11 mai 2012

Cu leul pe schiuri în plină vară


Economia sună „bine”... Ani de zile inflaţia a scăzut, aşa că investitorii au început să vină în valuri. Acum va înregistra o creştere „programată”, deci e de aşteptat ca nivelul investiţiilor să scadă. Reducerile de cheltuieli bugetare au însănătoşit economia, iar leul şi-a consolidat un curs real, fără intervenţii notabile ale BNR. Şi rezerva de aur a Băncii Naţionale a crescut la maxime istorice şi chiar superioare celor din ţările vest-europene. Acum, organismele financiare internaţionale au impus un curs maxim pentru euro de 4,5 lei. Doborârea guvernului Ungureanu, urmare a unor acţiuni de culise, nu pentru a corecta ceva ce oricum mergea bine a dus la o creştere bruscă a cursului, creştere care se va menţine şi în perioada următoare. E de aşteptat ca acel curs cerut de FMI şi acceptat de Mickey Mouse prin angajamentul semnat să nu poată fi menţinut la nivelul cerut decât prin intervenţia BNR, ceea ce Guvernatorul ei pare a accepta fără prea multe comentarii. Fără comentarii, dar rezerva de aur nu pare a rămâne în aceeaşi situaţie, pentru că intervenţii valutare majore nici Banca nu-şi permite. Cursul va pune presiune pe dobânzile bancare, deci e de aşteptat ca şi dobânzile la credite să înregistreze creşteri. Nici preţurile nu se „simt” prea bine, deci şi aici declinul este cert prin creşterea lor în raport cu lunile precedente. „Bomboană pe coliva” este programul de guvernare pe care Mickey Mouse îl promite prostimii avide de minciuni. Minciuni, da, dar păguboase... Investitorul străin ştie că de o corectă evaluare a situaţiei politice depinde investiţia sa, aşadar trebuie să facă o proiecţie pentru a fi la adăpost de surprize. Analizele investitorilor, ca şi semnalele externe nu sună încurajator, iar o creştere programată a inflaţiei, când economia permite o stabilitate, dacă nu o scădere a ei, poate să producă o nelinişte, cel puţin.
Ungureanu fusese limpede: 16% vor fi returnaţi bugetarilor, dar din fondurile pe care Guvernul le va obţine printr-o mai bună colectare a taxelor. Ceea ce a cerut a fost doar parţial realizat de către ANAF (1,4 miliarde euro faţă de 2 miliarde. Cât ceruse MRU pentru un exerciţiu de 60 de zile), dar asta l-a costat pe Blejnar funcţia. Nu făcuse o treabă rea, dimpotrivă, dar premierul a fost ferm: 2 miliarde sau demisia. Îmbunătăţirea aceste activităţi de colectare a taxelor ducea fără spasme la returnarea naturală a celor 16 procente. Dar n-a fost aşa, iar noul guvern n-are absolut nici o intenţie să colecteze taxe când are în fata două campanii electorale; în schimb acordă rambursări de TVA şi exonerează de plăţi clienţi politici mai mici şi mai mari. Din ce bani? Publici. Cei 16% la care guvernul Ungureanu se angajase s-au schimbat în 8% ai guvernului Mickey Mouse. Chiar şi sursele sunt altele: MRU dădea banii din recuperări de taxe, Ponta – din credite; credite care vor fi plătite tot de cetăţean, credite care vor devaloriza leul (pentru că sunt destinate consumului) şi care vor mări deficitul datoriei publice.
Dar ce înseamnă o devalorizare a leului, fie ea şi accentuată, în fata interesului prioritar al comuniştilor? Aşa au procedat în anii ‛90, tot aşa şi după 2000, iar economia s-a prăbuşit fără ca măcar ei să fi câştigat puterea; au sacrificat inutil 22 de milioane de romani, mulţi luând drumul pribegiei. S-au căţărat acum la putere unde au declanşat o adevărată vendeta împotrivă nu a politicienilor aflaţi acum în opoziţie, ci contra tuturor salariaţilor din sistemul bugetar suspectaţi că ar fi simpatizanţi ai fostei puteri politice. Şi legea? „Dă-o-ncolo de lege”, îşi spun ei... Ce semnale dă lupta asta investitorilor? De perplexitate. „Modelul” epurărilor de tip stalinist nu mai există de zeci de ani în ţările lor, aşa că regresul de acum al României în această privinţă nu-i va lăsa nepăsători.
Declaraţii poate face oricine, iar rambursări din credite – la fel, in schimb treaba nu toata lumea, iar comunistii - sigur nu. Cu toate astea, deşi rambursarea de CAS către pensionari a fost convenită cu FMI pe o perioadă de 16 luni, guvernul Walt Disney n-are bani decât pentru... 3 luni, iar restul de 8% pentru bugetari rămân la nivelul de promisiune fără acoperire. Dar e „bine” că fostul rege Mihai da „scuipători” celor care i-au dat proprietăţile înapoi, chiar dacă ele nu fuseseră confiscate, ci tranzacţionate. Are el dreptul în Republica România să acorde decoraţii? Desigur, nu! Legea fundamentală, Constituţia, îi conferă doar Preşedintelui acest drept, dar ce mai contează o călcare în picioare a unei legi, când ei se pregătesc să joace „Căluşul” pe toate legile României!?

1 comentarii: