în pierdere, în fiecare an; ca să citez un fost director sunt „pierderi programate”.

Acţiunea de schimbare a CA este una condusă politic (ceea ce este evident pentru toată lumea), dar instrumentata din interior. Acum mai trebuie să aşteptăm o lună şi vom descoperi, tot conform „reţetei psd” că TVR e... pe „plus”! Şi aşa va rămâne cât timp la putere vor fi comuniştii. Cineva o să spună, poate, că aşa nu vor mai putea să fure sau că nu va mai fi posibilă finanţarea viitoarei campanii electorale din bani publici... Greşit complet! Cum să mai iasă pe pierdere, din moment ce situaţia financiară se face invers decât de obicei? Adică? Păi, se ia ultimul raport de activitate pozitiv, se adaugă 10% şi vedem cât a înregistrat profit o instituţie bugetară. Acum, când ştim sumă, ne întoarcem şi o repartizam pe căprarii: ajustam cheltuielile curente, salarii, sponsorizări etc. Apoi putem să ne prezentăm relaxaţi în fata Parlamentului. Bine, bine, dar de finanţat buzunare goale şi campanii electorale? Simplu: din contracte cu terţi. Din această perspectivă, mişcarea pe care noul interimar-definitiv de la TVR a făcut-o prin denunţarea contractului cu Dolce este una perfectă, iar „artizanii” bugetului TVR vor găsi soluţiile pentru a deturna sumele necesare fără ca asta să se vadă undeva oficial. Aş putea să pariez că un alt raport, unul cu rezultate contrare celui deja prezentat este deja făcut şi aşteaptă doar momentul pentru a ieşi la iveală.

Deşi mulţi n-au vrut să accepte, Preşedintele a sintetizat perfect situaţia reală de acolo: televiziunea naţională trebuie desfiinţată şi reînfiinţata, dar cine s-o mai facă acum?

Un necesar, cred eu, remember:
EXCLUSIV: Pulpana rosie peste TVR (I)
EXCLUSIV: Pulpana rosie peste TVR (II)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu