13 dec. 2011

Realitatea despre Conventia de la Venetia

Indata ce a inceput sa se vehiculeze ideea comasarii alegerilor locale si parlamentare, ametitii de bautura, somn si pedofilie au inceput a protesta, pe motiv ca o asemenea comasare ar fi un grav atentat la democratie. De ce si cum… nimeni nu a explicat. Imi era neclar unde este atentatul si ce are organizarea simultana sau nu a alegerilor cu democratia. Primul ministru Boc iese si anunta asumarea raspunderii in ceea ce priveste aceasta organizare si e de-ajuns asta pentru ca pe la toate tele-vizuinile sa apara javre mari si catei mici care sa inceapa a se plange. Spun ei ca oricum ei vor castiga alegerile, cu sau fara comasare, dar ca sustin cu tarie ca alegerile sa nu fie simultane. Intr-un tarziu, cineva (o javra marunta in slujba usl) pomeneste despre respectarea Conventiei de la Venetia privitoare la alegeri. Mai mult, vine si Mitrea-biela-manivela sa spuna ca « tratatul de la Venetia» (sic !) nu obliga, dar recomanda ca alegerile locale sa nu fie simultane cu cele parlamentare. Sa vedem ce spune, de fapt, Conventia de la Venetia (2007)…

Bazate pe « Declaratia Universala a drepturilor omului » (1948), pe « Pactul international referitor la drepturile civile si politice » (1966) si pe « Codul de conduita in domeniul electoral al Comisiei Europene pentru democratie », concluziile Conventiei stabilesc un cadru general, necesar si OBLIGATORIU in care sa aiba loc alegerile in tarile comunitare. Normele electorale democratice sunt :

- Dreptul de a alege si de a fi ales ;
- Tinerea de alegeri obligatorii, echitabile, autentice si libere ;
- Fondarea lor pe sufragiul universal, prin vot pe buletin secret, garantand libera exprimare a vointei alegatorului ;
- Protectia judiciara si prin alte mijloace a drepturilor si libertatilor omului si cetateanului in materie de alegeri ;
- Un control efectiv al alegerilor din partea cetateanului si o observare internationala a lor ;
- Garantii ce permit realizarea in materie electorala a drepturilor si libertatilor participantilor la procesul electoral.

Acestea sunt pe scurt concluziile Conventiei de la Venetia. Nici un cuvant nu exista acolo care macar sa recomande ca alegerile sa se tina simultan sau nu. O recomandare exista totusi, dar ea se refera la Ucraina si semnaleaza ca acolo alegerile prezidentiale, parlamentare si locale beneficiaza de cate o lege pentru fiecare tip de alegeri, Conventia recomandand unificarea legislativa a lor. In preambulul concluziilor se mai spune si ca fiecare tara in parte va organiza alegerile in conformitate cu legislatia nationala in domeniu si nu dupa vreo lege europeana.

Inca o data comunistii mint ordinar si cinic. Ordinar mint pentru ca asa fac politica, inseland alegatorii si manipuland masele in folos propriu, promitand marea cu sarea si facand apel la reglementari internationale pe care ei sunt primii care sa NU le respecte ; de aici si cinismul lor… Privind atent la recomandarile Conventiei, gasim recomandarile privitoare la votul la distanta : votul electronic si cel prin corespondenta cu referire la Recomandarea Rec11 (2004) a Comitetului Ministrilor Statelor membre asupra normelor juridice, operationale si tehnice privitoare la votul electronic. Vedem inca o data ca aceste prevederi si recomandari comunitare sunt apa de ploaie pentru comunistii romani, fie ei si cu spoiala socialist-liberala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu