28 apr. 2012

Print si cersetor


Gata! Distractia cu motiunea s-a incheiat; pentru noi, nu inca, dar pentru „ei” – da! „Motiunea ticalosiei” a adus visul usl in realitate, dar nu e un vis realizat, ci un cosmar zilnic timp de 6 luni. N-o sa reiau „tezele” inepte ale motiunii, ci as vrea sa fac o evaluare: ce-am avut si ce, vrand-nevrand, avem...
De departe, MRU este un om politic rar. Un real om de cultura, de un rafinament ce rar poate fi vazut in spatiul public, cu o subtilitate si o concizie cum nu vezi pe toate drumurile, MRU este, indiscutabil, viitorul presedinte al Romaniei. Prea putin conteaza daca el va avea propriul partid sau daca va conduce unul deja activ, cert e ca Ungureanu va fi un castigator indiscutabil, chiar daca el va candida independent. Personalitatea sa puternica este capabila sa-i asigure succesul, iar un Antenescu, doar in postura de contracandidat va parea o mica javra latratoare. Desigur, de el aveam nevoie si acum ca prim ministru, dar orice amanare nu strica esafodajul pe care deja MRU l-a construit; acum el are o celebritate de neegalat. Dupa ce a spalat pe jos cu Gadea si a sters cu Hurezeanu, acesta a dovedit ca forta, cultura si demnitatea fac casa buna, ca intelectualul are ce arata societatii si poate perfect sa realizeze ceva durabil pentru ea. Da, nu e genul caruia sa-i sufle cineva in ciorba, iar asta nu-l face deosebit de popular, insa pana si omul simplu intelege ca el este Omul de care avem nevoie dupa Base.
O sa para o nebunie, poate, dar un scenariu nu trebuie exclus: legea spune ca Presedintele nu poate fi suspendat, dar comunistii fac ceva pe ea de lege; cand au respectat-o, ca s-o faca acum?! „Atacand” suspendarea lui Traian Basescu, „cartelul rosu” si-ar putea vedea visul cu ochii; cred ei... Si sa presupunem ca ar reusi, ceea ce nu cred deloc. Atunci ar trebui sa avem alegeri prezidentiale, simultan sau nu cu alegerile parlamentare. Este momentul in care MRU ar veni in postura lejera de candidat la prezidentiale si nu-l vad deloc bine pe contracandidatul ce va avea inconstienta sa-i stea in fata. Sa fiu in locul saltimbancilor de la usl l-as tine pe Base cat mai mult in scaun, ca tot va pleca peste doi ani. Un MRU care sa vina presedinte in acest an le va asigura bancile opozitiei inca 10 ani de-acum inainte, deoarece sa-l anihileze nu vor putea.
Daca intr-o parte avem „Omul providential”, de cealalta parte avem un mascarici bulevardier, vremelnic prim ministru. El isi va aduce la guvernare complicii in ale tradarii, carora le va da diverse portofolii: ca Banicioiu va fi la Sanatate pentru a se ocupa mai „aplicat” de sanatatea trupeasca a adolescentelor sau ca Sova o sa primeasca Justitia, ca sa vada cum arata ea si din alta perspectiva decat cea de acuzat, asta conteaza mai putin. Poate ca va numi un Vosganian la Relatii Europene, ca are o experienta vasta si cu stanga si cu „dreapta”, Diaconu la Cultura ca sa poata sa faca legea harcea-parcea si pe gospodina Campeanu la Munca pentru a minti mai vartos pensionarii (daca a uitat cum, pot sa-i amintesc eu). La Interne ar trebui sa-l puna pe Voicu si lista puscariabililor poate continua...
Dar, ca sa vorbim si despre „cersetor”, Ponta este irepetabil; desigur, fac abstarctie de acolitul sau, Antenescu impreuna cu care formeaza un duet nefast pentru spatiul public si pentru Romania, in general. Atata ticalosie abjecta rar putem vedea... Daca ilici e un ticalos criminal (si este), atunci sigur Ponta este cel mai grobian produs al sau, tipul de sluga viteaza cu stapanul cand respectivul nu-i acasa, dar umila si muta in prezenta acestuia (recunoasteti aici fata de caine batut cand Basescu l-a anuntat ca premier desemnat). In sinea lui, Ponta stie ca e o scursura parvenita, una care nu s-a jenat sa-i fure vila Nadiei Pandrea, fiica lui Petre Pandrea si nepoata a lui Lucretiu Patrascanu, chiar daca femeia, prietena de familie candva, l-a tinut pe micul derbedeu pe la Paris, in vacante.
Avem un premier? Da, dar care e el?! Felix? Bombonel? Sau Vantu? E Ponta, dar el va trebui sa marieze pretentiile tuturor curentelor ce se obstructioneaza in spatele usilor inchise. Gata cu flecareala mizera si desantata de pe la tele-vizuini... Acum Ponta si compania vor fi nevoiti sa faca fata nu doar conflictelor interne, ci si unei extrem de dificile (pentru ei) guvernari. Mesajul Presedintelui a fost cat se poate de clar: „nu va pierdeti cu firea, nu disperati, „jocul” e in mana mea”. Trebuie doar sa luam popcorn si coca-cola si sa ne asezam confortabil in fotoliu... Spectacolul o sa faca toti banii.

6 comentarii:

  1. Cred ca integritatea lui MRU, care nimeni nu o contesta pana atunci, s-a dus cand a acceptat anomalia medicinei maghiare practicata low cost de unguri la noi in tara. Ce premier de tara normala ar putea accepta o asemenea anomalie?! Parerea mea e ca MRU este un carierist de meserie, asta nu e un defect, insa cand ocupi o functie publica cariera-ti depinde de deciziile pe care le faci. Si acum s-a vazut, va rog daca exista argumente pro facultatea de medicina, care produce medici unguri la noi in tara, sa spuneti. Inca nu am auzit nici o opinie pro, chiar studenti(pana si de etnie maghiara) de acolo se uita la ce se intampla ca la un film sf. Si profesionistul care lupta pentru o cauza nedreapta deja nu se mai numeste profesionist, ci mercenar platit, fie cu bani, fie cu promisiuni. E ca intelectualul ala care isi cere drepturile pentru simplu fapt ca e intelectual :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Adrian, nu e de luat in discutie daca MRU trebuia sau nu sa accepte. Suntem o tara europeana cu o minoritate careia i s-au conferit diverse drepturi (eu le-as numi privilegii) prin legile lui ilici & co. Dupa asta, cererea cu facultatea de medicina trebuia acceptata. In fond, pe noi deloc nu ne incurca daca vor exista unguri care sa vrea sa invete medicina in maghiara. Apoi va incepe cu adevarat problema lor... Romanii au plecat in Franta, Anglia, Canada etc. fiind absolventi de medicina in limba romana, ceea ce nu e deloc acelasi lucru pt un ungur ce studiaza in maghiara. Parerea mea... Dar asta nu-l face pe Ungureanu mercenar, ca doar nu s-a pus in slujba cuiva; asa a fost conjunctura si, pana la urma nu le-a dat nimic, pt ca, asa cum ziceai, nici ungurii de la noi nu vor medicina in maghiara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot sa generalizez, insa cu ungurii cu care am vb si pe care ii cunosc, multi dintre ei se simt rusinati din cauza acestui lucru. Ei nu inteleg de ce se face lucrul asta. Eu cand am auzit prima data lucrul (cu facultate maghiara la noi) eram f. sigur ca e un banc. Romanii pleaca in alte tari intr-adevar, insa fac acolo tot ce fac in limba tarii respective, niciodata nu o sa auziti de un roman care face facultatea sau lucreaza in Franta sau Anglia in limba romana. Se pare ca si taxele erau mult mai mici decat in Budapesta de exemplu si deja auzisem ca se pregatesc ungurii sa vina aici sa isi faca studiile mai ieftin. Ceea ce e sinistru! E si mai sinistru faptul ca ungurii care traiesc in Romania se specializeaza in limba maghiara si lucreaza aici, e un domeniu tehnic totusi si vital. Si da, pe MRU il face mercenar faptul ca a acceptat asa ceva pt ca interes national nu exista, ci doar personal sau de partid. Adica ei prin acceptarea aberatiilor udmr se protejeaza pe ei ca partid, iar integritatea nationala e pusa pe locul 2. Asta dupa mine, cam defineste un mercenar. Despre conjunctura se poate vorbi la anumite compromisuri personale, dar cum se poate spune ca se accepta o anomalie din asta din cauza ca asa a fost conjunctura? Daca conjunctura distruge integritatea unui stat, atunci acceptam conjunctura, desi aceasta nu serveste tarii? Desi el stie ca parerea lui decide, el accepta ceva ce stie sigur ca nu ajuta pe nimeni, inafara de partidul pt care lucreaza. Mie asta nu mi se pare integritate. In mare, cred ca ei pun mai mult accent pe razboiul dintre ei si opozitie si acum ca opozitia vine la putere partial probabil si opozitia va proceda identic, nu stiu de ce nu inteleg ca scopul lor principal nu e sa loveasca in opozitie si invers. Au un scop bine stabilit acolo si cetateanul ii voteaza avanda increderea ca nu o sa accepte ca reprezentanti ai tarii, cel putin, colonii de unguri la noi.

    P.S. Tot respectul pentru maghiari, sunt niste oameni de o calitate extraordinara, insa aceste prostii politice o sa genereze doar ura fata de niste oameni care nu vor ce se pretinde prin asa zisii reprezentanti politici. E un fenomen peste limita de aberatie acceptata. De aceea multa vreme eu credeam ca e o o gluma, o farsa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Adrian, cand am spus ca MRU n-avea incotro nu erau vorbe doar. Asa cum stii, echilibrul parlamentar era fragil, iar o schimbare de pozitie a UDMR ar fi creat o instabilitate politica nedorita. Cu toate astea, evenimentul n-a putut fi evitat. Pe de alta parte, MRU nu le-a dat udemeristilor (nu ungurilor) nimic care sa afecteze tara. Era o chestiune, parerea mea, de smen al conducerii UDMR care sub masca unui fals nationalism unguresc vizau interese economice prin inscrierea la facultate a ungurilor din Ungaria. Sa facem distinctia intre unguri, secui, ceangai - pe de o parte si UDMR - pe de alta parte. Am prieteni unguri si secui, dar nu au nimic de-a face cu aceasta organizatie ce nu-si mai are rostul in UE.

    RăspundețiȘtergere
  5. Perfect de acord si adevarat ce ziceti, dar ei pe langa ce discutam aici si ce se discuta in jurul lor, ei cred ca reprezinta ungurii din Romania. Ei sustin ca de aia fac ce fac , ca reprezentanti ai lor. In fine, nu cred ca o sa ii intelegem noi, pt ca parerea mea e ca nici ei nu se inteleg pe ei insisi.

    Am gasit azi cautand informatii pe youtube ceva potrivit pentru discutia noastra , vi-l pun aici

    http://www.youtube.com/watch?v=JW0jBYvDf4c

    O zi buna si succes in continuare cu acest blog, care ar trebui sa fie mult mai populat. Acceptati argumentele critice intr-un fel anume, rarisim, superior oricarui alt site care raspunde golanesc. Mare, mare calitate. Succes in continuare si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru vorbele frumoase, Adrian! Asa cum stii, esti oricand binevenit pe "Almanahe". Eu public orice comentariu care se inscrie in limitele acceptate ale civilizatiei; injuraturi si porcarii nu voi publica niciodata pentru ca nu asa demonstram ca avem dreptate. Putem sa nu fim de acord asupra unor puncte de vedere, dar nici eu si nici un altul nu avem dreptul sa ne impunem prin golanii. Nu in cele din urma, rostul comentariilor este sa schimbam idei, ca doar nu vin toate la o singura persoana. Nu suntem nici adversari si nici inamici; doar persoane normale. Poate ca nu am mereu dreptate, chiar daca eu cred sincer asta, dar de-aia exista comentariile, ca sa ma ajute sa-mi nuantez o viziune sau alta. Mai vorbim... :)

    RăspundețiȘtergere