29 nov. 2011

Profesorii de doi lei mai vor 15 bani

In anii ’90 circula o vorba ce spunea ca romanii au un invatamant excelent si ca pregatim cadre de valoare cum in alte parti nu intalnesti. Desigur, era o vorba goala. Ca orice sistem din lume, si invatamantul romanesc producea, ca si acum, profesionisti si rebuturi. « Domnia » « patriarhului rosu », urmata de cea a « imparatului » bulanel (« desigur ») au pus lespedea peste cavoul in care bagasera invatamantul romanesc. Cu toate salariile de mizerie pe care le aveau in epoca, profesorii stateau cuminti in bancile lor si nu protestau defel. De ce ? Pentru ca liderii lor de sindicat erau, tot ca si azi, slugi supuse ale « tatucilor » care ii imbogateau ; pe lideri, nu pe amaratii de profesori. De acum, asta este o chestiune bine cunoscuta si publicata in presa. Liderii de sindicat din invatamant au niste dosare penale « respectabile » si orice pot ei accepta, dar nu trecerea Romaniei la normalitate. Umbra dosarelor e groasa, presiunile psd-iste, pe de o parte, ca si cele exercitate de Vantu sau Felix, pe de alta parte – la fel. Ce pot sa faca ei pentru ca Guvernul sa fie faultat ? Sa scoata profesorii in strada, sa sustina actiuni in justitie care se finalizeaza (ce « surpriza » !!) cu castig pentru petenti, dar care greveaza bugetul de stat, sa reclame la CE etc. Toate astea sunt actiuni fatis ostile guvernului Boc. Avea dreptul Boc sa taie salariile ? Da, il avea, asa cum si in alte tari europene se intampla, doar ca acolo justitia e justitie si nu da rezolutii de recuperare a taierilor pentru ca justitia in tarile normale nu se amesteca in deciziile guvernelor. Ca ordonator de credite si platitor de salarii, guvernul este in drept inclusiv sa taie salarii, atat timp cat este administrator al banilor publici din care se platesc salarii bugetare. Daca taia din fonduri private, da, era in culpa si trebuia sa returneze banii, ceea ce n-a fost cazul. In UE s-au taiat si pensii PRIVATE, dar asta nu s-a soldat cu recuperari de bani taiati ; asta si pentru ca ei au justitie (in timp ce noi avem « justitia » lui Pivnicerovskaia si a acolitilor ei rosii), dar si pentru ca acolo mai exista responsabilitatea fata de tara lor. Ei inteleg ca efortul personal este facut pentru binele tarii lor, pe cand la noi asta e o vorba in vant, din nefericire.


« Pregatitii » nostri profesori sunt nemultumiti. De ce ? « Noi intelegem criza, dar sa fie la altii, ca pe noi nu ne priveste ». Asadar, iata ca profesorii, unii mai slab pregatiti decat elevii pe care ar trebui sa-i invete carte, sub « stindardul » penalilor lor lideri de sindicat ies in strada sa ceara salarii marite si un buget pentru invatamant (asta e treaba lor ? sau azi, cand demonstreaza ar fi trebuit sa fie la cursuri ?). Sigur, bugetul pe 2012 este unul auster, dar situatia asta nu se schimba abandonand elevii si demonstrand. Ma intreb : cata inteligenta zace in capetele infierbantate ce ies in strada cand stiu ce hal de lideri de sindicat au ? Cata pregatire razbate din actiunile lor de oi manate la pasune ? Ei nu vad ca sunt o jalnica masa de manevra a comunistilor care mai ieri ii infometau ? Ce spera ? Ca vorbele lor mieroase le vor tine de foame ? Nu, nici vorba ! Comunistii uslasi (scuzati pleonasmul !) le vor da ceea ce le-a dat si in timpul « domniei » lor : mult « salam » in « galantare ». Asta n-ar fi atat de suparator ; fiecare primeste ce merita. Tragic este ca ei contribuie la dezordinea pe care atat de mult si-o doresc « rosii », stiut fiind ca lor doar haosul le prieste. Dar responsabilitatea, sentimentul national, respectul fata de ceilalti, de alte profesii – unde sunt ? Pai daca astia ne sunt profesorii, atunci sa le dam pasapoarte si o suma de bani pentru drum si duca-se in tarile care platesc bani frumosi pentru incompetenta ; daca vor gasi ei o alta asemenea tara.

5 comentarii:

  1. Asta-i un subiect tare greu de abordat, in genul asta de subiecte nu exista win-win, sunt sigur ca exista si cunosc tipuri de profesori care nu ar trebui platiti deloc, insa pe de alta parte sunt si niste profesori extraordinari de buni (care uneori tocmai prin impulsurile care le dau pot inspira genii in devenire), care sunt tratati la fel ca progeniturile care ajung in invatamant. Nu mi se pare corect sa fie toti bagati in aceeasi oala (chiar daca predomina incompetenta). Eu nu am nicio tangenta personala cu invatamantul, insa din cate observ tocmai prin anumite curente sociale (cum ar fi acelea care spun ca a citi o carte sau a fi educat nu te mai ajuta la nimic) invatamantul a pierdut teren, iar unii profesori de nivel mediu au preferat sa treaca la o atitudine de nepasare. Financiar si moral vorbind, sunt greu de condamnat, pentru ca in orice domeniu cand un angajat e platit prost si tratat ca o carpa, nu te poti astepta la randament din partea lui , chiar invocand pasiunea, care in multe cazuri se pierde, individul considerandu-si calitatea si rangul in functie de cum e remunerat. Trecand la alte cauze, generatiile care ies acum din scoli nu cred ca au educatia precara pe care o au numai din cauza ca profesorii sunt incapabili sau nu manifesta interes, simbolurile in societate, idealurile sociale le-au schimbat ei insisi fiind inspirati incepand de la anturajul cu creier cat o nuca pana la parinti manelisti capsunaro-sezonieri in deplasare, cu vile construite fara aprobari in tara. Si copilul ce idee poate sa aiba? Sa invat sa devin educat si sarantoc precum cadrele didactice sau sa ma prostituez social, sa imi etalez suncile pe ritmuri de manele si sa consum mici in fata blocului. Sunt foarte multe persoane care nu inteleg adevarata valoare a educatiei...(aceea ca daca se intampla sa nu ai succes prin intermediul ei, macar sa ai dezvoltat un bun simt si o educatie care sa te faca sa nu deranjezi pe altii).

    RăspundețiȘtergere
  2. Adrian, problema e ca unii profesori confunda profesia cu o stipendie. In loc sa performeze si sa educe elevii, ei se plang ca 2000 lei pe luna sunt insuficienti; sunt, da, dar banii astia vin de la un buget tarat de abuzurile anterioare si intr-o perioada de criza economica mondiala. Tot ei sunt cei care azi cer clase de 3o de elevi, "uitand" ca respectivele clase au 40 nu dintr-o vina a ministerului, ci din cauza spagilor uriase pe care invatatoarele le iau pentru a accepta suplimentarea numarului de elevi. Apoi urmeaza meditatiile (uneori obligatorii) neimpozitate, cadourile si facilitatile pe care le cer profesorii parintilor elevilor. Nu au nici un motiv sa iasa in strada. Dovada ca atunci cand aveau salariul minim pe economie (in anii '90) profesorii nu mai protestau si nu mai demonstrau stiind ca nu din salariu traiesc. Din punctul meu de vedere, astia sunt niste mercenari in slujba destabilizatorilor economiei nationale. Sa nu uitam ca rezultatele slabe de la bac li se datoreaza intai de toate profesorilor prea ocupati cu demonstratiile ca sa mai aiba timp si de elevi. Sa-i intrebe pe liderii lor de sindicat cum au acumulat averi uriase din activitatea sindicala "onesta"; eu am fost lider sindical si n-am castigat nici macar un leu din asta, ei cum au facut?

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca spuneti ca 2000 de lei e putin, poate ca ar trebui sa consultati salariile de incadrare din Monitorul Oficial , uitati aici un link cu incadrarile pe 2011 http://www.uav.ro/files/OM/MO323.pdf , vi se pare normal, si o sa vedeti in listele din link, ca un profesor de grad didactic 1 cu vechime de peste 40 de ani sa ia maxim 1800 lei brut?! Nu mai vorbesc de cei sub limita de 40 de ani vechime care iau intre 700-1000 ron/lunar. Si eu f. usor as putea sa am o opinie de privat (sa judec fara sa ma informez), insa daca va uitati pe lista sper sa va clarificati cifrele mai bine si sa va schimbati opinia. Eu daca m-as pune in locul cadrelor didactice, va rog sa ma credeti ca pt 7 mil lunar probabil as citi ziarul la ore, e miraculos faptul ca unele cadre didactice fac macar ceva treaba pt banii astia! Sunt curios dvs in urma unor licente, masterate, examene de titularizare, ani de vechime, unii naveta care nu li se mai deconteaza, imbulzeala si coruptie la titularizare cat de entuziasmat ati fi la final de luna cand zariti pe fluturasul de salariu minunata suma de 700 RON.

    RăspundețiȘtergere
  4. Poporul asta o sa merite profesori si medici cand nu va mai fi un popor de pomanagii. Toti asteapta calitate in educatie si sanatate, dar fara sa plateasca. Sper sa se distruga de tot unitatile finantate de stat. Asa cum la dentist platesti sume astronomice, sa plateasca si cei ce vor copii invatati. Si sunt destui specialisti competenti in ambele domenii, care ar merita un salar decent si mai putini nervi facuti de tot soiul de tiganeti sau patroni cu bani si cu pretentii. Dar cu o clasa politica agramata, pareri ca cele ale detinatorului site-ului vor face tot mai mult rau.

    RăspundețiȘtergere
  5. macar inainte de "89, cand terminai un liceu, stiai sa scrii si sa citesti, cit de cit.
    acuma analfabetii fac si facutate.
    o tempora...

    RăspundețiȘtergere