6 dec. 2011

Sectia de presa a mogulilor

Cand la o tele-vizuina apare o stire sau, mai des, o porcarie, dar n-ai prins-o de la inceput, nu-i nici o problema… Daca ai vazut-o pe iRealitatea, dar e incompleta, muti pe ProTv si o s-o completezi. La fel se intampla daca dai pe Prima ; aici, Cristina Topescu te va informa complet, cu intonatie tendentioasa, dar si cu balbaielile obisnuite (nu vede prompterul si nici ochelarii n-o ajuta ; asa zice ea, dar si in primele zile de « jurnalism tv, tot asa citea) si tot cu « stirea » de pe celelalte posturi pendinte de usl. Ceea ce vedem nu este televiziune, ci, asa cum zic de vreo 20 de ani, tele-vizuina. Nu gasesti acolo nici informatia echilibrata care sa prezinte rece o realitate punctuala, nici documentarea indispensabila profesiei si nici echidistanta politica. In schimb, pe toate posturile ai parte de interviuri trunchiate, cu intrebari puse intervievatului in asa fel incat omul, de buna credinta sa raspunda, dar mai apoi isi vede vorbele groaznic rastalmacite. « Moderatorii » sunt niste derbedei, unii, tendentiosi si josnici sau, altii/altele niste parasute decazute, cu buze subtiri si mestecand cuvinte ce ies cu greutate prin gura vag intredeschisa. Cu maselele scrasnind pentru a fi pe placul lui Vantu, Felix etc., individe ce nu detin proprietatea cuvintelor se lanseaza in acuze ticaloase, multe inventate, toate indreptate impotriva celor de la putere (mai putin UDMR, stim de ce, dar nu mai spunem ; inca…). In timpul asta, pe alte posturi, aceeasi problematica este lansata in eter, dar de catre secaturi cu aere de procurori stalinisti ; unul dintre ei isi zice pastor pocait, dar e egal departat si de pocainta, ca si de vreo calitate umana ce l-ar putea recomanda ca pastor ; indiferent de cult, secta sau orientare religioasa. Cu totii si separat « canta » o « arie a calomniei » frizand penibilul, josnicul, ticalosia cea mai ordinara.


Asa se face televiziune in Romania, asta e libertatea de exprimare. A avut grija ilici sa-si promoveze lichelele si sa-i doteze cu frecvente tv, radio, sa le vanda gratis ziare si reviste, cu un cuvant – sa acapareze mass media. Acum ne uitam ca viteii la tele-vizuina evazionista fara sa putem face nimic. Deasupra lor vegheaza CNA, organul abilitat nu sa sanctioneze asemenea porcarii odioase, ci, paradoxal poate, sa le intretina influenta; CNA da doar amenzi si avertismente, in timp ce ticalosia de pe ecran creste vazand cu ochii si fara ca organul moale al vigilentei presei sa ia vreo masura pentru a combate asemenea virusi informationali cu chip uman. Ati auzit de vreo sanctiune aplicata tele-vizuinilor pentru infractiunea de manipulare a pietei de capital prin stiri mincinoase si prin anunturi apocaliptice fara o urma de adevar in ele ? Nu, si nici nu veti auzi. Termenul de « calomnie », asa cum este el definit in jurisprudenta si-a pierdut sensul ; acum calomnia este aducatoare de rating pentru tele-vizuini, care o incadreaza la capitolul « libertate de exprimare »(!) si este si principala arma politica a politicianistilor comunisti. Ecranele televizoarelor sunt invadate zilnic si ora de ora de sculeri-matriteri, ospatari, camionagii, CAP-isti etc. deveniti peste noapte « miliardari », « doctori docenti», « profesori », toti senatori si deputati usl. Incurajati de « moderatori », golanii bulevardieri de ieri se lanseaza intr-o intrecere pe toate posturile moguliene, dornici sa arate care mai de care ca sunt capabili de calomnii mai josnice decat colegii lor de cartel.

In timpul asta… In timpul asta, strainatatea preia porcariile lor odioase, le difuzeaza (pentru ca, nu-i asa, sunt verificate din trei surse « independente »), iar Romania ajunge sa fie privita ca o tara din lumea a treia spre a patra. Nici asta nu-si asuma nici ganganiile de « jurnalisti », dar nici lepadaturile usLase care au ca unic scop progresul lor si al complicilor lor, in dauna evolutiei normale a Romaniei. Oare in tara mea nu se poate face nimic pentru o actiune comuna, civica (dar pe bune, nu cu « civismul » ONG-urilor moguliene) de starpire a acestor jivine nefolositoare ? Ce cred potentialii votanti usl cand vad un (2,3,4) pedofil(i) la tv ? Le-ar face placere sa stie ca fetele lor minore vor putea « beneficia » de « avantajele » prostitutiei infantile conduse de acesti jegosi nationali ? Dar cei care il vad pe fundasul lor copresedinte mintind ordinar si infantil, vor fi fericiti sa traiasca in lumea astfel descrisa de el, dar complet rupta de realitate ? Dar cei care au sansa sa-l prinda treaz la pranz pe celalalt copresedinte, buhait de alcool si nesomn (asta noaptea, ca ziua indeobste doarme), vor fi fericiti sa aiba un jucator ca presedinte ? Cu totii formeaza o trupa de saltimbanci printre legile date tot de ei, printre instantele ce-i gasesc invariabil nevinovati, niste clovni cu obrajii rosii (rosu-kgb) ce se stramba la economia nationala si, din cand in cand ii mai dau un sut in fund hlizindu-se apoi la vulgul ce le aclama gestul. Si, in timpul asta, « sectia de presa » da in continuare « stiri » dupa chipul si asemanarea jivinelor pe care le slujeste. Noi ce sa facem ? Privim, comentam, injuram si asteptam sa vina cineva care sa dea cu ei de pamant ; cine ? CNA ? ANI ? Parchetul General ?Macar Politia ? N-au timp dansii de asemenea « nimicuri »… Lasa STS sa vegheze la « linistea » noastra ; sau la linistirea noastra…

3 comentarii:

  1. Amenzile CNA par a fi o ploaie hrănitoare pentru toate aberaţiile televizate care cresc precum aluatul bunicii. "Liniştirea" noastră este o certitudine, până la coma indusă nu mai este decât un pas.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, doar ca amenzile nu rezolva mare lucru... Daca s-ar aplica la noi o legislatie ferma ca in alte tari europene, atunci am asista la inchideri de televiziuni si la puscarie pt responsabili; pentru manipularea pietei de capital se face puscarie in majoritatea tarilor cu traditie democratica. Manipularea prin televiziune este si ea pedepsita. Am pus aici pe blog legea audiovizualului din Franta. Are 110 pagini si poate fi descarcata si studiata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Seara bună, Dragoş :) Din păcate de mai bine de două decenii prin canalele astea românilor li s-a turnat enorm de multă mizerie.Televiziunile private de stiri, mai ales antenele varanului si Realitatea au devenit unelte de deformat conştiinţe, de deculturalizare si tembelizare în masă. Totusi,sunt si unele aspecte pozitive: peste o limită ( pe care uneltele astea o trec fără să-şi dea seama) excesul de manipulare are efect invers; mai ales când apar feţe respingătoare şi plictisitoare, mereu aceleaşi. Apoi Televiziunea naţională a revenit la decenţă în ultimul timp.În fine, mai avem printre noi si concetăţenii sănătoşi la cap şi la suflet, cu discernământ, oameni care fie că au o rezistenţă naturală la manipulare, fie că s-au imunizat pe parcurs :roll:

    RăspundețiȘtergere