29 ian. 2012

"Cand e vorba de Stat, scopul scuza mijloacele"

E iarna si e frig. Unii sunt ocupati cu deszapezirile, altii – cu tele-vizuinile. Nimeni nu se gandeste la vara acum, nici macar la primavara. Unii se gandesc, in schimb, doar la toamna : alegerile generale. Iar pana la ele mai e… Asa este, mai e, dar pare ca se uita ca mai sunt unele, cele locale.

Opozitia rosie si-a vazut visul cu ochii si a obtinut verdictul Curtii Constitutionale conform caruia comasarea alegerilor nu e constitutionala. Sunt foarte curios sa vad ce pretexte a folosit Curtea, ca la nivelul UE nu sunt prevederi care macar sa recomande evitarea comasarii ; pur si simplu, se lasa la latitudinea legislatiilor nationale sa comaseze sau nu, iar noi nu avem asa ceva. Ce face Coalitia dupa aceasta decizie ? Cum contracareaza ea lovitura ? In politica e ca in razboi : pentru a castiga o parte sau alta se duc lupte, unele castigate de o parte, celelalte – de tabara adversa. Deocamdata asistam la… deszapezire ; atat. Coalitia nu pare a fi preocupata de vreo strategie pentru viitorul apropiat.

Cred sincer ca alegerile locale sunt cheia alegerilor generale, lucru cunoscut prea bine de catre politicienii de ambele culori. In acest puzzle, UNPR este miezul retetei de succes a alegerilor generale. Daca PDL va intelege asta, daca aceasta colaborare va imbraca alte haine si daca nu se va pune un accent nepotrivit pe competitia la locale, Coalitia va castiga fluierand. Daca insa PDL va decide, spre exemplu, sa finanteze doar primariile PDL, lasand UNPR de izbeliste, atunci cred ca lucrurile vor decurge cam asa : PDL va avea un succes modest la locale, UNPR – unul si mai modest, asadar Coalitia va pierde localele. Daca insa PDL va intelege ca are sanse modeste la primarii (masurile luate, necesare, dar impopulare nu ii indreptateste sa spere mai mult) si va « juca » pe « cartea » UNPR, atunci succesul e asigurat. UNPR este un partid de stanga, dar mai la dreapta decat usl, un centru-stanga, asadar e capabil sa coaguleze o parte importanta din electoratul de stanga, daca va fi sustinut la nivel local. Primarii UNPR astfel sustinuti nu vor mai migra, ba chiar e de asteptat ca si primari ai usl care vor sa construiasca niste proiecte pentru comunitatile pe care le reprezinta sa migreze spre UNPR. PDL va ramane oricum pe loc, contabilizand pierderile, lucru prevazut chiar. Sansa PDL se numeste UNPR. Asta e valabil pentru alegerile locale si, pe cale de consecinta, in cele generale.

Nu stiu a cui e decizia in PDL, nici nu e treaba mea, dar cred ca trebuie ca ieri, nu maine, sa-si ia rolul in serios. Daca in continuare decidentii PDL vor pune inainte « celebritatea » lor in partid, uitand ca miza e alta, atunci vor trebui sa-si asume si o alta responsabilitate : aceea de a aduce la putere, indirect si inconstient, niste neispraviti, niste pacalici usl. Altfel spus, orgoliul partinic se poate transforma intr-un dezastru national. Sa nu ne amagim… Macchiavelli a spus o vorba des si trunchiat uzitata : « Cand e vorba de Stat, scopul scuza mijloacele ». N-ar fi rau ca si liderii politici sa inteleaga bine continutul ideii, dar sa vada si interesul national. « Caizii » usl sunt anti-nationali (a se vedea tradarea si defaimarea Romaniei practicate in scris de catre Pontanel si Somnorel), dar populatia, in special cea orientata impotriva stangii comunist-bolsevice usl are alte asteptari ; vrea sa vada ca aceasta coalitie aflata la putere nu este una de circumstanta, ci o constructie politica reprezentativa la nivel national si una de succes in alegeri. Sa lasam deoparte infantilismele locale sau regionale, luptele intestine sau concurenta pentru sefia partidelor si sa vedem ca odata pierdute alegerile, totul se prabuseste si nici un partid din coalitie nu va avea ceva de castigat, cu atat mai putin presedintii de partid. Nu vreau sa iau in calcul o posibilitate teoretica, aceea de schimbare a aliantelor in scop electoral ; in acest caz, PDL va avea soarta PNT-CD. « Mingea » e acum in terenul celui care a facut multe pentru salvarea economiei nationale, dar daca va continua asa in alegeri, usl va distruge tot si va ameninta grav siguranta nationala prin « sahul la Presedinte » pe care leprele tremura de nerabdare sa-l puna in practica ; chiar cu pretul destabilizarii definitive a tarii.

2 comentarii: