9 feb. 2012

Cantecul de crin al usl

Anticipam o rupere a « partidei ruse » cam peste doua saptamani. Iata ca doar dupa doua zile, usl déjà miroase a starv. Discursul lui Pontanel la votul de investitura al guvernului a fost surpriza din Pif care l-a trezit pe Somnorel. Iata ca problema bagata sub pres, cu aceasta ocazie iese la iveala, iar disensiunile apar nedisimulate. Cuvantul paiatei puse in fruntea psd n-a fost rostit in numele usl, ci doar in al gastii pe care o reprezinta. A fost, e drept, mai ponderat, mai politicos, mai realist, dar nu si mai corect. Oricum, in ansamblu, a fost un discurs destul de potrivit pentru un lider al opozitiei.
Reactia de cealalta parte a clicii, cea comandata de Felix la Grivco a fost diferita. Somnorel a reintrat in pielea dr. Goebbels si si-a reluat retorica obisnuita, fantazand maladiv pe temele binecunoscute. N-a fost un discurs adresat populatiei, ci unul disperat catre psd, de a pastra cartelul rosu si de a nu se abate de la linia impusa de finantatorul Felix. Disperat si grotesc mesajul acestei alocutiuni, penibil dupa ce Somnorel a recunoscut (minimalizand, desigur) intalnirea cu Pontanel, Gandacel de la pc si cu Felix, cel care i-a chemat la ordine si le-a amintit cine are puterea in usl : acelasi care ii si stipendiaza, Felix.

Undeva, in spatele usilor inchise, Bulanel isi vede sperantele irosite si simte ca puscaria ii e in fiecare zi mai aproape, greii psd sunt ingrijorati, iar « carpa kaghebista » déjà ascute securea pentru a-l executa pe neascultatorul Pontanel. L-ar executa azi, dar au o problema cat casa : pe cine sa puna in loc ? Sculerul-matriter Corlateanu sau lacatusul-mecanic Zgonea sunt exclusi pentru ca sefia unui partid nu e o mistocareala golaneasca pe la tele-vizuini, pedofilii Negoita si Banicioiu au probleme juridice serioase, pe « olandez » l-au marginalizat, iar Geoana e exclus si asteapta momentul pentru a le da lovitura de gratie celor care l-au indepartat.

Somnorel si-a pierdut siguranta de sine, iar obraznicia lui grosiera s-a mai diluat. A perorat impotriva actualului guvern de « valeti ai valetilor » cum spunea zilele trecute, dar mai « acoperit » si mai prudent. Liderii « cartelului rosu » nu stiu incotro s-o apuce si au preferat sa puna, si unii si altii, « batista pe tambal » pana vad incotro o vor apuca. Pontanel pare ca déjà stie, desigur, daca si ilici va aproba directia ; in sinea lui, Pontanel stie ca e condamnat, ca-l asteapta o rusinoasa condamnare si o rapida executie in partid, asa ca a avut si el azi in Parlament « cantecul lui de lebada », vrand sa mai dreaga din imaginea pe care si-a creat-o singur pe vremea cand se credea presedinte de partid.

Noul premier a avut o discutie intai cu Pontanel. I-a spus vreo doua vorbe cu miez si brusc pacaliciul psd a inteles ca partida e pierduta : alegerile anticipate devin o amintire penibila ca intentie, Coalitia va guverna fara probleme in continuare, usl este o constructie fara viitor etc. Gandul acesta i-a dat fiori si abia apoi a reusit sa vada ca in psd, Pontanel e Geoana II. Somnorel nu va avea o soarta mai buna ; Felix nu-l va ierta pentru ca a investit in el fara ca rezultatele sa fie pe masura, Costache Paturiciu il va croi dur pe spinarea intoarsa candva cu obraznicie, iar partidul va aduce in prim-plan repede o alta figura, una necompromisa ; daca e posibil. Ce anume i-a spus MRU lui Ponta… asta inca ramane un mister, dar e cert ca au fost « vorbe grele » ce nu pot fi comentate, ci doar urmate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu