4 mai 2012

Programul de guvernare usl - „Un fleac, i-am pacalit!”

Programul de guvernare al guvernului Mickey Mouse e „sublim, dar lipseste cu desavarsire”, cum ar fi zis nenea Iancu. Ma asteptam sa vad un program centrat pe cele 7 luni urmatoare, sa vina cu mult trambitatele „solutii social-liberale”, ca doar de-aia au dat jos guvernul MRU si sa ofere concret variantele gandite de un asa-zis guvern din umbra pentru ameliorarea conditiilor de munca si de viata bla, bla, bla... In locul unui asemenea program, Mickey Mouse pune pe „piata” o... carte de telefoane; cel putin dupa grosimea maculaturii.
Nu, programul comunistilor n-are solutii deloc. Pentru perioada imediata, pana la alegerile generale, Mickey Mouse si Minnie-crin n-au nimic in vedere. Reintregirea salariilor o prvazuse si MRU, iar rambursarea diferentelor la pensii era o obligatie si pentru Ungureanu, dar si pentru viitorul prim ministru. Altceva? Pai, nimic. Legea care a servit ca pretext pentru motiunea de cenzura va fi anulata, asa cum se laudau? Desigur, nu... Si-ar pune in cap toate „stihiile” europene. Asa ajung sa-mi pun intrebarea: de ce au dat jos competentul guvern Ungureanu? Pentru a veni ei la guvernare cu o intreaga pletora de infractori incapabili sa performeze macar minimal? Putin imi pasa ca Fl. Georgescu este un profesionist, un finantist, daca el are aceeasi coloana de melc ca pe vremea cand, tot cu el la Finante, Romania era intr-un abis economic. Pe Marga, distrugatorul invatamantului romanesc, de capabil ce e l-a pus „partidul” la Externe? As!!! El e acolo doar pentru ca nu are vreo parere personala, ci si-o asuma pe aceea a „sefului” sau.
A spus ceva acest „titanic” al democratiei romanesti (Ponta) despre oorganizarea transparenta a alegerilor etc. Dar despre votul prin corespondenta si cel electronic, recomandate de Consiliul Ministrilor Europeni si de Conventia de la Venetia nu sufla o vorba. „Presa” nu se deranjeaza deloc sa-l intrebe pe saltimbancul-sef al psd despre aceasta spinoasa problema ce-i face sa simta fiori reci pe spinare.
Dar sa vedem, totusi ce gasim in aceasta „capodopera” care nu ofera nimic, dar care isi propune mai multe decat au realizat in toti cei 15 ani de guverne proprii sau obediente. In primul rand gasim mult „rumegus” provenit de la framantarea „limbii de lemn”. Ideile sunt generale, generaliste si generalizante. Programul nu e deloc gandit pentru aceasta guvernare, ci se intinde pana in... 2020! Impresia mea e ca Presedintele i-a prins cu pantalonii in vine cu nominalizarea lui Mickey Mouse si, neavand un program la indemana, l-au livrat „bizonilor” pe cel din... 2009(!), cand sperau ca vor castiga prezidentialele; cel putin asa scrie in aceasta „lucrare”: „...2009-2020...”. Oricum, noi suntem in anul de gratie 2012 si deci am trecut deja de anul in care incepe „actiunea romanului”.
„Viziunea” usl despre cum trebuie guvernata tara este cel putin stranie. Asa cum premierul desemnat a si declarat, Guvernul trebuie sa fie un fel de simbrias care pune in practica deciziile Parlamentului. Decizii parlamentare in actul de guvernare? Periculoasa idee! Si unde mai e separatia puterilor in stat? Adica, daca guvernele sunt functionale doar dupa confirmarea votului parlamentar, asta inseamna ca guvernul este condus de la Palatul Parlamentului?!!! De-aia au si pus in program ideea necesitatii aparitiei „legii de cooperare Guvern-Parlament”, indiscutabil, un urias pas inainte intru „democratizarea” tarii.
Disperati de atatea controale ANI, DNA etc., usl propune o „relaxare”: „control financiar fiscal de fond doar o singură dată  la trei ani pentru IMM-uri”, cu un „efort explicit în potentarea demersului mediului  privat de refacere a pontenţialului de crestere neinflaţionist al economiei României”. Ce vor sa spuna ca vor face? Ca de obicei, nimic. Vorbe multe, asezate bizar in fraza, unele aratand de parca ar fi fost puse acolo de ministeriabila Dumitrescu-Standford („justiţia modernă, distributivă de dreptate...”), dar complet goale de continut...
O noutate pe care programul de guvernare pe 11 ani o aduce este si preocuparea statului pentru afacerile altfel private. Felix pomenea destule pe acesta tema atunci cand il apucase diareea verbala, dar nu ma asteptam ca un program ce se vrea salvator al „tarisoarei” sa promoveze „relansarea industriei imobiliare şi conexe inclusiv prin introducerea de noi instrumente ca de exemplu obligaţiunile garantate cu portofolii de active”. Avand in vedere ca toate, dar toate celelalte proiecte de a duce tara pe „cele mai inalte culmi de progres” au fost indeplinite cu mare succes, acum nu le ramane decat sa-si traga foloasele: de exemplu, cu bani de la guvern, fireste, Felix ar construi la Baneasa-Otopeni, pe terenul ce deja i-a fost concesionat oneros de catre Tariceanu a unui orasel-proprietate personala, pe care varanul sa-l imparta, bucata vanduta cu bucata vanduta – populatiei amatoare de case la Baneasa. Conteaza ca asta ar afecta definitiv Aeroportul Baneasa? Nuuuu! De altfel, ideea asta a fost sadita in timpul guvernarii Tariceanu, doar ca „dictatorul” Basescu n-ar fi permis asta. Cum sa nu-si doreasca varanul suspendarea Presedintelui, acum ca n-a primit „decat” agricultura?!
In varianta scurta a programului n-am fost curios sa-mi bag nasul, dar in varianta prea lunga, Turismul ocupa un spatiu meschin: 3(trei) idei, dintre care doua se refera la demersurile Ministerului Turismului pentru „initierea procedurilor de finalizare a dosarului pentru inscrierea Ansamblului monumental „Calea Eroilor” de la Targu-Jiu pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO” si, similar, „Ceramica de Horezu, pe Lista UNESCO”. Cea de-a treia idee este atat de vaga incat nici nu merita efortul de a o aminti. Vin eu acum si zic: pai, mai baieti, nu ziceati voi ca Elena Udrea nu stie sa faca turism? Nu ziceati voi ca trebuie asa si pe dincolo si ca turismul e un domeniu pe care doar voi il puteti face un sector principal al economiei? Si veniti, ca niste derbedei, cu 3 idei pe 4 randuri? Asta vreti voi sa faceti in materie de turism pana in 2020? Stiu, ati mai pus acolo, dar asta e la alt capitol, nu la turism, „Elaborarea cadrului instituțional și legal pentru implementarea următoarelor programe de interes național, în vederea susținerii turismului:
-  Programul Național pentru Realizarea de Centre Balneare cu scopul de a susține turismul balnear, în localitățile care dispun de resurse geotermale sau alte resurse cu potențial terapeutic;
-  Programul Național pentru Turism Verde în localitățile care dispun de valori naturale protejate sau dispun de zone verzi cu potențial turistic (păduri și resurse de apă) în cadrul localităților care pot fi explotate în scop turistic
- Programul Național pentru reabilitarea infrastructurii de acces în Stațiunile Turistice precum și pentru reabilitarea rețelelor de utilități publice din stațiuni.”. Minunat! Vreti sa realizati centre balneare, inteleg ca unele noi, din „multa bunastare” adusa de guvernarea voastra, dar o vorba nu suflati despre cele istorice, alea pe care le-ati dat clientilor vostri politici, Herculane, Borsec etc. si care azi sunt in paragina. Alea si-au „facut treaba”, acum... altele la rand! Asta miroase pregnant a deturnare de fonduri publice...
Sa trecem la agricultura... Nu voi relua acele solutii pe care le regasim si in Programul guvernului Boc, ci doar „exotismele” comuniste. Solutii pentru agricultura? Nici la acest capitol Mickey Mouse n-are solutii, dar isi propune... „accesul fermierilor la apă pentru irigaţii prin facilitarea cumpărării energiei la cost de producător”. „Generoasa” idee, nu zic nu... Refacerea sistemului de irigatii este o prioritate pentru orice guvern, dar cel facut pe bancheta din spate a masinii pune carul inaintea boilor. Accesul taranilor la apa pentru irigatii, mai ales ca guvernul le da fermierilor curentul pentru asta la un pret foarte mic este „vanare de vant”. Pai, mai Mickey Mouse, la ce-i foloseste taranului curentul ieftin pentru irigatii, cand apa n-are conducte pe care sa vina?? N-ar fi cazul intai sa construiesti sistemul de irigatii si abia apoi sa-i ieftinesti taranului curentul pentru irigatii? Stiu, o sa spui ca ai prevazut si asta, „implementarea unui program special de refacere a infrastructurii de irigaţii cu finanţare din fonduri europene”. Vorbe... multe vorbe... Aceleasi vorbe pe care le puteam citi si in programul din 2000 si in cel din 2004, asadar, prezenta ideii si in programul 2009 nu ma surprinde.
Candva, o masa de politisti au fost scosi in strada de catre liderii lor de sindicat, la indemnul nedisimulat al comunistilor. Ei protestau fata de restructurarile Guvernului in domeniul ordinii publice. In acest timp, pe la tele-vizuini se perindau „vedetele” usl care anuntau grav ca nu numai ca n-ar trebui concediati, ci ar mai fi necesare alte angajari in Politie. De o maxima abjectie a fost de-acum „celebra” strigatura „iesi afara, javra ordinara”. Revenind la programul „social-liberal” al usl, oriunde te-ai uita, despre vreo angajare de politisti nu scrie un cuvant; cel putin nu pana in 2020. Poate mai tarziu... Prostii care au crezut in vorbele lor gaunoase, acum vor ramane doar cu speranta ca poate dupa 2020 ii vor angaja cei carora le-au servit. Urata plata primesc dupa ce s-au dezonorat singuri!
Cu toate astea, nu toate promisiunile usl sunt vorbe... Una se regaseste si in „viziunea” comunistilor de redresare economica: „Politica de apărare a Guvernului României în anul 2012, caracterizat prin  austeritate fiscală, subfinanțare cronică și uriașe așteptări sociale, va satisface elementele de continuitate strategică pe dimensiunea NATO, UE și a Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI cu SUA, va elimina reducerea abuzivă a salariilor și pensiilor personalului activ și în rezervă și va genera condițiile creșterii capacității operaționale a forțelor”. Excelent! Ca niste adevarati „haiduci”, iar vor lua de la saraci pentru a „completa” pensiile nesimtite ale clientilor usl. In fond, cum sa traiasca un ditamai colonelul cu o pensie „mizera” de 3000 de lei???
Cat despre cooperarea internationala, lucrurile sunt mai clare decat ar fi vrut sefii usl: prioritatea comunistilor este centrata pe „consolidarea parteneriatelor pe care  România le-a dezvoltat în ultimii ani şi promovarea de noi parteneriate, pentru eficientizarea acţiunii  diplomatice în context european  si global. În acest sens, se vor avea în vedere  tarile  BRIC, respectiv  Brazilia,  Rusia, India, China,  state din regiunea extinsă a Mării Negre, inclusiv  Caucazul de Sud, Asia şi în special Asia Centrală, precum şi alte state din G 20”.  Daca aceasta orientare ruso-chineza nu ne este clara, Mickey Mouse ne mai spune o data: „Promovarea activă, ca prioritate esenţială de politică externă, a obiectivului de transformare a vecinătăţii României, atât în Balcanii de Vest, dar mai ales în Vecinătatea Estică, într-o  zonă democratică de prosperitate, securitate şi predictibilitate, necesare pentru asigurarea securităţii naţionale în sensul său cel mai larg”. E clar? Din nefericire, da!
Cum toate problemele sunt rezolvate si „economia duduie”, ce mai ramanea de facut decat... „asumarea cu prioritate de către Guvernul României a proiectului de construire a celui mai puternic laser din lume, unul din primele cinci cele mai importante proiecte de realizat din fonduri europene”!!!! Foarte tare! Atat doar ca respectivul laser este in constructie inca din timpul guvernului Nastase, a „supt”/deturnat fonduri europene, dar laserul de la Magurele este in continuare in stadiu de proiect, buna ocazie de a mai atrage niste fonduri europene, excelente pentru interesele lor personale sau electorale.
In incheiere, as vrea sa amintesc demonstratiile de protest pe care „liberalii” si pesedeii le-au desfasurat pana la saturatie: „Salvati Rosia Montana”, „Lasati Rosia verde” etc. Programul de guvernare e muuult mai putin vehement in aceasta problema: „Avand in vedere preocuparea publica privind cazul Rosia Montana, Guvernul va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic, situatia existenta astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana”. Ce inseamna „va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog”? Simplu: „stam de vorba cu buzunarele larg deschise si cand ele se vor umple, inseamna ca Rosia Montana a fost „salvata”. Cert e ca nu vom mai avea parte de nici un fel de manifestari „ecologiste”, nici „monumentele” de la Rosia Montana nu vor mai fi propuse jenant pentru a intra in Patrimoniul Universal UNESCO. Puteau macar sa o treaca pe lista de propuneri de care vorbeam mai sus, dar nu... Cine sunt prostitii de data asta? Toti aceia care au crezut in vorbele mieroase ale comunistilor si au iesit sa apere o „cauza” care nu exista decat in mintea lor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu