24 apr. 2012

„Alegerile – ultimul act” sau Finit coronat opus


"Pe o stanca rosie, intr-un vechi partid,
Unde fuge-n vale votul mititel
Plange si suspina Ponta Victorita
Acru si ciufut ca o lamaita."

Am adaptat cateva versuri pentru a ilustra o stare de spirit comuna nu doar lui Pontanel Ciobanel sau lui Antonel Somnorel, ci si intregului usl in ziua alegerilor parlamentare ce urmeaza. Judecand dupa asa-zisele sondaje facute in sprijinul comunistilor, acestia se indreapta in pas saltat spre o majoritate lejera, fie ca vorbim despre locale, fie ca ne referim la alegerile generale. Plecarea pedelistilor, ba la psd, ba la pnl sau pc i-a adus pe cei doi mascarici penibili in pragul orgasmului politic. Fericirea care i-a marcat se vede in fiecare zi mai bine, iar obraznicia declaratiilor creste vazand cu ochii. Tele-vizuinile dau „pe sticla” proaste arogante care turbeaza de fericire ca pot sa anunte cum opozitia rosie are majoritatea in Senat sau chestii asemanatoare. In mod clar, bolsevicii vor prelua puterea, poate chiar inaintea alegerilor din iarna. In timpul asta eu mor de ras... Ia sa vedem de ce...
Pai in Senat, comunistii au preluat puterea ieri. Si? Fac ceva cu ea? Fireste, nu! In doua saptamani incepe vacanta parlamentara si campania electorala. La toamna, usl va avea o alta grija decat puterea din Senat: alegerile celelalte, care sunt delicate inca de acum. Deci puterea lor, majoritatea asta atat de isteric anuntata din toti bojocii este una de palmares, la fel cum a fost si daramarea guvernului Boc acum cativa ani. Somnorel anunta cu mare nesiguranta si preluarea majoritatii la Camera; chiar si asa fiind, tot o majoritate de palmares ar fi pentru ca nu au nimic de facut pentru a-si atinge scopurile. Traian Basescu va fi tot in functie si tot cu ochii pe ei, asa ca visul erotic al lui Felix, cum ca va pune un guvern al lui care sa-i ramburseze TVA-ul (cca. 20 milioane euro) va sfarsi printr-o polutie; si aia diurna.
In cateva zile se va discuta si vota motiunea. Saltimbancii dau ca sigura caderea Guvernului, PDL – din contra. Ce va fi? O sa vedem... Dar, de dragul discutiei, o sa presupun ca motiunea va trece si guvernul Ungureanu va fi demis. Si? Apoi, Presedintele va numi un prim ministru. Logica si bunul simt spun ca tot pe Ungureanu, dar eu cred ca il va numi clar si fara echivoc pe... Ponta! Absolut sigur, Ponta va avea doar doua variante: 1. sa refuze, caz in care asta va face usl sa piarda indiscutabil alegerile generale. Acum, propunerea va fi facuta in prezenta presei, iar Pontanel deja a anuntat cu surle si trambite ca va accepta, asa ca va fi constrans sa accepte. Varianta 2. spune ca va accepta. Ce castiga si ce pierde? „Noi vrem sa facem guvernul ca sa reparam nedreptatile etc., etc.”... Un guvern Ponta va reusi sa nu faca nimic in interesul clientilor infometati de 8 ani de abstinenta bugetara. Acum Romania are niste parteneriate europene, contracte comunitare si obligatii internationale ce nu pot fi incalcate nici cu o nota fara ca guvernul care ar comite asa ceva sa nu fie dat cu capul de pereti. Bani pentru promisiunile lor gaunoase nu sunt si, mai mult decat atat, ar reveni usl obligatiile fata de organismele internationale de a aplica masurile prevazute. Iar asta va dura exact cat sa se piarda si cea mai mica urma de incredere in promisiunile lor desantate. Asadar... si alegerile generale le vor pierde. O posibilitate ar putea fi sa-l dea jos pe Base, cel care ar urmari fiecare miscare a unui guvern Ponta si care ar iesi la tv de fiecare data cand comunistii ar incerca sa inspire ceva mai adanc fonduri bugetare. Dar, „ghinion de nesansa”, pe Presedinte nu-l pot suspenda cu 6 luni inainte de alegeri, deci si varianta asta, tot necastigatoare este. De altfel, Traian Basescu a anuntat clar ca-si va duce mandatul pana la capat; si stia el de ce...
Daca am  vazut ce vor pierde, sa vedem ce vor castiga prin trecerea sau nu a motiunii. Si aici avem tot doua variante de joc. In prima varianta, trecerea motiunii le va aduce atatea belele ca nu le vor putea duce, dar nici un avantaj; poate doar un avantaj de imagine, avantaj ce se va eroda complet in cele 6 luni de guvernare. Daca totusi motiunea nu trece, usl va pierde iar si chiar vartos. Atat au anuntat de cateva ori pe zi, demonstrand cu „tradarile” altora ca vor avea succes, incat contrariul le va pune pe figura masca perdantului de meserie in lupta cu Base. Desigur, acum usl este in corzi: in interior, „meciurile” surde isi vad de treaba lor pentru ca banii sunt la Felix, iar majoritatea politica in uniunea socialista e la ilici. Indiscutabil, si unii si ceilalti au nevoie ca de aer de complicii lor; si psd are nevoie de bani, dar si pnl de reprezentare in teritoriu si parlament. Despartirea lor pre-electorala nu e deloc imposibila, dar, ca si ramanerea impreuna, tot inutila va fi. Se cam apropie scadenta pentru psd... Cele 8 milioane de euro datorie trebuie platite, dar asta n-o poate face psd fara Felix. Cam nasol, dar nici Felix n-are banii astia lichizi, ca de i-ar avea n-ar mai fi cerut de la RCS-RDS 7 milioane euro pentru ca acestia sa poata retransmite in continuare niste programe... libere! Bani nu are, dar varanul ii poarta pe prostovanii lui „coledzi” cu vorba, fara sa uite sa-i faulteze, mai mult sau mai putin discret. Problema varanului este in spatele usii de la psd: „carpa kaghebista”. Vulpe batrana, ilici l-a amusinat de ceva vreme pe parsivul sau coleg conjunctural si stie clar ce pregateste, tot asa cum stie si ce le pregateste Traian Basescu. Stie, dar n-are ce face si nimeni nu poate iesi din „pluton”: Base i-a pus pe partie inca de anul trecut si a bifat fiecare obstacol prevazut a le crapa platosa de ipocrizie cu care bolsevicii s-au blindat. Conform „jocului” basescian (ca tot le place secaturilor termenul), usl merge in jos, chiar daca inca nu se vede clar asta. E ca bulgarele ce pleaca din varf de stanca, fie ea si rosie, si nu poate decide el pe unde sa o ia; altcineva e „Stapanul Inelelor”.
Ca o concluzie, usl este pe dric, dar crede ca e pe cai mari. Poate ca sunt pe cai, dar caii aia sunt chiar cei de la dric, iar drumul se sfarseste trist pentru ei, in decembrie, la cimitirul istoriei.


1 comentarii:

  1. PE-O ROŞIE STANCA ,INTR-UN VECHI BORDEI
    CRIN SI VICTORA S-AU KK PE EI.
    BUNICUŢA KAGHEBISTĂ ESTE FOARTE,FOARTE TRISTĂ
    EA I-AR VREA LEI -PARALEI
    ÎNSĂ CEI DOI BIEŢI MIŞEI
    AZI SUNT BOI ŞI NU AU MINTE
    UNUL SE VREA PREMIER
    ALTUL SE VREA PRESEDINTE .

    RăspundețiȘtergere