22 apr. 2012

Struto-camila socialist-„liberala” si Sanatatea

Ordinul Dragonului
Curentul liberal este prin definitie unul liber de constrangeri si independent fata de o entitate potential centralizatoare. El da substanta si unei serie de ocupatii pe care le numim „profesiuni liberale”, cum ar fi medic, farmacist, arhitect, jurnalist, notar, avocat etc. Peste tot in lumea civilizata, nu si in statele comuniste, cate mai sunt ele, aceste meserii stau la fundamentul economiei liberale alaturi de oamenii de afaceri.
In Romania nu e deloc acelasi lucru... Sistemul pus la cale si implementat de catre bolsevici dupa 90 a creat o economie struto-camila. Acolo unde interesele le-au cerut-o au lasat libertatea de desfasurare, insa in zonele unde au vrut sa-si consolideze pozitiile – nu.
Sistemul medical si de asigurari de sanatate implementat la noi n-are nici o legatura cu economia liberala sau cea de piata. Practic este acelasi sistem din perioada ceausista, doar ca acum el este cosmetizat si „camuflat”. Medicul roman nu este doar un profesionist si atat. El trebuie sa fie si contabil, dar si intreprinzator privat. Consultatiile la medicul de familie sunt platite nu de catre pacient, ci de catre casele de asigurari care au stabilit o suma derizorie ca plata pentru consultatie. Astfel, un medic de familie are o lista impresionanta de pacienti, dar ministerul a limitat numarul de pacienti care pot sa beneficieze de consultatie intr-o zi. In felul asta, medicul ramane in sistemul centralizat controlat de stat prin intermediul caselor de asigurari. Intre medicul bugetar dintr-o tara comunista si medicul roman de azi nu e decat o aparenta diferenta, pentru ca in esenta ea nu exista. Tocmai de-aia comunistii romani de azi ii pot folosi ca masa de manevra prin greve, manifestatii si proteste; ca profesiune liberala, medicul n-are fata de cine sa protesteze in legatura cu salariul pentru ca el este un liber profesionist inscris intr-un sistem liberal de asociere. Medicul de familie este complet liber. El ar trebui sa incaseze costul fiecarei consultatii, iar apoi pacientul s-ar duce la casa lui de asigurari sa-si recupereze sumele date in raport cu sistemul de rambursare (100%, 80% etc.). Pentru a nu „scapa din mana” o importanta categorie profesionala si pentru ca tocmai de-aia au creat comunistii acest sistem, lucrurile nu par a se schimba. Cand Presedintele a inspirat un proiect de lege a sanatatii care sa puna medicii acolo unde merita sa fie, imediat bolsevicii au scos oamenii in strada. Stiu, sistemul liberal de sanatate nu e pe placul multora dintre romani, dar el si-a dovedit eficienta in celelalte tari, asa ca nu cred ca noi am avea nevoie de unul „original”.
Farmacistul este in exact aceeasi situatie ca si medicul. Dependenti de sistem, farmacistii sunt la fel de nemultumiti de cele mai multe ori. Ba nu le vin banii de la casele de asigurari, ba aceleasi case au stabilit gratuitati la medicamente pe care le platesc o data pe an, ba se ajunge in situatia in care farmacistii nu-si pot lua salariile intregi; toate astea – din cauza struto-camilei de sistem de sanatate. Si aici ar trebui ca sistemul sa se simplifice: pacientul vine, cumpara medicamentele prescrise si isi recupereaza suma, integral sau partial, de la casa de asigurari. Sistemul liberal elimina astfel orice fel de centralizare sau dependenta a profesionistilor.
Dar sistemul de sanatate si sitemul de asigurari de stat de sanatate sunt, impreuna, caracatita mafiota patronata inca de la infiintare de catre „cartelul rosu” psd („liberalii”-comunisti nu sunt de luat in calcul, ei fiind doar niste servitori conjuncturali ai bolsevicilor psd). Nu e locul sa vorbim despre cat e de ramificata si ce sume exorbitante spala acest sistem si nu avem timp sa discutam despre ce evaziune fiscala legala impiedica bugetul sa atraga taxele atat de necesare. Daca simpla vizita la medic ar fi platita direct din buzunar de catre pacient, medicul ar incasa si apoi ar vira catre stat toate taxele aferente acestei actiuni, pe cand in sistemul actual banii care vin la stat din plata de catre casa de asigurari a vizitei sunt inexistenti. Bugetarii vor salarii, pensionarii – pensii, dar in conditiile sistemului care le permite sa mearga la medic si de 10 ori pe luna, ca tot nu-i costa nimic. Si la buget de unde sa tot vina bani? Toti vor salarii ca-n Germania, dar fara sistemul de asigurari german; vrem capitalism, dar cu solutii comuniste, iar asta va duce, mai devreme sau mai tarziu, la falimentul unei parti a sistemului respectiv. Fireste, intr-un asemenea caz „oalele sparte” le vor plati tot contribuabilii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu