10 feb. 2012

« Vulpile in v(r)ie » sau « Arme pentru America » de Leon Africanul


Nici nu termina bine Pontanel de recitat discursul in Parlament (cel despre care a tinut sa spuna ce e scris chiar de el…) si se porni furtuna ; « ce mai zarva, ce mai vuiet »… Somnorel a inteles ca somnul ratiunii naste monstri, dar si ca motaiala pan’ la pranz este daunatoare cartelului in varful caruia incearca de ceva vreme sa se plaseze. Urmarea ? Nu mai reiau consideratiile despre discursul goebbelsian de dupa sedinta convocata in pripa doar pentru a-i intreba pe ceilalti « liberali » ce rahat de lovitura sub centura a mai fost si cuvantarea « fratelui » Pontanel. Cert e ca atat el, cat si partidul in ansamblu au fost prinsi nu doar cu pantalonii in vine, ci si cu chilotii, iar « carpa kaghebista » le-a servit fara incalzire o alifie ce le-a ars fundul.

Povestea e mai veche si are la baza un conflict subliminal : derbedeului bulevardier Ponta incepuse sa i se opuna golanul fioros Antenescu, iar raportul de forte era net in dezavantajul primului. Varsta, caracterul (lipsa lui desavarsita) si experienta l-au facut pe Somnorel sa iasa mult mai in fata ; prea in fata, dupa parerea lui ilici. El era adevaratul lider al opozitiei, beneficiind si de ajutorul tele-vizuinilor, dar si de cel al mogulilor-infractori. Pontanel a inteles ca nu-i ramane decat un umil loc doi, pozitie din care mai vorbea, dar nu fara acceptul crinului. In partid s-au sesizat repede, dar déjà era tarziu pentru viitorul uniunii socialiste, visul de aur al lui ilici. Situatia era cam asa : ori psd accepta suprematia pnl, ori trebuia sa actioneze intr-un fel pentru a contracara pnl-ul. In laboratoarele dosnice ale psd, ilici a elaborat « schimbarea la fata » a psd. Inceputul trebuia sa-l faca Ponta, iar discursul pe care acesta l-a tinut in Parlament a marcat inceputul acestui « facelift ». Toata lumea a ramas ca la dentist auzind din gura micului derbedeu cuvinte ce contrastau net cu discursul obisnuit, josnic si grobian al presedintelui psd. De aceasta data, cuvantarea era echilibrata, pe undeva chiar cu nuante de colaborationism ; nimic din golaniile obsedante cu care ne invatase. Reactia a fost cea dorita de papusarii de la psd : presa normala la cap l-a elogiat pe ilici, cel care vorbea prin gura lui Ponta. Vulpe batrana, ilici stia foarte bine ca acelasi discurs venit de la el in fata presei, de exemplu, ar fi avut efect zero sau similar. Presedintele psd i-a pacalit pe toti (si pe mine, desigur, intr-o prima faza) afisand chiar modestie si bun simt. Atat am fost de satui de porcariile jegoase debitate de el de-a lungul timpului, incat acum reactia a fost naturala : cea prevazuta de papusar.

In partea cealalta a uniunii socialiste, liberalii au incasat lovitura in plina figura si nu par a-si fi revenit inca. Tele-vizuinile ce-l elogiau pe Ponta mai ieri au avut un moment (de cateva ore) de stupoare, dupa care toate jivinele si scursurile pripasite de Felix au dat drumul laturilor, de data asta impotriva fostului aliat, azi « dizident ». Felix isi vede astfel toata constructia la pamant ; a conspirat alaturi de oricine, doar-doar il va da jos pe « dictatorul Basescu », acelasi care a inchis robinetul rambursarilor de TVA, sursa bunastarii sale. Falimentului iRealitatea ii va urma un mult mai rasunator faliment, cel al Anetenelor, si nici Pro sau/si Prima nu se simt mai bine. Pe Felix il mai despart cateva zile de un proces penal pe care l-ar fi vrut anulat (stie el de ce), Bulanel e exact in aceeasi situatie doar 3 zile dupa Felix, Nus are soarta pecetluita si toate astea numai din cauza « dictaturii » din Romania. Toata mobilizarea facuta pentru a simula o « revolutie a haoticilor », toti banii cheltuiti pentru a-i tine in Piata si toate sperantele secaturilor de a scapa de mana lunga a legii s-au naruit cu o singura lovitura magistral gandita (sa recunoastem) de ilici ; o lovitura simpla, scurta, genul de upercut ce inmoaie genunchii adversarului.

Desigur, copilul de suflet al kaghebistului, mai important decat uniunea socialista este psd, iar Somnorel a uitat asta. Pentru psd, ilici ar sacrifica pe oricine ; acum – tocmai pe Somnorel. Demersurile greilor partidului pentru ca liderii usl sa fie primiti in SUA au fost incununate de un esec total. Unde ei au dat gres s-a strecurat insa Geoana, ceea ce a fost un nou scuipat in obrazul lui ilici. Cel mai probabil, si de la Washington degetul acuzator l-a indicat tot pe seful liberalilor, cel stipendiat de Felix-turnatorul ca fiind cu « bube-n cap ». Iata ca nici nu s-a produs ruptura oficiala, si Ponta reuseste sa ajunga in America… De aici putem desprinde o ipoteza cu doua variante de concluzie : ori uniunea socialista se rupe brusc in curand (inainte ca Ponta sa ajunga la Washington), ori la mijloc este o inginerie iliesciana care sa simuleze ruptura pentru a-si atinge scopul (nu stim care, dar e vital). Daca se va dovedi ca joaca fals, americanii nu vor da doi centi pe eventualele intelegeri cu Ponta (fie ele si la nivel de secretar III in Departamentul de Stat), dar daca nu, atunci putem avea sansa ca opozitia sa arate asa cum este, dar nu ca pana acum : o adunatura civilizata de junghiuri in coastele greu incercate ale tarii, de puscariabili politicosi si de frustrati ce-si musca limba. Iar crinutul ? Felix il va pune la presat inainte ca el insusi sa dea scaunul de parlamentar pe priciul de puscarias.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu