23 apr. 2012

Depolitizarea ca „luptă de clasa”


Ipocrizia e de capatai la usl. Profesorasul de istorie la scoala generala, Somnorila joaca pe "dreapta". Cica partiduletul sau de tradatori de tara (nu stiu ca vreunul sa fi luat atitudine fata de minciunile la care au apelat secaturile pt a obtine sanctionarea Romaniei in PE) e unul de "dreapta-dreapta", unul "cu adevarat de dreapta". In liceu, daca facea un pic de carte ar fi aflat ca Partidul Liberal (devenit apoi National Liberal) a fost primul partid de stanga din tara, opunandu-se conservatorilor, cei cu adevarat de dreapta. Mai apoi, doctrina si ideologia partidului l-au recomandat tot ca un partid de stanga, cu usoare "tuse" de dreapta, in perioada interbelica. De cand ilici a aprobat reinfiintarea pnl, acesta n-a avut nici o treaba cu dreapta, ci doar a fost in stanga, mai la dreapta extremei stangi - comunistii lui ilici. Ani de zile aceasta gogorita cu "pnl - partid de dreapta" a functionat la electoratul stangist, asa ca azi Somnorel crede ca poate sa fie nerusinat si sa-si atribuie "adevarata dreapta". Sa-i mai amintesc jivinei ca si colegul lui, Vosganian a facut Uniunea Fortelor de Dreapta cu banii lui Vantu, dar tot partid legionaroid era; azi, toata "presa" tace malc... E "libertatea" cuvantului..
O alta uriasa mostra de ipocrizie este principala masura pe care Somnorel ar aplica-o daca ar castiga alegerile: depolitizarea. Cand il aud, ma cuprinde sila... Imi amintesc, si ca mine – multi altii, ce se petrecea din acest punct de vedere in guvernarile psd, cdr si pnl-psd.
La inceputul anilor ‛90, totul era politizat. Miscarile de protest cereau continuu depolitizarea institutiilor de stat, dar ilici si acolitii lui s-au opus cu indarjire. S-au opus pana cand aceasta depolitizare a devenit o conditie de pre-aderare. Netulburati, comunistii au facut „pasul”... Au schimbat membri de partid cu ... „societatea civila” a fidelilor lor nemembri de partid. Asa si-au instalat in functii diversi indivizi, chipurile independenti. Desigur, au fost si exceptii, iar „depolitizarea” n-a avut cu nimic a suferi pentru ca prim ministru era Fireste; ma refer aici la lunga si penala „pastorire” a Societatii publice de Radio de catre Dragos Seuleanu, membru recunoscut al psd. Nu discut aici despre hotiile comise si nici despre lipsa de masuri din partea autoritatilor pentru ca am amintit anterior (aici I si aici II), ci doar despre „depolitizarea” institutiilor publice. In cadrul acestei „depolitizari”, in aceeasi institutie bugetara au fost pusi in functii (mai mari sau mai mici) oameni ai puterii comuniste. Daca era cineva „cu gura mare” si lua atitudine fata de uriasele hotii comise pe fata, imediat era atentionat: „nu mai critica si tu psd-ul, daca vrei sa-ti fie bine” (Mircea Manole, director general adjunct la vremea aceea). Se putea intampla ca sicanele sa fie chiar fara perdea, asa ca venea acelasi Manole cu „solutia” salvatoare: „inscrie-te si tu la psd si se aranjeaza”. Insa nu toti sunt „intelepti” si nici toti nu se inscriu in partide criminale. Si atunci venea ultima.varianta: „de ce nu te duci la Adriana Saftoiu, ca poti sa mergi la pnl si te ajuta ea dupa aia”. Dar despre ce ajutor era vorba? Asta o stie si Teo Melescanu: problema era ca sleahta de nesatui din bani publici „dadeau drumul la caini” impotriva opozantilor. Asadar, vrei „sa-si cheme cainii”? Treci in haita. Asa ceva s-a petrecut peste tot, multi acceptand inscrierea, fie ea si formala in partidele comuniste.
Asta e „depolitizarea” lui Somnorel: ii schimbam din functii pe toti pe care ii putem acuza de politizare si-i inlocuim cu „ai nostri ca brazii” pe care ii spoim ca „independenti” sau ca „societate civila”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu