16 dec. 2011

Malina si popii

Malina s-a dus… Acum e alaturi de unchiul ei, minunatul om Dan Spataru. Din nefericire, BOR prin reprezentantii ei inalti ca functii n-au aprobat o inmormantare crestineasca pe motiv ca ea s-a sinucis. Nici un organ abilitat al statului nu a dat vreun certificate din care sa reiasa ca Malina si-ar fi luat viata. Familia sustine acum ca a fost un accident ; nu cred, dar n-are nici o importanta ce cred eu, cum tot fara valoare e si ce crede popa « Sapca ». El e obligat sa aplice normele pe care Biserica autocefala din Romania le-a convenit cu Statul. Orice abatere de la ele este o imixtiune grava in treburile care nu privesc o parte sau alta. Asadar, ieri Mitropolia s-a crezut a fiinta in Iran, ca doar acolo e stat religios, unde laicul si credinta sunt amestecate. Oficialii ei au promis ca daca n-a fost sinucidere vor aproba o alta slujba, una normala. Cum si-a permis Biserica asa ceva ? Se joaca de-a spiritualul si credinta cu enoriasii ? A lasat Dumnezeu asa ceva in mana popimii ? Ma indoiesc…


Incepand cu sec.II-III incep sa apara lucrarile teologice ce fundamenteaza normele Bisericii Crestine. Fericitul Augustin (Sf.Augustin pentru altii), prin operele sale ne face diferenta dintre « orasul omului » si « orasul lui Dumnezeu », ii condamna pe sectari si da valoare Invataturii pe care Iisus Hristos ne-a lasat-o. De-a lungul timpului, multi sfinti si martiri se vor afirma prin credinta lor deosebita ; unii si-au daruit averile saracilor si au predicat credinta in Dumnezeu, traind in saracie si recomandand acest model de penitenta cotidiana si urmasilor lor la carma tinerei Biserici. Insusi Sf. Apostol Pavel, un judecator invatat si cu avere, inainte de a deveni crestin – renunta la tot si pleaca sa duca neamurilor Cuvantul lui Dumnezeu.

N-o sa intru in detalii teologale, dar nu pot sa nu remarc uriasa discrepanta dintre smerenia, credinta si modestia in care traiau sfintii si martirii crestini de la inceputuri si ceea ce vedem azi in Romania. Incepand cu Patriarhul si Mitropolitii si terminand cu un popa de tara, BOR pare a fi in contradictie cu mandatul la care s-au angajat intrand la seminarul teologic. Vedem popi ce refuza ajutorul spiritual unor oameni sarmani pe motiv ca n-au bani sa le plateasca taxa. Ce taxa ? A stabilit Dumnezeu vreo taxa pe credinta, pe religie ? Nu. Mai vedem alti popi cu cate 2-3 vile sau cu hoteluri de 4 stele ; « nu e interzis », vor spune unii. Desigur, legea laica nu le interzice sa devina bogati, mai ales ca n-a ajuns statul sa impoziteze « cutia milei ». Ajung la saraci banii din cutia milei ? Nu, dar ajung in constructia vilelor si hotelurilor de care vorbeam. Dar banii din lumanari, candele etc. ? Se impart, « fiule » intre ei, popii. In timpul asta, acelasi stat laic da salarii de la buget popilor. Vrea Patriarhia sa avem/aiba o Catedrala impresionanta, una cu magazine de lux unde sa vanda lumanari de firma, buticuri cochete incarcate cu echipamente de calatorie pe « ceea lume » sau cinematografe 3D unde sa ruleze « Vietile sfintilor » ? Nici o problema, se face… Da, dar cum « se face » ? Patriarhia este entitatea, juridic vorbind, cea mai bogata din tara. Detine sute de mii de hectare de paduri, terenuri arabile, intravilane etc., magazine si agentii de voiaj, iar averea asta sporeste saptamanal, nu doar urmare a afacerilor, ci si din banii cu care enoriasii cotizeaza pentru un acatist sau o binecuvantare, de la nunti si botezuri, inmormantari si pomeniri. Si Catedrala « Neamului » ? Eeee ! Pentru Catedrala, Patriarhia… n-are bani( !). O parte mica din suma necesara constructiei o da guvernul (10 mil. Lei), restul… din donatii. Si cine sa doneze ? Pai tot cei care au cotizat déjà la programul « Nici religie fara taxa, nici credinta neremunerata » pe care ni-l arata zilnic popii.

Patriarhul Daniel isi arata opulenta hainelor sale « smerite », Teodosie (fost Shpagoveanul, actualmente ToMITAnul) e din ce in ce mai implicat si in afaceri oneroase, dar si in altele, dosnice si scabroase, altii etaleaza masini scumpe si o smerenie falsa. In timpul asta, credinta a inceput sa nu mai fie stramoseasca, politica religioasa sa ia locul adevarului istoric, totul sub obladuirea unei biserici prea tolerante cu practicile neo-vrajitoresti pagane ale unor popi, dar severa cu… Malina… BOR si-a ales o pacatoasa, poate (toti suntem, nu-i asa ?) pe care s-o condamne. Nu Teodosie e de condamnat, ci Malina, nu luxul popilor, ci nefericita fata neinteleasa; nu lipsa de interes criminal fata de asaltul pe care sectele “crestine” il manifesta impotriva credintei noastre ortodoxe, dar e de condamnat sufletul unei fete care nu si-a gasit drumul, dar careia nici popii nu s-au deranjat sa i-l salveze. Smerenia popimii ? O vorba de ei creata… Imi amintesc cum la o ceremonie, Teodosie cel cu ochi diabolici, nu numai ca nu s-a injosit sa manance la aceeasi masa cu enoriasii si invitatii de la manastirea Pasarea, nici macar in aceeasi sala, dar a beneficiat de un meniu «special» impreuna cu notabilitatile invitate, undeva intr-un loc ferit privirii muritorilor de rand.

Se ocupa ei de indrumarea spre credinta (nu spre habotnicie) a unui popor subjugat de comunisti 60 de ani ? Lupta ei pentru ca romanii sa inteleaga ca religia nu este misticism sau « opiul popoarelor » ? NU. In schimb afiseaza aroganta drapata in umilinta, credinte pagane amestecate cu crestinism, pe scurt, un folclor pseudo-religios ce tinde sa ia locul credintei. Am spus-o si o s-o mai spun : ar trebui sa fie alungati cu biciul, precum Iisus i-a alungat pe zarafi din Templu.

Asta merita Malina, de sufletul careia nu s-a ocupat vreun popa cat a fost in viata ? Si nici dupa moarte nu vor sa o lase a se odihni in pace ? Eu zic asa : Sa te odihnesti in pace, Malina ! Dumnezeu va face pentru tine ceea ce El crede ca e bine, fara amestecul nociv al popilor.

4 comentarii:

  1. popi nu aveau voie sa o ingroape daca s-a sinucis, iat presa a scris ca s-a sinucis

    RăspundețiȘtergere
  2. Marius, presa nu inseamna nimic in cazul asta. Biserica trebuie sa aplice normele decise impreuna cu statul laic care si da certificate. In cazul asta nu scrie nicaieri ca ea s-a sinucis, iar Biserica nu poate decide singura fara a se amesteca in treburile statului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragoș, din cate am înțeles (din presa), medicii au spus clar ca a fost sinucidere. e normal ca preoții sa urmeze pașii pentru care au fost "instruiți".

    RăspundețiȘtergere
  4. Medicii puteau sa spuna doar cauza decesului. Daca a fost sau nu sinucidere, asta decide Parchetul. Legistii nici daca vad ce s-a-ntamplat si tot nu pot pune asta in certificatul emis. Stiu clar pentru ca am fost si eu la IML cand am fost atacat pe strada. Desi am fost grav ranit, in certificat nu apare o silaba din care sa reiasa cauza ranilor.

    RăspundețiȘtergere