Labels

abdicare abjectie absurd abuz africa ahile alegatori alegeri apocalipsa arafat arma arta asistati aur avram iancu basarabia base batalie biserica bland bolsevici brad bucium cabinet cacarau calomnie caporal caragiale cartago ccr chisinau civilizatie comunist comunisti condamnare conspiratie constantinescu copii cosbuc credinta crestinism crime damasc dans demisie derbedei dictatura didona dreapta drept DW ecologisti economie educatie egipt eminescu energie eroi europa evaziune evreu farmece fascist fascisti felix foame folclor frauda fular Gargamel geniu geopolitica goagal goga grecia guvern haz hiram homer hotie hutuli iarna ilegalitati ilici imbecil incompatibil incredere independenţa inflatie innot investitori istorie înnot joc justitie lege liberali limba luminita amarie magie malina manipulare martisor melancolic mickey mouse micul che minciuna mineriada minte miscarea populara morala moscova MRU nastase nationalism nirvana non combat obiceiuri p pacalici parlament patriot pedeapsa penal persia perversiuni pictura pistol plagiat plagiator poezie politie ponta popular pornografie povesti presa preversiuni primar principate printese promiscuitate propaganda prost psd putin rambursare tva recesiune referendum regele mihai religie revolutie ritual romani romania rosia montana rusi rusia ruteni saracie savoare secaturi sex sfant sindicat social sov srr standford stanga stat de drept stea strousberg stroussberg STS talent tariceanu teatru tele-vizuina teroare tezaur tigani tigari tradare traditie transilvania tunisia turism tutun tvr unguri unire unpr usl vanghelie vantu vis vot woloch

9 mar. 2012

Calusul

Dimitrie Cantemir despre moldoveni

"...Osebit de jocurile acestea ce obicinuiesc pe la veselii, mai sunt si alte jocuri cu eres, alcatuite cu numar nepotrivit, adica 7, 9, 11. Si jucausii se cheama calusei si se aduna o data intr-un an, se imbraca in haine femeiesti si pun pe cap cununa de pelin impletita si impodobita cu alte flori, vorbesc cu glas femeiesc si, ca sa nu se cunoasca, isi invelesc fata cu panza alba, si in maini poarta sabie goala, ca sa taie cu dansa ori si pe cine ar cuteza sa le descopere fata ; caci puterea aceasta le-a dat-o lor un obicei vechi, asa incat nimeni nu-i poate trage la judecata cand fac vreo ucidere intru acel chip.

Povatuitorul cetei se cheama staret si cel de-al doilea primiceriu si are datorie sa intrebe ce fel de joc pofteste staretul si apoi sa spuie celorlalti in taina, ca sa nu auda norodul numele jocului pana cand nu-l va vedea cu ochii, pentru ca ei au mai mult de o suta de sarituri, si unele asa de potrivite, incat aceia care joaca se pare ca nici nu se ating de pamant, ci se poarta in vazduh. Si cu acest fel de urmari, cu jocuri si sarituri prin toate targurile si satele se petrec acele zece zile dintre praznicul inaltarii si al pogorarii Sfantului Duh. Si intru aceasta vreme nu se culca ei nicaieri, fara numai sub strasinile bisericilor ; si zic ei ca de se vor culca la alt loc ar fi cazniti de strigoaice.

Cand se intalnesc pe drum doua cete de calusei, bat razboaie una cu alta si ceata cea biruita este supusa celeilalte noua ani. Si intamplandu-se sa se omoare vreunul la acest fel de bataie, atunci nu se incape judecata si nici judecatorul nu intreaba pec el ce a facut uciderea. Si cel ce intra intr-o ceata dintr-acestea, trebuie noua ani in tot anul sa se afle adunat dimpreuna, iar intamplandu-se sa nu se arate vreodata, atunci zic ceilalti ca este caznit de duhuri rele si de strigoaice. Si prostimea cea ereticeasca crede cum ca ei au puterea sa goneasca acel fel de boale. Caci ei fac vindecarea intr-acest chip adica : astern la pamant pe cel bolnav si incep a sari ; la o nota anume a cantarii il calca fiestecare de la cap pana la calcaie. Mai pe urma ii zic la urechi niste cuvinte alcatuite de dansii inadins si poruncesc betesugului sa se departeze. Si dupa ce fac ei aceasta de trei ori in trei zile, apoi urmeaza lucrarea care o nadajduiau ei si asa, intr-acest chip cu prea putina osteneala se pot vindeca boalele cele mai grele care se impotrivesc mestesugului doftoresc. Asemenea lucrare are si nadajduirea in farmece."


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu