24 apr. 2012

"Calul troian" al minoritatilor

Un subiect putin discutat in presa este cel al minoritatilor, altele decat vorbitorii de limba maghiara. Imi amintesc ca imediat dupa Revolutie, diversi indivizi apropiati puterii politice responsabile de lovitura de stat au inceput sa constituie diverse minoritati nationale. O minoritate greaca, Romania nu avea, asa ca „responsabilii” cu acest tip de „actiune” au facut una. Era deajuns sa ai un stramos grec sau macedonean din Grecia si erai primit in proaspat constituita asociatie, liga sau cum se numea ea – a grecilor din Romania. Cei care au initiat aceasta asociere de persoane, de multe ori fara mare legatura cu minoritatea respectiva, erau si cei care o conduceau. Si iata, minoritatea greaca era constituita. La fel s-au petrecut lucrurile si cu alte minoritati: italiana, armeana, rusa, sarba, bulgara etc.
Cu fundul bine infipt in fruntea statului, desi nimeni nu-l alesese acolo, ilici a decis ca minoritatile trebuie sa aiba in Parlament cate un reprezentant; fara alegeri, ca alea sunt separat. Asta a dus la prezenta in Parlament a unor reprezentanti care tocesc scaunul fara folos din 1990 si pana azi. E cazul lui Pambuccian, Vainer, Paun etc. M-am intrebat mereu de ce trebuie ca o minoritate, nu conteaza care, sa numeasca si nu sa aleaga un reprezentant. Din acest punct de vedere, gasesc ca e corect sistemul francez care nu introduce nici un parlamentar fara ca el sa fie ales prin vot popular.
Vazandu-se in Parlament, minoritatile au inceput sa se „miste” in consonanta cu dorintele „sefului” si au constituit un grup destul de importanta de parlamentari ce tin in sah relatia Putere-Opozitie. Un veritabil „cal troian”, grupul minoritatilor a facut mereu jocuri individuale (stie Pambuccian ce zic) sau, daca vorbim de grup – jocuri dictate de ilici. Sigur, unii vor protesta cum ca nu e adevarat. Pai ia sa vedem...
Pambuccian, prietenul celuilalt Varujan are destule bube negre in cap ce nu pot fi cuantificate cu PC-urile lui, dar cu dosarele DNA – da. Vainer e Presedintele Comunitatilor Evreiesti si vicepresedinte al CCIMB (Camera de comert Bucuresti), o alta participare la conducere alaturi de oamenii lui Felix si compania. Candva, cand Vainer era presedintele, CCIMB era condus exclusiv de catre psd-isti si persoane cu atributii necunoscute mie, cum ar fi liderul B’Nai Brith.
In momente critice, minoritatile au pus mereu conditii pentru a nu destabiliza tara. Decat asa, mai bine lipsa. Si nu spun asta pentru a sustine ca minoritatile nationale n-ar trebui sa aiba reprezentanti, ci doar ca daca tot ele exista, parlamentarii lor sa fie alesi prin vot popular laolalta cu ceilalti senatori si deputati.i.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu