Lacul Văcăreşti este locul care pare al nimănui, dar de fapt are 100 de proprietari. Undeva, pe fundul lacului, în urmă cu 22 de ani, erau locuinţe. Foştii proprietari le-au pierdut când autorităţile comuniste au decis să le demoleze ca să poată derula proiectul de transformare a zonei. Totuşi, în decembrie 1989, documentaţia de expropriere încă nu fusese aprobată, deşi casele fuseseră făcute una cu pământul. În 2003, groapa a fost concesionata ilegal, pe 49 de ani, firmei Royal Romanian Corporation, reprezentată de israelianul Tony Mikhael. Acesta s-a angajat să facă o investiţie de aproape un miliard de dolari şi să ridice un complex cultural sportiv. Afaceristul a dispărut, lăsând o datorie de 6,1 milioane de lei la Fisc.
(sursa - http://bucureşti.wikia.com)
Aşa cum era de aşteptat, „delta” din Bucureşti este o baltă, o mlaştină sau, oricum, o zonă ca şi părăsită de autorităţi. Primarul Oprescu se ocupă să viseze la proiecte megalomane niciodată realizabile, dar de „lacul” Văcăreşti n-are timp. Potenţialul zonei este excepţional din punct de vedere imobiliar, aşa că madama Plumb se trezi că descoperă „valoarea de zonă verde" (ăsta e cinism sau imbecilitate?) şi declară zonă ca fiind „protejată”. Protejată de cine sau împotriva cui? De foştii proprietari? În graba lor de a-i împiedica pe cei în drept să intre în posesia a ceea ce este al lor de drept, comuniştii au „omis” ca o deltă nu se formează singură, ci la vărsarea unei ape curgătoare şi este o acumulare de aluviuni, nu o mlaştină semi-salubră. A încălcat Năstase legile? Nuuuu, le-a călcat în picioare. Dar Plumb? La fel. Dacă stăm să ne gândim, „guvernul puşcăriabililor” are „treabă” zilnic aproape: plagiatorii sunt înlocuiţi de incompatibili şi ei – de condamnaţi, iar asta a devenit la ordinea zilei. Proprietarii sunt acum „liniştiţi”: dacă până acum ar fi vândut la un preţ terenul care le aparţine, acum, cu zona declarată „protejată”, practic nu mai au cui să vândă. O vreme... Destul de repede îşi vor face apariţia misiţii, cei puşi să le dea un pol de parale pentru suprafeţele la care au dreptul, apoi „dezvoltatori” imobiliari, reprezentanţi ai cutărui partid comunist vor „cumpăra” terenurile şi uite-aşa nişte milionari vor deveni peste noapte miliardari.
„Bine” ca ONG-urile de mediu s-au grăbit ca în aceeaşi zi s-o premieze pe plumbuită, dar şi pe Mickey Mao, cel care din dorinţa de a proteja mediul are nevoie de o „sărăcie” de Mercedes, de două ori mai scump decât varianta sa clasică. Merită ei să fie premiaţi? Dacă da, votaţi-i şi vă vor „premia” şi ei pe voi... Cu scaieţi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu