7 apr. 2012

"Cupru Min" si min/cinosul min/cinosilor

Dupa aparitia, sa recunoastem, stralucitoare a lui MRU la tv, lamuririle clare pe care le-a dat cu aceasta ocazie in ceea ce priveste vanzarea „Cupru Min”, opozitia rosie s-a vazut nevoita sa reactioneze. Astfel, micul bulevardier s-a dat in stamba; din nou. Intr-una din conferintele de presa a afirmat ca intreprinderea vizata este una profitabila, nicidecum o „gaura neagra” a economiei si ca are „o profitabilitate (nu profit, da?) de 7 milioane de euro anual”. Profitabilitatea unei firme, de stat sau privata, nu e deloc sinonima cu profitul ei. Cand balanta de beneficii-cheltuieli se inclina in sus, firma are profit; si viceversa, cand este inclinata in jos, adica e pe pierdere. O alta mancare de peste este profitabilitatea firmei, lucru pe care „maimuta cu ochelari” n-o stie, dar a aflat-o, mai mult ca sigur, inainte de conferinta de presa. Manipuland ordinar, Ponta sustine ca o companie aflata in insolventa juridica poate produce profit, ca profitabilitate nu poate produce nimeni. Pentru a nu lasa loc interpretarilor, „profitabilitatea” este capacitatea unei societati de a produce un profit oarecare. Asta nu inseamna deloc ca firma e pe profit, ci doar ca are cadrul si resursele necesare pentru ca in anumite conditii de finantare de exemplu, aceasta capacitate sa se materializeze in producerea de profit. Cum s-ar zice, „Cupru Min” este o „gaura neagra” a economiei, dar ea poate deveni profitabila prin vanzare.
Acelasi Mickey Mouse al psd vorbea despre „valoarea uriasa a zacamantului de cupru”. Intai ca zacamantul n-a fost vandut, ci doar societatea, statului revenindu-i dreptul de redeventa. Pretul obtinut la licitatia publica a fost de 3 ori mai mare decat evaluarea si a fost oferit de catre Bayfront Capital Partners si Roman Copper. Victor Cionga, managing partner la compania de consultanţă financiară "AZ Capital Advisors” a declarat ziarului „Bursa”: „Faptul că preţul final al achiziţionării acţiunilor Cuprumin a fost de 200,77 mil EUR, adică aproape trei ori şi jumătate mai mare decât cel de pornire, este un rezultat care ne indică că acesta este preţul maxim pe care piaţa este dispusă să-l plăteasca în condiţiile unei licitaţii la care au participat trei investitori interesaţi; să nu uităm că ultimul preţ oferit de OZ Minerals (o companie care nu poate fi bănuită nici un moment de nimeni de lipsă de profesionalism!) a fost în jur de 198 mil EUR...”. Asadar, vanzarea a fost un succes incontestabil si a fost facuta respectand toate regulile in domeniu.
Pe 6 aprilie la ora 24 expira termenul pana la care se putea semna contractul intre Ministerul Economiei si castigatorul licitatiei, Roman Copper. In urma tratativelor purtate in data de 6 aprilie, investitorul canadian nu si-a dovedit seriozitatea, ceea ce a determinat Ministerul Economiei sa anuleze vanzarea. Ce va urma? Ori OZ Minerals, licitatorul plasat pe locul doi, va fi declarat castigator si va incepe negocierea contractului, ori ministerul va organiza o alta licitatie, in functie de prevederile internationale in domeniu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu