1 mai 2012

Zarurile lui Mickey Mouse

Un zar a fost aruncat... Ponta a anuntat guvernul si „prioritatile” sale. Program de guvernare inca n-are, dar are oamenii potriviti in locurile cele mai potrivite. Aceste prioritati sunt vaste, frumoase, dar complet neclare; fiind anul Caragiale, sa spunem si ca „lipsesc cu desavarsire”. N-as putea comenta mult acest capitol, el fiind suficient de superfluu.
Sa remarcam totusi ca premierul desemnat Mickey Mouse a pomenit despre „prioritatea zero” pentru justitie. Maine, 2 mai a.c. se va da solutia intr-unul din dosarele lui Nastase si ma rontaie curiozitatea care va fi aceasta. Varanul e intr-o situatie asemanatoare. Cu toate ca premierul desemnat a pus accentul pe Justitie, el are o grava carenta, ca profesionist ce se declara, tocmai la capitolul lege. Si nu orice lege, ci chiar legea de capatai – Constitutia. Prin declaratia sa oficiala, Ponta plaseaza Guvernul in subordinea totala a Parlamentului, adaugand ca e natural ca legislativul sa coordoneze activitatea executivului. Si unde mai e separatia puterilor in stat? In realitate, prin „parlament” Ponta a vrut sa-l numeasca pe Felix, recunoascand public ca el e cel care va conduce efectiv guvernul; si nu doar el...
Mi-e neclar ce se va intampla la Interne. Ba este ministru un individ al carui nume nu l-am retinut, ba e el, dar Dragnea va veni la un moment dat cand va termina definitiv de aranjat in teritoriu voturile necesare pentru ca bolsevicii sa-si asigure castigarea alegerilor. Mai pe scurt, declaratiile sunt vagi, probabil si „programul” va respecta acelasi sablon, iar veselia de pe fetele lor arata o intelegere perfecta la varf, daca nu si impartirea domeniilor de furat.
Totusi, declaratiile triumfaliste ale lui Pic si Poc ai usl sunt facute cam devreme. Comunistii au facut manevrele cunoscute si au dat jos guvernul Ungureanu cu 4 voturi diferenta. Intre timp lucrurile nu s-au mai imbunatatit pentru ei, ci din contra. Geoana a fost lasat pe-afara si nu e deloc sigur ca usl mai poate conta pe cele 4-5 voturi pe care el le-a pus la bataie. Minoritatile, cele care au dat si ele cateva voturi, nu reprezinta un grup omogen, deci pot crea surprize. In plus, din cele 229 de voturi declarate de Ponta si care in realitate sunt mult mai putine, o parte deloc de neglijat a lor sunt ministeriabili, asadar nu SE pot vota pentru a nu interveni incompatibilitatea. N-am numarat cati dintre parlamentarii comunisti sunt nominalizati pentru a forma guvernul, dar daca doar 10 sunt in aceasta situatie, Ponta va trebui sa faca vraji daca UNPR se va pastra pe pozitiile de pana acum. Daca nu va putea sa faca vraji, guvernul sau nu va trece. Cat despre UDMR, organizatia care „traditional” sustinea orice guvern, de aceasta data si-a declarat dezacordul cu un guvern Ponta; daca nu se vor razgandi, fireste...
Asadar, „mingea” e in terenul UNPR. Daca, asa cum se vorbeste. Au tradat pozitiile pana de curand aparate, atunci langa zarul aruncat azi de Ponta va veni si un al doilea, aruncat de data asta de UNPR. Semnalul e clar: UNPR isi va asuma responsabilitatea daca (si nu ma indoiesc ca asa va fi) guvernul acesta propus de Mickey Mouse va duce Romania in abisul falimentului economic. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu