26 apr. 2012

Almanahele Garcea

Batalia electorala pentru locale e aproape. In sectorul 5 al Capitalei se vor confrunta doua personaje, ca nu-i pot numi candidati. Unul dintre ei e „clasicul”, „olandezul”, cum ii spune Bombonel – „Marean” care este VanGhelie, iar cel de-al doilea e chiar „independentul” Mugur Garcea Mihaescu. Nu e „Doua (sic!) personaje in cautarea unui autor”, ci o comedie proasta destinata vulgului.
Marean va da cu gratare si telefoane mobile in populatia sectorului, iar Garcea se va prosti spre deliciul analfabetilor din zona. Apoi, „olandezul” va promite inca un economat care odata asamblat, tot supermarket va iesi, va vopsi aleile parculetului de la „Eroilor” si va incerca sa faca sectorul nu la fel de murdar ca de obicei si va cadorisi batranii cu sumele de bani necesare, ca de obicei inainte de alegeri. Imi imaginez si niste „baritoni” de „coloratura” ce vor adasta in ziua alegerilor nu departe de sectiile de vot, cu sacosele de bani de distribuit amaratului de alegator care va vota „cum trebuie”.
Garcea e handicapat; adica are un handicap: e „independent”, desi a intrat in politica printr-un partid... NU’Ş care, dar bine sponsorizat, in Realitate. Va oferi multe vorbe, serii intregi de scalambaieli si va mistocari grosier „almanahele” lui Marean. Din cand in cand va pomeni despre sondajele (patronului sau) pe care oamenii le vor gasi pe „goagal”, dar si despre viziunea sa in ceea ce priveste viitorul unei parti a Bucurestiului. Ce viziune? Nu e, propriu-zis, o viziune, ci mai degraba o tactica menita a-i asigura stapanului sau macar controlul unui sector, daca a esuat lamentabil incercand sa controleze o tara intreaga. In mod necesar, Garcea e un iubitor de Spa, iar asta nu-i poate dauna asa cum s-a-ntamplat predecesorului sau de la prezidentiale.
Cred ca suntem de acord ca VanGhelie va castiga alegerile. El plateste, el dirijeaza „muzica”. Garcea nu va face decat sa ingroase randurile perdantilor, a candidatilor ce pleaca la lupta cu „sansa zero”. Cu toate astea, am senzatia ca de aceasta data rezultatele ar putea fi influentate... Daca aceia care vegheaza la buna desfasurare a alegerilor isi vor face treaba, daca ei vor tine „ochii larg deschisi”, nu m-ar mira deloc ca alegerile sa aiba un alt castigator; daca astia doi vor plusa pe spectacolul pentru „prostime” si daca procesul electoral va fi lipsit de sacosele de bani, care este, foarte probabila ar fi si o victorie neprevazuta a PDL. Dar toate astea sunt greu de infaptuit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu