22 dec. 2011

"Ecologistii" la Rosia Montana si Bucium

Despre Rosia Montana s-a vorbit mult si inca se va mai vorbi. Unii militeaza pentru inceperea exploatarii aurifere, altii vor conservarea patrimoniului ecologic si se opun proiectului minier. Subiectul nu este deloc nou si nici nu este unul care sa fi inceput sa suscite interes de 5-6 ani incoace, asa cum il prezinta un oarecare Toni Grebla, un vajnic « ecologist » comunist. Asa cum le sta in obicei, uslasii arunca vina spre Presedintele Basescu si spre PD-L, dar manipuleaza ordinar in incercarea de a abate atentia de la adevaratii responsabili. Proiectul de la Rosia Montana este unul bun pentru economie sau ar putea fi daca el ar fi asezat pe baze corecte si n-are nici o influenta asupra mediului, asa cum sustin « ecologistii » lui Vantu, in frunte cu neica-nimeni Remus Cernea, romanul membru UDMR. Pentru a nu mai exista atatea interpretari, sa vedem ce spun contractele incheiate si ce se ascunde in spatele lor (desigur, nu si in contractul a carui desecretizare a fost ceruta de catre Presedinte ; ala e « bomboana pe coliva »).


Licitatia privitoare la exploatarea aurifera Rosia Montana a avut loc pe 04.09.1995, licitatie organizata de Regia Autonoma a Cuprului Deva, « avand ca obiect evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere ». Tot la aceasta data si ca urmare a castigarii licitatiei, se semneaza un prim contract intre Regie si « Gabriel Resources Limited », castigatorul licitatiei. « Gabriel » este o persoana juridica engleza cu sediul in Channel Islands, Marea Britanie si este reprezentata de Vasile « Frank » Timis, cetatean australian cu dese locari in sedii din Australia, Marea Britanie, Canada sau Romania, mai tarziu. Astfel ia nastere EURO GOLD RESOURCES S.A., cu sediul in Deva, Piata Unirii nr.9, jud. Hunedoara. Actionarii societatii, conform actului constitutiv, dar si conform actelor aditionale incheiate la 17.10.1996 (primul act aditional) si 01.04.1997 (al doilea act aditional) sunt :

- GABRIEL RESOURCES LIMITED, Canada reprezentata de « Frank » Timis si Gerald Edward Wood (probabil un om de paie) cu 65% din capital ;

- REGIA AUTONOMA A CUPRULUI DEVA, reprezentata de Nicolae Stanca – 33,8% din capital ;

- MINEXFOR S.A. reprezentata de Nicolae Tandarau – 0,5% din capital ;

- CEPROMIN S.A. reprezentata de Ioan Lupulescu – 0,5% din capital si

- UPSRUEEM S.A reprezentata de Dumitru Borca cu 0,2% din capitalul subscris.

Activitatea noii societati se desfasoara in baza aprobarii acordate REGIEI de catre Ministerul Industriilor si Comertului si a avizului Agentiei Nationale a Resurselor Minerale privind obiectul de activitate al EURO GOLD RESOURCES. Ceea ce nu se spune, si nu stiu de ce, este ca nu doar Rosia Montana este vizata de licitatie, ci si perimetrul numit COMPLEXUL BUCIUM (Bucium Tarnita, Bucium Izbita, Bucium Rodu si Bucium Corabia, inclusiv iazurile si haldele de steril ale fiecareia). In timpul guvernarii Constantinescu s-au produs diverse schimbari in componenta asociatilor, dar si a denumirii societatii cu personalitate juridica romana. Poate ca asta n-ar fi nimic, dar chiar si procentele ce revin asociatilor s-au schimbat. Cu toate astea, miscarile ecologiste sau acel oarecare membru UDMR, Remus Cernea nu si-au exprimat opozitia sau dorinta de a proteja mediul ; iar asta – pana in 2004 inclusiv. Dar sa vedem ce modificari intervin in constituirea « noii » societati…

In Actul aditional nr. 1/ 11.o6.1997 se stipuleaza ca asociatii sunt : GABRIEL RESOURCES LIMITED (65% din capital), REGIA AUTONOMA A CUPRULUI DEVA (33,8%0, CARTEL BAU S.A. (cu 0,4% din capital), FORICON S.A. (0,4%) si COMAT-TRADING S.A. (0,4%). Sediile si filialele se tot schimba, presedintii – la fel, anual, cetateniile se tot inmultesc (australiana, americana, canadiana, norvegiana dar cu origine americana etc.) pana cand… Pana cand apare un alt act aditional, cel din 27.10.1998 care spune ca « Daca activitatea condusa de Regie (Regia autonoma a cuprului Deva s.n.) ori de o sucursala a sa in Rosia Montana inceteaza permanent sau temporar ca urmare a interventiei Guvernului Romaniei, a falimentarii, a starii de insolvabilitate etc. pe perioada desfasurarii activitatii fazelor 1, 2, 3 de catre EURO GOLD RESOURCES, atunci EURO GOLD RESOURCES sau actionarii sai nu vor avea nici o obligatie financiara sau sociala fata de angajatii Regiei, fata de Regie, Statul roman ori fata de contractorii si subcontractorii Regiei in Rosia Montana ». Asta e parfum de viorele in comparatie cu un alt paragraf al aceluiasi contract/ act aditional : « Daca GABRIEL (RESOURCES LIMITED) va finanta integral proiectele fazelor 1, 2 si 3, atunci isi va recupera din productia integrala a proiectelor intregul capital de investitie direct si indirect, la care se adauga dobanda (!) LIBOR plus 2% costul de administrare a finantarii inainte de distribuirea oricaror dividende intre actionari ». Sigur, nici un investitor nu face opere de caritate, dar aici cam miroase a teapa data statului roman. Dar sa nu pronuntam sentinte, ca actul aditional nr.3/27.10.1998 e generos in argumente… Asadar, dupa ce indica patru situatii in care GABRIEL trebuie sa ia sume calculate in functie de rata LIBOR, desigur, plus 2% cost de administrare, art. 6.5 din Contractul de Societate (modificat) ne arata ca GABRIEL va detine 80% (in cifre si litere), ceilalti asociati detinand «impreuna, nu mai mult de 20% din capitalul social… » al societatii. De ce… cum, cu aprobarea cui… asta nu scrie in actul aditional, dar as vrea sa vad despre ce face vorbire contractul secretizat in legatura cu acest subiect. Déjà subiectul incepe a mirosi a smen… Dar sa nu anticipez…

Actul aditional nr.4/19.11.1999 sau 02.02.1999 (data autenficarii pare a varia destul de mult ; chiar si o autentificare din 2005 se poate gasi pe acelasi act(!)) prevede in art.1.1 redefinirea perimetrelor de interes pentru societate dupa cum urmeaza :

« 1. Rosia Montana Area (licenta ROSIA MONTANA nr.47/21.12.1998) – reprezinta suprafata destinata dezvoltarii si exploatarii in Rosia Montana (incluzand si iazurile de decantare si halzile de steril), care in mod curent sunt exploatate de MINVEST si pentru care s-a primit aprobare de la Ministerul Industriilor si Comertului, ca si de la Agentia Nationala a Resurselor Minerale.

2. Bucium Area (licenta BUCIUM nr.218/06.04.1999) – reprezinta suprafata destinata prospectarii (termen taiat cu pixul n.m.) si explorarii in Complexul Bucium (incluzand iazurile de decantare si halzile de steril), care in mod curent sunt exploatate de MINVEST si pentru care s-a primit aprobare de la Ministerul Industriilor si Comertului, ca si de la Agentia Nationala a Resurselor Minerale».

Prin actul aditional nr.8 inregistrat sub nr. 446/1999 se decide majorarea capitalului social al societatii, majorare suportata integral de catre GABRIEL care astfel isi majoreaza participarea de la 65 la 80%, REGIA ramanand cu 19, 31%, CARTEL BAU – 0,23%, FORICON – 0,23% si COMAT TRADING – 0,23%.

Pare-se ca in 21.07.2000 se transforma societatea in ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A. cu sediul in Rosia Montana, str.(?) Piata 321, jud.Alba prin care MINVEST se oblige sa transfere licenta de exploatare catre societatea nou(!) constituita. Actionarii societatii sunt aceiasi ca mai sus si cu aceleasi procente participative la capitalul social si se stipuleaza conditiile de preemtiune prin care unul dintre asociati isi poate vinde partea sa de participare la capitalul social (o sa vedem de ce…). Art.8.3 ne informeaza ca « Adunarea Generala a Actionarilor (unde 80% are GABRIEL n.m.) va numi Operatorul insarcinat cu desfasurarea operatiunilor Societatii, dintre Afiliatii lui GABRIEL. De asemenea, AGA va aproba onorariul sau remuneratia acestuia care nu va putea depasi 5% din profiturile brute ». Art.8.12 este chiar cinic, aratand ca AGA este legal constituita daca sunt prezenti posesorii a minim 51% dintre actiuni. Noua S.C. ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A. este inscrisa la Registrul Comertului Alba sub nr. 690/15.09.2000 sau J/01/443/1999 (in functie de nr. ce se vrea luat in calcul). Foarte interesanta este abordarea subiectului intitulat INCEPUTUL PRODUCTIEI COMERCIALE ; astfel, statutul defineste « clar » ce inseamna asta: « prima zi a lunii urmand primelor trei luni consecutive ale operatiei de macinare sau orice alta facilitate de procesare in cadrul unui Proiect, in conditiile in care o astfel de macinare sau orice facilitate de procesare a fost operationala in fiecare dintre aceste luni la o capacitate de cel putin 80% din capacitatea lor lunara de lucru … ». In caz contrar, statutul prevedea a se considera ca exploatarea se face exclusiv in scop de verificare, test, analiza si nu va fi considerata ca reprezentand Inceputul Productiei Comerciale (altfel spus, era de-ajuns si o exploatare de 79%, ca tot testare era considerata ; oare azi, cand « ecologistii » protesteaza se extrag cei 79% fara ca asta sa fie considerata inceputul exploatarii ? Dar « testele » de, sa zicem, 79% sunt sau nu supuse controlului statului, impozitarii etc. ?).

Actul aditional nr.1/05.05.2003 atasat Actului de constituire a S.C.ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A. diversifica activitatea societatii, printre alte obiecte de activitate fiind incluse si… productia si transportul energiei electrice, editare de carti, reviste si periodice, hoteluri, restaurante, cantine, transporturi terestre de calatori, dezvoltare(promovare) imobiliara, telecomunicatii, productia de emitatoare de radio-televiziune sau publicitate.

In 10.12.2009 COMAT vinde participarea sa … catre GABRIEL care devine actionar tot majoritar, dar cu 80,23% din capitalul social. La data de 14.12.2009 GABRIEL il imprumuta pe asociatul FORICON cu suma necesara subscrierii a 955.331 de actiuni in valoare de 1.366.123,33 lei (RON), adica 314.254,67 euro. Ulterior, FORICON dispare din peisaj, prin vanzarea… tot catre GABRIEL, astfel incat actionarii raman doi : GABRIEL si MINVEST, posesorul licentelor de exploatare.

Actul constitutiv al S.C.ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S..A. se… schimba cu un altul autentificat sub nr. 2998/21.07.2000 care adduce o noutate tot in domeniul activitatilor prevazute prin statut: activitati de editare a jocurilor de calculator si a altor produse software, telecomunicatii prin cablu, activitati de difuzare a programelor de televiziune(!), telecomunicatii prin satelit, consultanta in tehnologia informatiei, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe, activitati ale portalurilor web etc. O parte dintre aceste domenii statutare stim ca nu sunt deloc straine activitatii obisnuite a unui tip pe nume Vantu, comune si unui magnat ucrainean de pe Donul linistit aflat sub obladuirea FSB ; desigur, absolut intamplator pentru ambele pesrsonaje, numite sau nu si fara legatura(?) cu interesul lor manifest sau nu chiar, in ceea ce priveste wolframul, uraniul si alte metale rare. Dupa disparitia FORICON, GABRIEL ramane cu 80,6855% din actiuni, iar REGIA (MINVEST) cu doar 19,3142%.

Cum a ajuns MINVEST la « performanta » ca de la 33,8% sa ramana cu aproape jumatate (19,3%) si care sunt beneficiile Romaniei, asta ramane inca neclar. Clar este altceva : guvernarile psd si cdr sunt adanc interesate de bunastarea lui GABRIEL si complet dezinteresate de foloasele pe care tara le-ar fi putut avea. Toti fac scandal, plang de grija mediului si propun includerea perimetrului de la Rosia Montana in Patrimoniul UNESCO. OK ! Dar asta nu exclude si exploatarea… Exclus din « grijile » ecologistilor de circumstanta este celalalt perimetru, cel de la Complexul BUCIUM. Acolo nu avem nevoie de protectia mediului ? Sau contractul secret nu face referire decat la Rosia ? Ca despre comisioanele incasate… sa nu mai vorbim ; o va face ANI dupa desecretizarea lui. Pe aceasta cale cer oficial autoritatilor romane sa demareze procedurile de desecretizare a contractului, de control a activitatii din cele doua perimetre citate si de renegociere a procentului ce revine Romaniei.

Un detaliu care are sau nu legatura cu alti « americani » : sediul S.C.ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A. este in Bucuresti, str.Herastrau, nr.17, acelasi sediu cu… UPC, al doilea furnizor national, dupa RCS-RDS, de televiziune prin cablu. Daca se calca sau nu pe picioare… nu stiu, dar poate ca ar merita o intrebare.







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu