15 apr. 2020

"Staţi acasă!"



Fac mea culpa pentru glumele anterioare, prin care îi ironizam pe partizanii Epocii de Piatră, cei care îndemnau populaţia să se ascundă în casă, fugind din calea „virusului ucigaş”. Aş vrea să abordăm împreună acest subiect, extrem de ofertant şi să vedem că nu sunt deloc motive de râs, ci din contră.

La o primă vedere, îndemnurile celor care susţineau ideea proveneau dintr-un soi de mimetism, ceea ce ar fi fost prea puţin important, în peisajul general. Dar ei, totuşi, imitau pe cineva... Aţi ghicit! Ei erau ecoul aparatului de propagandă al Partidului, care reuşise să-i convingă, că statul în casă, izolarea, reprezintă singura soluţie, în lupta cu coronavirusul. Fireşte, aveam exemplul Italiei, căreia i-a crescut numărul de morţi şi infectaţi, timp de 5-6 săptămâni, deşi perioada de incubaţie a virusului e de 14 zile. Dar cine să mai gândească, atunci când e bombardat continuu cu acea informaţie pe care o vor manipulatorii: „Staţi acasă!”?

Dar poate că nici aparatul nostru de propagandă, foarte slab pregătit, nu ar fi înregistrat un succes atât de important, dacă nu ar fi fost difuzat, acelaşi mesaj, în multe din limbile mapamondului. Sintagma a apărut, deasemenea în toate limbile, pe site-urile de socializare, mai ales la pozele de profil. Şi în acest caz, tot despre mimetism vorbim? Într-o foarte mică măsură. În rest, sintagma ar trebui să ne pună pe gânduri... Ciudat este ca îndemnul a apărut în pofida recomandărilor OMS, care recomandă în continuare, ca persoanele care prezintă simptome de gripă, viroza, răceală etc. să se izoleze acasă, nu toată lumea. Cum nu recomandarea OMS a fost promovată, ci chiar opusul ei, mi se pare obligatoriu să ne întrebăm cine este emitentul ei. E cât se poate de limpede că sursa poliglotă a mesajului, e una singură, o sursă capabilă să disemineze mesajul în mai multe medii de informare/dezinformare. Drumul urmat de ea a fost destul de simplu şi la fel de eficient, dovedind o excelentă cunoaştere a propagării informaţiei, fie ea adevărată sau falsă şi o psihologie socială de excepţie.

Ca urmare, primele care au fost vizate de emitentul sintagmei, au fost televiziunile din ţările unde îşi putea exercita influenţa. Întâi a fost Italia, urmată îndeaproape de... Marea Britanie şi, pe rând, Spania, Franţa, Germania, Austria, România etc. Nu voi intra în detalii aici, dar cred că trebuie să înţelegem că „Staţi acasă!” nu a apărut nici din senin şi nici întâmplător, ci cu scopul de a izola populaţia, împiedicând  indivizii să se asocieze în jurul unei idei potrivnice emitentului, dacă el ar fi fost devoalat şi pentru a pune o presiune uriaşă, pe fiecare cetăţean. Doar România, moştenitoare a altui sistem comunist, a păstrat interdicţia de asociere în grupuri mai mari de 3 persoane. România mai iese în evidenţă şi cu o foarte apăsătoare stare de urgenţă, dar şi cu activarea derogării de la aplicarea prevederilor art.15 al Convenţiei privitoare la Drepturile Omului, adică suspendarea sau restrângerea (nespecificate prin lege, aşa cum prevede Constituţia) tuturor drepturilor, cu excepţia dreptului la viaţă, dreptul de a nu fi supus la tortură sau la tratamente inumane, dreptul de a nu fi ținut în sclavie sau condiții de aservire şi dreptul de a nu fi condamnat pentru o acțiune sau omisiune care nu constituia infracțiune la momentul săvârșirii. În rest, toate drepturile au rămas la dispoziţia bunului plac al celor care au instituit dictatura. O săptămână mai târziu, pe 24 martie, Centrul pentru Resurse Juridice al Consiliului Europei, nota: „În data de 17 martie, fără a aduce la cunoștința cetățenilor, România înștiințează Secretariatului General al Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire activarea art.15 din Convenție. Acest lucru nu a fost adus la cunoștința publicului de către Guvernul României, așa cum era normal, ci a fost semnalat de agenția France Presse... Prin urmare, deși ieri au fost multiple ieșiri publice ale celor care ne conduc, niciunul nu a găsit de cuviință să ne informeze cu faptul că în România nu mai este aplicabilă Convenția, că drepturile prevăzute de aceasta nu ne mai sunt garantate, cu alte cuvinte ele sunt suspendate temporar”. La randul sau, Consiliul Europei a spus: „Măsurile de urgență luate în cazul epidemiei de COVID-19 nu necesită activarea derogării de la CEDO”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu