8 mai 2012

Triumful golăniei

Trecerea prin Parlament a guvernului Mickey Mouse este ultimul act al piesei pe care filo-rusii o interpretează de când au pus mâna pe puterea politică în decembrie ‛89. Începând de azi se schimbă cam tot, dar asta nu e neapărat ceva bun. Comuniştii nu vin la putere pentru că omului de rând să-i fie mai bine sau pentru ca România să prospere. La ei, „bine” înseamnă să dea populaţiei exact acel strict necesar care să le permită lor să profite de această manipulare a votului. Judecând doar cantitativ, cei care azi se căţără la putere sunt incapabili să aplice altfel de măsuri decât cele care să le asigure permanentă în fotoliile proaspăt ocupate.
Gaşca pe care unii o numesc pompos „guvernul Ponta” este formată din indivizi capabili să execute ordinele venite de la partid fără să comenteze, fără să aibă iniţiative. Diferenţa dintre un partid de dreapta şi unul de stânga este fundamentală: primul pune Tara înaintea Partidului şi Individul înaintea Mulţimii. Comuniştii procedează exact invers: „forţa” lor se bazează pe gloata, lăsând omul să se descurce în interiorul Mulţimii şi promovează interesele Partidului înaintea celor naţionale; „noi ştim mai bine ce este bun pentru popor”... Când guvernele PDL au luat nişte măsuri sau au dat ceva din bugetul statului au făcut-o uniform, pentru pături largi ale populaţiei. Tăierile bugetare s-au făcut nediscriminatoriu, cele de pensii mult prea mari – la fel, repectand un principiu şi nu reducându-le haotic etc. Experienţele romanilor cu guvernele psd-pnl arată că ele folosesc un sistem clientelar. Fără-ndoială, guvernul Mickey Mouse va face acelaşi lucru. Nu e o presupunere, ci aşa spune programul lor de guvernare. Pentru comunişti, prioritar nu este să aducă „laptele şi mierea” atât de mult trâmbiţate, ci vor doar să-şi plătească datoriile politice. Ştim deja că nu pensiile bătrânilor îi preocupă, ci pensiile militarilor, cele care au fost reduse la maxim 3000 de lei; acestea sunt pensiile ce şi-au propus să le mărească.
Că economia va intra într-un regres accentuat, asta e aproape o certitudine. Deja viitorul ministru al Finanţelor a negociat îndelung cu FMI. Ştim ce? Nu. Nici nu se va afla dacă J. Franks nu va devoala, pentru că la ei, „discreţie” e cuvântul de ordine. Ştim sigur că în scurt timp va creşte deficitul bugetar cu 0,35% faţă de cât era prevăzut, la 2,25% din maximul de 3%. Până la limita superioară admisă, mai e puţin şi nu cred că vor reuşi să menţină acest nivel al datoriei publice. Prin creşterea datoriei publice putea să reîntregească salariile bugetarilor şi Boc sau Ungureanu, dar ei au văzut interesul naţional şi n-au făcut-o. Mai mult, MRU a pus o condiţie pentru a acepta această măsură fără a afecta economia: creşterea colectării de taxe. Dar guvernul Ungureanu a fost demis prin acţiunile prea bine cunoscute. Nou-veniţii nu şi-au propus nici o secundă să continue campania lui MRU de a colecta mai eficient taxele la buget. Mult mai simplu este să împrumute bani, bani ce costa scump economia, dar îşi ating scopul electoral, decât să pună presiune pe râu platnici; în fond, şi rău platnicii sunt alegători. Acest sistem pe care ei, iată, îl pun în practică nu e de natură a aduce vreo creştere a economiei.
Îmi pun întrebarea de ce au avut atâta nevoie de o creştere a deficitului, când pentru a fi scăzut s-au făcut atâtea sacrificii? Adică populaţia accepta cu greutate reducerile salariale, pentru că peste 2 ani să vină la putere nişte indivizi care să înceapă să distrugă toate eforturile? Practic, romanii sunt acum că şoarecele care aleargă în roata lui: oricât efort ar depune, tot pe loc rămâne şi oricât ar alerga, periodic va trece prin acelaşi punct al roţii. Traian Băsescu ne-a spus ce e cu suma de 5 miliarde euro care se afla în rezervele Ministerului de Finanţe: bani împrumutaţi la dobânzi mici şi pe termen lung, o rezervă care să permită ca economia să nu fie grevată de nişte împrumuturi bruşte, pe termen scurt şi cu dobândă mare. Aşadar, Ponta a minţit o dată în plus când a spus că aceşti bani nu există. Minciuna nu e gratuită, ci ascunde intenţii deloc liniştitoare. Până ca acest guvern să-şi termine mandatul de 7 luni, banii respectivi nu vor mai exista, ci vor „alina” suferinţele reale ale clienţilor „hămesiţi” ai usl. Economia – să se descurce...

2 comentarii:

  1. OK, de acord cu tot articolul si ce trebuie sa facem sa scapam de aceassta CIUMA? Nu vedeti ca s-a intins precum o caracatita inca din prima zi? Deja eu ma simt umilita si dezamagita de ceea ce se intampla in tara noastra. Nu mai vad nici o speranta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce sa facem? Daca as stii... Noi nu avem mare lucru de facut. Nici alegerile locale, nici cele generale nu vor putea schimba ceva. Cer banii de la primariile PDL? Da. E legal s-o faca? Nu, dar o fac pt a-i obliga pe primarii respectivi sa treaca la ei. Si asta-i doar inceputul, asa cum ziceam intr-un articol. Pe scurt, nu vor da nimic din ce au promis ei, ci doar o parte din ce a promis PDL, incalcarile legii vor fi la ordinea zilei, dar prezentate populatiei ca pe niste "reparatii" legale. Inflatia va creste? Sigur. Pt inceput cu un procent mic, dar pana la sfarsitul anului? Doar Presedintele, daca are un plan, mai poate impiedica dezastrul.

    RăspundețiȘtergere