Labels

abdicare abjectie absurd abuz africa ahile alegatori alegeri apocalipsa arafat arma arta asistati aur avram iancu basarabia base batalie biserica bland bolsevici brad bucium cabinet cacarau calomnie caporal caragiale cartago ccr chisinau civilizatie comunist comunisti condamnare conspiratie constantinescu copii cosbuc credinta crestinism crime damasc dans demisie derbedei dictatura didona dreapta drept DW ecologisti economie educatie egipt eminescu energie eroi europa evaziune evreu farmece fascist fascisti felix foame folclor frauda fular Gargamel geniu geopolitica goagal goga grecia guvern haz hiram homer hotie hutuli iarna ilegalitati ilici imbecil incompatibil incredere independenţa inflatie innot investitori istorie înnot joc justitie lege liberali limba luminita amarie magie malina manipulare martisor melancolic mickey mouse micul che minciuna mineriada minte miscarea populara morala moscova MRU nastase nationalism nirvana non combat obiceiuri p pacalici parlament patriot pedeapsa penal persia perversiuni pictura pistol plagiat plagiator poezie politie ponta popular pornografie povesti presa preversiuni primar principate printese promiscuitate propaganda prost psd putin rambursare tva recesiune referendum regele mihai religie revolutie ritual romani romania rosia montana rusi rusia ruteni saracie savoare secaturi sex sfant sindicat social sov srr standford stanga stat de drept stea strousberg stroussberg STS talent tariceanu teatru tele-vizuina teroare tezaur tigani tigari tradare traditie transilvania tunisia turism tutun tvr unguri unire unpr usl vanghelie vantu vis vot woloch

22 ian. 2012

De la stanga la dreapta, fara retur

Asa cum ziceam, e vremea clarificarilor. Toate porcariile lansate de bolsevici, toate aceste manifestari grobiene si care slutesc realitatea obosita si-asa a Romaniei cer ca delimitarile cetatenilor sa fie nete. Deja optiunile s-au radicalizat incet-incet ; prieteni sau prieteni de on-line au inceput sa isi manifeste clar optiunile politice. Unii sunt onest de stanga sau onest comunisti (in masura in care asta se poate), altii se manifesta in directia opusa, a dreptei. Ceea ce pana acum a fost o supa calduta de centru, acum incepe sa dispara si toti incep sa se pozitioneze spre marginile spectrului politic. Asa cum era de asteptat, stanga bolsevica beneficiaza de sprijinul « legumelor ganditoare », acei indivizi care vor ceva, nu stiu ce, dar sunt convinsi ca bolsevicii le vor da ; desigur, degeaba. Langa ei se situeaza cei cu optiuni de stanga, acea stanga socialista, dar care detesta extrema stanga – bolsevicii. Ei sunt idealistii care cred sincer ca acele idei utopice pot fi puse in practica si asa se poate ajunge la un progres real. Centrul esichierului politic este, cum spuneam, gol acum. Dincolo de el intalnim dreapta ; dreapta este la fel de disipata ca si stanga, dar poate sa se coaguleze in jurul unor idei de baza care chiar reprezinta progresul economic si social. In dreapta gasim si haos, uneori unul cautat, cum este cazul cu Noua Dreapta, formatiunea fatata de Vantu si care nici nu vehiculeaza vreo idee de dreapta, ci doar se manifesta ca o organizatie mica si extremista, ceea ce chiar nu e dreapta. Langa ei, fara extremism, dar si fara o ideologie clara de dreapta se plaseaza Noua Republica. Aici intalnim oameni onesti, cu idei personale clare si de dreapta, dar care inca nu au format o miscare omogena, cu atat mai putin un partid. Ca impact in randul populatiei este si va fi modest daca nu se vor organiza corespunzator ideologic si nu doar. Daca miscarea a luat nastere ca o asociere a unor persoane unite de aceleasi idei sau ea s-a format « la ordin », asta e imposibil de stiut acum, dar manifestarile ei ulterioare vor raspunde si acestei intrebari. Masa mare a celor de dreapta este neinregimentata politic, dar ideile promovate de cei care o formeaza sunt chiar mai clar si net de dreapta decat al unor formatiuni declarate de dreapta.


Am avut un partid comunist care si azi e viu. De furat, a furat; de distrus economia - a distrus-o. Au aratat timp de 15 ani ca P. Tutea avea dreptate : « comunistii nu sunt in stare sa conduca nici macar o gara ». Cineva trebuia sa ia taurul de coarne. Mai bine sau mai putin bine, dar macar economia a fost pusa pe picioare. Dar, ca sa asist la ceea ce vad azi, asta nu puteam sa-mi imaginez. Cand noi am facut Piata Universitatii ca fenomen social si ca exponent al anticomunismului un singur om de-acolo n-a adus in discutie preturi mari sau mici, salarii, foame, angajari sau nu. Acolo a existat un singur lucru: aplicarea punctului 8 care era clar – « fara comunisti ». Niciodata de atunci incoace n-a existat o manifestare mai net nationala. Ca ilici sa fie "monarhist" si comunistii declarati sa se dea anticomunisti in Piata Universitatii, asta e de domeniul fantasticului horror. Ceea ce vedem azi, un MazaRica Venturiano in uniforma de Che Guevara catarat pe crucea de la Universitate este de un grotesc cumplit. Tele-vizuinile fac tot ceea ce in afara, in Vest, in UE este interzis, CNA doarme si viseaza in rosu moscovit, Justitia face aproape orice, dar nu justitie, iar legumele ganditoare, vitele, prostii ies in piata si cer Photoshop mai ieftin sau sa scada intretinerea la bloc. Traim in realitatea sec. XXI sau in fictiunile proaste hollywood-iene?0 comentarii:

Trimiteți un comentariu