13 mar. 2012

"Fakultatea de formocie"

Se stie ca economia de piata este caracterizata de instrumente ce potenteaza cererea si oferta. Asemanator economiei de piata este si situatia de la Universitatea din Tg.Mures… Unii deja s-au apucat sa vorbeasca despre nationalism si excitarea lui, ceea ce mi se pare periculos ; sa vorbim, da, dar detinand proprietatea cuvintelor.

Suntem la Tg.Mures, in Uniunea Europeana in anul de gratie 2012 si UDMR isi pregateste « armele » pentru batalia electorala din 10 iunie curent. Ungurii nu mai sunt ce-au fost… Acum au de ales intre trei partide etnice : UDMR (in scadere drastica de popularitate printre vorbitorii de limba maghiara), un partid etnic de centru si unul, cel al spionului Tokes, de « dreapta ». Ex-pastorul ameninta nu sa intre in vreun consiliu local sau parlament, ci sa ia UDMR-ului « munitia » cu care acest partid etnic i-a prostit timp de 20 de ani pe unguri, secui si ceangai : « arma » manifestarilor fascist-sovine. In fapt, studentii vorbitori de limba ungara (nu stiu sa fi existat vreun popor « maghiar » in perioada istorica a migratiei popoarelor, atunci cand ungurii au venit calari in Europa ; maghiar e poporul prieten ce locuieste in Ungaria de azi si e treaba lor daca nu le place sa-si spuna « unguri », ci « maghiari ») cer sa faca si facultatea in limba materna, ceea ce e dreptul lor sa ceara.

Aceasta e situatia de facto in « tabara » minoritara… Sa vedem ce zice si populatia majoritara in tara, romanii nostri… Elementele comuniste, ramasite sau nu ale partidelor bolsevice, in cooperare cu alte organizatii ce se reclama nationaliste, dar se manifesta mai curand fascist au si lansat mesajul in mass media ; demonstranti romani, dar vorbind romana cu un accent puternic unguresc mureau de grija colegilor unguri care dupa terminarea facultatii nu vor avea locuri de munca… Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia… Ce-l doare pe roman ca nu va gasi de lucru ungurul sau un alt roman ? E dreptul minoritatii vorbitoare de limba ungara sa invete in limba materna in toate institutiile de invatamant din Romania ? Este. Vor gasi ei de lucru vorbind doar limba materna ? Desigur, nu. Dar de ce trebuie sa ne intereseze ? Cei care pun botul la incitarile partidelor unguresti vor plati din greu, dar nici asta nu ne priveste ; statul roman le-a dat drepturi nediscriminatorii si le-a dat posibilitatea sa aleaga. Probabil ca ei se gandesc ca Ungaria e aproape si vor profesa acolo ; indeobste, socoteala de acasa nu se potriveste cu aia din targ, dar nu toti vorbitorii de limba ungara stiu asta. Chiar si asa fiind, suntem un popor european, in UE si n-avem voie sa stam intepeniti in ideile putine, dar fixe ale lui ceausescu, ilici si compania. Co-nationalii nostri au drepturi pe care unii le-ar numi privilegii… Poate… Dar asta e politica europeana si e una care nu aducere atingere natiunii sau tarii noastre. Asadar, care e problema ? Statul roman nu poate purta de grija unui minoritar care refuza sa invete limba oficiala a tarii in care traieste, iar in cazul de fata, chiar el, minoritarul intelege sa renunte la o parte din drepturile lui de cetatean roman.

Ca tot veni vorba despre cetatenie si nationalitate… Vreau sa-i atrag atentia lui Hunor ca el este un cetatean roman de nationalitate… sa zicem maghiara, ca ungara nu poate fi, el fiind secui. Deci, fiind si parlamentar ROMAN in Parlamentul ROMANIEI este cel putin o porcarie sa se afiseze pe diverse site-uri si sa-si treaca in dreptul cetateniei « maghiara ». Ii spun pe aceasta cale ca traieste in Romania, nu in Franta si ca nu poate manevra notiunile dupa cum i se scoala… Francezii pun semnul egal intre nationalitate si cetatenie ; in « democratia » lor, francezii nu recunosc nici o minoritate, toti sunt francezi, inclusiv maghrebienii si pakistanezii. Daca Romania alegea sa faca la fel, azi, Hunor si-ar fi scris la cetatenie acelasi lucru ca si la nationalitate : « romana ». Dar Romania are un alt sistem… E de notorietate obraznicia liderilor UDMR care se afiseaza « pe sticla » si vorbesc mieros cand despre drepturile lor in Romania, cand despre drepturile pe care Franta le da etc. etc. etc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu