4 apr. 2012

Andreea Pora, opinia separata de realitate; si nu singura...

Orice jurnalist are un punct de vedere, o opinie, dar si o pozitie clara, pentru si/sau contra. Candva, un celebru jurnalist lansa ideea ca ar trebui ca mass media sa critice puterea, indiferent de culoarea politica. Se schimba puterea, se schimba si sensul criticilor. Nu impartasesc o asemenea opinie pentru ca fiecare jurnalist, ca om, cetatean si profesionist al scrisului are un crez, un tel politic sau o opinie ferma ; sau asa ar trebui. Cu toate astea, unii jurnalisti se baga sa critice si in dreapta si in stanga, dar si judecand dupa aparente.
Spuneam undeva ca foarte mult sunt tributari manipularilor din presa tabloid-moguliana si cred ca toate ce se spun « pe sticla » se intampla in realitate. Andreea Pora nu face nici ea exceptie. Desi are la dispozitie experienta perioadei de dinainte de alegerile prezidentiale din 2009, cand si ea „canta” pe struna criticilor la adresa presedintelui, ceea ce nu l-a impiedicat pe Traian Basescu sa ia inca un mandat, Andreea are diverse „viziuni”, multe induse. „Vede” ca plecarea lui Frunzaverde-de-doi-lei arunca PDL in aer(?) si ca Elena Udrea s-ar face responsabila pentru o nu stiu care „degringolada” in acelasi partid, deja „aruncat in aer” intr-un articol nu foarte recent. Oare nu stie colega Pora ca plecarea unui oarecare din partid, fie si insotit de „n-spe” primari nu arunca deloc un partid in aer? Asemenea plecari s-au mai petrecut si judete intregi au migrat cu primari cu tot in barca UNPR. Si? A sarit usl in aer? Desigur, nu. Precis ca va obiecta ca Frunzaverde nu e un oarecare, ci numarul doi in PDL. Scriptic, asa e; negocierile dintre curentele din partid l-au pus in pozitia respectiva, dar el nu s-a remarcat prin nimic. Nu stiu ca Foaieverde sa fi facut ceva nici pentru partid, nici pentru cei care l-au trimis in Parlament. Practic, in afara de, poate, niste manevre pe sub masa pentru a atrage fonduri in proiectele judetene pe care le viza direct sau prin interpusi, proaspat „liberalul” nu s-a facut remarcat deloc. Cred ca pentru a merita sa fii numarul doi in principalul partid de la guvernare trebuie sa ai o activitate mult mai evidenta, ceea ce n-a fost cazul lui. A plecat sa construiasca „dreapta” intr-un partid de stanga si cu manifestari fasciste, partid aflat intr-o alianta cu aproape extrema stanga comunista. Pe Foaieverde il priveste ce va face, dar Andreea Pora ar fi trebuit sa gandeasca mai mult acest fapt divers si sa nu-i dea dimensiunea dorita de Felix si compania daca nu are legatura cu realitatea.
Nu sunt un „delicat” in exprimari, dar caut sa nu arunc cuvintele fara ca ele sa poata fi justificate. Andreea Pora nu face la fel si scrisul din nou i-o ia inaintea gandirii. Prin blogosfera s-au inregistrat ceva framantari odata cu numirea lui Prigoana la candidatura pentru Primaria Generala si, imediat, altele cand C.Preda a fost exclus din PDL. Oamenii s-au pozitionat functie de interese: unii, „intelectualistii” s-au basicat peste poate pentru ca un profesor n-a fost preferat, iar mai apoi a fost exclus. Ceilalti au pastrat un ton prudent, mai curand. Nu cred ca a fost bine cum a procedat PDL, excluzandu-l pe Preda acum; trebuia s-o faca de multa vreme. Deseori m-am intrebat ce cauta Klingo 2 in PDL, mai ales cand facea exces de „democratie” si critica pe la iRealitatea, ba partidul, ba colegii, ba Presedintele. In mod vadit, politica dusa de el in tara il apropia de usl, motiv pentru care e de neinteles de ce n-a plecat singur. Nu, am spus-o si o repet, Preda nu era bun pentru Primarie, asa cum nu era bun pentru vreo functie eligibila sau de partid. N-am contestat capacitatea sa de intelectual, dar asta e una si practica politica si administrativa – alta. Poate Ca Andreea Pora nu-l place pe Silviu Prigoana; poate cade in extaz cand aude de Preda, dar nu conteaza deloc. Ea trebuie sa aiba puncte de vedere argumentate perfect, ca nu e o oarecare in presa romaneasca.
Nu mi se pare eficient pentru imaginea jurnalistei Pora un titlu de articol care sa vorbeasca despre „colivareasa Elena Udrea”; cred ca e nedemn si futil. Reprosa Andreea Pora ca Elena s-a apropiat prea mult de UNPR; si de cine sa se fi apropiat? De pnl sau de psd? Tot un repros, tot al ei si tot la la adresa presedintelui PDL Bucuresti a fost o fantezista apropiere de partiduletul lui D.Diaconescu. De unde reiese asta? Stie Andreea Pora despre asemenea demersuri si nu spune? Eu n-am auzit asa ceva nici ca barfa. Ca primarele de sector 4 a stat cu fundul in doua barci, asta nu i se poate reprosa Elenei; cel mult, ea este o victima a manevrelor voiculesciene. In fond, ce s-a intamplat? Un candidat anuntat, nu inscris, s-a razgandit. Ma si bucur c-a facut-o (de ce, nu e momentul sa amintesc aici).
Poate ca PDL n-a manifestat o coerenta deosebita, nici o solidaritate a responsabililor la care m-as fi asteptat, dar de aici si pana la „colivareasa” e drum lung. Andreea Pora n-are dreptul sa coboare la nivelul lui DD, cel care afiseaza pe ecran minciuni nedovedite, fantezii ale imaginatiei sale bolnavicioase. Ce zice in partid Baconschi sau ce hlizeste tot acolo Paleologu, n-are sens sa discutam. Daca stie Andreea Pora ca PDL inseamna doar Preda, Macovei, Paleologu si Baconschi, atunci sa spuna. Desigur, partidul nu e Elena Udrea, dar asa ceva nici n-a sustinut cineva cu tiglele pe casa. Un ultim exemplu: iRealitatea a dat doua zile la rand acelasi „sondaj” IMAS: in prima zi anuntau „PDL in usoara crestere”, a doua zi – „PDL in cadere libera”. Daca as fi in locul Andreei Pora m-as feri sa le calc pe urme „jurnalistilor” de la iRealitatea. Altfel e pacat...


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu