4 ian. 2012

Alba ca Zapada schimba tampoanele (in masina)

A fost de-ajuns ca o piesa de teatru sa fie legata de un buletin de stiri si o tara intreaga sa fie cuprinsa de panica ; toata lumea vedea omuleti mici si verzi ce venisera sa ocupe Terra, nave spatiale ce survolau orasele americane si civilizatii cotropitoare ce omorau fara mila pamanteni. In realitate, asa ceva era rodul imbecilitatii unui popor prea dependent de impresii de moment. Sa recunoastem, invazia din «Razboiul lumilor» n-a existat niciodata ; a fost rodul imaginatiei.

In zilele noastre avem alte razboaie… Unele sunt si ele rodul imaginatiei unora sau altora, la fel ca Alba ca Zapada sau Scufita Rosie. Candva aveam un «pariu (pierdut) cu agricultura», azi avem un «razboi cu justitia (corupta)» in care primele batalii au fost castigate net de Coruptie. De la «Republica de la Ploiesti» a lui Candiano Popescu si pana la noua Republica de la Ploiesti, lucrurile au evoluat in Romania, s-au diversificat si chiar s-au inradacinat. Prima «republica» a durat cam de dimineata pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, prilej de ironii subtiri din partea mucalitului Caragiale. Apoi a fost «republica populara» propusa si inlesnita de Mihai si pusa in practica de Gheorghiu-Dej ; asta a durat din 1948 si pana in 1965, cand locul ei a fost luat de «republica socialista» a lui Ceausescu. Apoi a urmat razmerita activistilor bolsevici/KGB-GRU urmata de republica lui ilici ; nici populara, nici socialista, nici comunista, intr-un cuvant… «republica originala», o alta palarie pentru Maria ideologizata la Moscova. Dar asta nu e tot… Prea multe «partide», fie ele de stanga sau de «dreapta» au imbratisat simultan doua curente aparent antagonice : stanga «rosie» si dreapta «monarhica». Asa a inceput sa se contureze o noua republica : «republica paradoxala» sau «republica monarhista», un model propus de adormita si abjecta noastra Opozitie. In toata aceasta inflatie de republici trebuia sa mai apara una : cea Noua sau « republica justitiara ».

In acest context republican cu nuante idiot-monarhiste apare Alba ca Zapada pentru a se opune Scufitei Rosii, anuntand astfel un nou razboi al zilelor noastre. Cat a fost stapana padurii, Scufita Rosie a comis numai blestematii, punand astfel mana insangerata pe un intreg sistem statal si para-statal. Urmasii Scufitei s-au vazut legati de maini si de picioare in fata hatisului de parghii la care Scufita avea acces liber si neingradit ; asa a inceput golaneala bulevardiera si pe alocuri penala a respectivei. Anterior, o prietena a Scufitei Rosii, pe numele ei Fetita cu Chibrituri a nascut ceva ; nu un copil, ci o miscare : Noua Dreapta. Aceasta noua miscare este nimic altceva decat o fantosa pavoazata cu elemente bizare a trecutei Miscari Legionare. Activitate reala acesta miscare nu are, exceptie facand cateva afise anacronice risipite pe ici, pe colo si, o data pe an, o demonstratie ce se termina invariabil cu incaierare intre adeptii sai si cei ai sexului fara frontiere intre apartinatorii aceluias sex. Manifesta Noua Dreapta toleranta crestina ? Nici vorba ! Dar toleranta, in general, ca o caracteristica a poporului roman ? Aiurea ! Doar ceva accente palide, stangace, de extremism de imprumut. Urmeaza si surpriza : Noua Dreapta se va transforma in partid politic si va lua un nume la care nimeni nu se astepta – Noua Dreapta. "Scopul principal al partidului va fi salvarea statului si neamului romanesc. Avem un program cu 25 de puncte care vor propulsa (punctele, nu programul) Romania printre primele 15 state ale lumii", a declarat liderul miscarii cu camasa verde si centura cu diagonala. Acesta a adaugat ca printre cele 25 de puncte se afla cele privind unirea cu Moldova, stoparea declinului demografic, confiscarea averilor ilicite si anularea privatizarilor frauduloase. Nici o vorba despre sponsorul si initiatorul din umbra al miscarii... Nu stim cine este, dar teama mi-e ca vantu va stinge si chibritul asta pe care Fetita nu-l protejeaza. Apartenenta la doctrina si ideologia legionara este indubitabila, chiar in mod direct recunoscuta de liderul miscarii, aceasta umbra palida a Capitanului. Data inregistrarii la tribunal a cererii de constituire a partidului este una istorica (mai mult sau mai putin): 22 decembrie 2010. N-o sa insist cu Noua Dreapta pentru ca lucrurile sunt clare de multa vreme: mogulul are nevoie de o aparenta politica, una cat mai extremista cu putinta. Desigur, nu dau vreo importanta acestei miscari sau partidului ca entitate politica, dar nu pot sa nu observ ca la alegerile urmatoare o mica parte din voturile „dreptei” se vor duce spre ei, ceea ce va fractura un pic partea dreapta a esichierului politic.

Ca tot vorbim despre „noutati”, Alba ca Zapada aduce cu sine o contrapondere in aparenta. Si asa apare Noua Republica, miscarea justitiara din Romania. E de domeniul evidentei ca avem nevoie de asa ceva, adica de un justitiarism pozitiv si, mai ales, eficient. La fel de clar e si ca structurile societatii sunt contaminate pana la varful lor de coruptie, nepotism si clientele diverse; iar justitia nu face exceptie. Dar sa vedem ce ne este Noua Republica... Miscarea de dreapta recent aparuta n-are un program in adevaratul sens al cuvantului, dar promoveaza principii interesante, chiar daca nu originale. „Constitutia libertatii” si „lideri nepatati” sunt doar cateva dintre imperativele Noii Republici. Structura miscarii din ceea ce inteleg este bazata pe idei pe care le-am regasit si in proiectul numit „generatia lui 1922”, un proiect intai national si crestin si abia apoi politic. In trecut, „generatia lui ’22” a dat nastere Miscarii Legionare, ca scoala spirituala menita a sesibiliza o populatie indelung abuzata de partidele existente ce isi vedeau doar de interesele lor marunte. Astfel, cativa tineri intruniti intr-un crang dau nastere unui curent de dreapta ce a cuprins repede intreaga tara; iar asta se intampla de Buna Vestire. Oficial sau nu, Noua Republica neaga ca ar urma drumul deja batut ideologic al predecesorilor, dar regasesc asemanari cel putin surprinzatoare: „Crezul politic” le este comun si ca exprimare, la fel si „Decalogul”, ML avea „Carticica sefului de cuib”, NR are „Manualul de lupta”, iar ideile continute au o esenta la fel de comuna celor doua. Nu ma puteam astepta ca o miscare moderna lansata de niste intelectuali adevarati sa fie o copie anacronica a inspiratorilor ei. Ca si Miscarea Legionara care si-a creat o componenta politica, partidul „Totul pentru tara”, NR va deveni partid politic sau isi va crea unul de... ziua Bunei Vestiri 2012.

Nu vreau sa ma lansez deocamdata in consideratii sterile, dar observ ca pe „piata” partidelor isi fac aparitia tot mai multe copii ale unui original blamat peste tot. Dintr-o anumita perspectiva, cele doua noi miscari se pot confunda, cu singura diferenta ca NR este, de departe, una a intelectualilor, pe cand ND este mai mult o organizatie extremista. Intrebarea pe care mi-o pun este: daca ND este finantata de Scufita Rosie prin Fetita cu Chibrituri, iar NR – de Alba ca Zapada, atunci care e diferenta? Sau avem o Alba ca Zapada cu Chibrituri? Vantu schimbarii e implicat sau nu?







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu