4 mai 2012

Cum sa furi 5 miliarde?

Intrebarea care-i framanta pe oamenii care gandesc este: care e „bataia pestelui” pentru comunisti? Cum bine se stie, prioritatea lor este castigarea alegerilor. Nu salariile si pensiile sunt preocuparea lor; acestea sunt doar mijloace populiste pentru a-si atinge scopul. Atat Presedintele, cat si primul ministru Ungureanu au declarat oficial ca guvernul are 5 miliarde euro din care o parte poate merge spre ajustarea salariilor etc. Mickey Mouse, fara sa se fi instalat inca, declara ca banii respectivi nu exista. La o privire atenta se desprind doua concluzii posibile: prima ar fi ca banii nu exista si ca atat Presedintele, cat si Premierul au mintit. Aceasta concluzie ar fi, indubitabil, o grava eroare.  Daca ei ar fi mintit, primii care ar fi tipat ar fi fost chiar „martorii lui Felix”, ceea ce nu s-a-ntamplat, asadar concluzia aceasta cade cu succes.
In a doua varianta de gandire, banii exista si ei pot fi utilizati. Mai mult decat atat, mai exista si o linie de creditare de un miliard de euro. In aceste conditii apare intrebarea „de ce, totusi, Ponta declara sus si tare ca banii nu exista”? Raspunsul nu e deloc linistitor. Dupa o lunga „abstinenta” de la fondurile publice, usl e ca ursul dupa hibernare: hamesit. Ani de zile comunistii si-au „supt unghiile”, acum au venit la guvernare, dar bani sunt mai putini decat se socoteau ei. Din miliardele respective trebuie sa satisfaca bugetarii care asteapta cu cutitele pregatite: ori sa inceapa a pregati gratarele promise, ori sa-i „taie” in felii subtiri pe cei carora le-au promis, dar nu se tin de cuvant. Din aceleasi sume, Mickey Mouse trebuie sa arunce si niste halci importante cat de cat clientilor din teritoriu care in caz contrar il vor sfasia fara mila. Sigur, banii nu ajung pentru toti, asa ca „mostenirea” este o scapare posibila. Deci, minciuna este si ea o tactica apropiata liderilor psd, de aceea azi Ponta declara ca banii nu exista. De fapt, sustinerile lui Mickey Mouse sunt contradictorii: ba nu sunt banii, ba sunt, dar sunt bani imprumutati, pentru a sfarsi „glorios” cu un net si simplu „nu sunt si nici nu au fost prevazuti de catre guvernul Ungureanu(!)”. Vor reduce o vreme pretul painii, lucru admis cu greu de FMI, vor incerca sa simuleze o usoara, foarte usoara crestere de salarii, dar mai mult de atat le va fi imposibil sa faca.
Apoi va continua manipularea electoratului cu idei de tipul: „atat am putut sa facem, dar daca ne votati la generale, o sa facem si o sa dregem”. Tactica nu e deloc noua, iar motivatiile sunt vechi; atat „mostenirea”, cat si promisiunile ca „va dam, dar la anul” (si la multi ani, zic eu) au tot fost fluturate populatiei, in timp ce ei delapidau sume adevarate. Aceasta strategie e proasta. Poporul nu asta spera si nu de-aia au venit ei la guvernare; acelasi lucru il spunea si Emil Boc, dar era greu de acceptat, desi el avea un ascendent: ce a promis, a si facut, chiar daca unii spun ca a fost putin. Sa faca Mickey Mouse mai mult, dar nu va putea...
In timpul asta, Base vegheaza... Asta nu inseamna deloc ca sta degeaba si doar asteapta greselile „adversarului”. Nici MRU nu sta degeaba, chiar daca nu este evident ce face; sau nu inca. PDL a inceput sa puncteze iar, dupa mult timp in care a stat intr-o periculoasa defensiva nu foarte organizata. In usl, acum se platesc polite si se impart in continuare halci mai mici de buget menite a asigura o relativa liniste in „cartel”. Semnalul dat de FMI este clar: va dam voie sa micsorati pretul painii, dar sa nu sperati la alte pomeni.
Aceasta situatie este una temporara, valabila pana la instalarea guvernului. Apoi vor urma adevaratele surprize, dar atunci va fi tarziu. Orbiti de setea de putere personala, „caizii” usl nu vad ca sunt ca baletul de ursi pe sarma si orice pas mic, dar gresit le va aduce nu doar caderea guvernului lor de infractori, ci si pierderea alegerilor inainte de a incepe campania electorala din toamna. Ca sa nu se darame subreda lor constructie, guvernul Mickey Mouse va trebui sa evolueze cuminte si disciplinat pe liniile deja trasate de MRU. Asta ca tot vorbeam despre variante...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu