12 feb. 2012

« Yeti, razboinicul zapezilor » de Leon Africanul

Chinezii il au pe Yeti, americanii – pe Bigfoot… Trebuia sa ne gasim si noi un om-olog si, cum toate trebuie sa poarte un nume, "Bigfoot-ul" nostru s-a numit Jiji Becali. Diferentele intre cele doua (trei) personaje sunt minime : Yeti e greu de vazut, Bigfoot – nu usor, dar pe « razboinicul zapezilor » il putem vedea mai des decat este recomandat sanatatii generale a societatii. Umanoid-gorila cu origini necunoscute, Yeti a lasat urme de pasi, fire de blana si a starnit o curiozitate din care au rezultat benzi desenate, filme artistice si cercetari stiintifice. Hominidul romanesc este mai putin atractiv, poate si pentru ca il vedem usor, e caraghios, vorbeste mult si e « credincios » peste masura.
Mereu gata sa traga foloase dintr-o publicitate grobiana, Yeti din Pipera sare in ajutorul celor nevoiasi. Desigur, asta nu se-ntampla oricum ; daca poate poza in salvator, razboinic, Mihai Viteazul sau Stefan cel Mare, el e prezent. Nu se uita la bani daca donatiile ii intretin aura de invincibil luptator impotriva greutatilor altora, dar e dezinteresat de vreo donatie catre cei nevoiasi care ar putea ramane anonima ; nu in ochii lui Dumnezeu, cum poate v-ati astepta, ci in cei ai alegatorilor nevoiasi ce n-au vazut ceva de la el, dar carora le sugereaza ca ar putea figura si ei pe o lista invizibila. A facut case, a zidit biserici si, in general a facut fapte bune si bine vazute in fata lui Dumnezeu. Fireste, orgoliul sau e de-a dreptul bolnavicios, nemasurat, un pacat capital, dar asta e ceva lipsit de importanta atat timp cat tele-vizuinile il cultiva. E arogant si suficient, needucat si violent, un adevarat neam-prost, dar e… Yeti – razboinicul luminii, asa ca-i este permis.

Vazand ca a nins apocaliptic si ca taranii – clienti (sau nu) ai carciumilor satesti, inca nu dau semne ca ar vrea sa dea zapada din batatura, Yeti s-a hotarat sa actioneze : isi va merita porecla mai noua, aceea de « razboinic al zapezilor » (prea destul privite de catre sinistrati). Va veti gandi, poate, ca s-a inarmat cu o lopata si s-a inrolat in « trupele » trimise pentru a-i scoate din zapezi pe satenii lasati de izbeliste de autoritatile locale psd si pnl… Ei bine, nu ! El a facut chiar mai mult : a adunat cati dependenti de banii lui a putut si a pornit spre o zona calamitata de zapada si de indolenta alesilor locali.

Tele-vizuinile au rulat pana la saturatie imaginile cu sate troienite pana la acoperis, comune intepenite in zapezi, sugerand ca asa sunt toate localitatile din Ialomita, Vrancea sau Buzau. Imbecilii de corespondenti n-au fost in stare sa gaseasca nici macar un singur sat care sa fie mai putin afectat, dar, iata, « razboinicul zapezilor » a gasit ; e o localitate mai rasarita, cu zapada mai mica, asa… ca pentru botinele lui Lagerfeld… Nici nu se putea altfel, ca nu poate baga Maybach-ul in orice nenorocita de comuna acoperita de zapada, ca doar nu e Aro… M-am intrebat ce cauta Yeti acolo, de ce nu i-a trimis doar pe « supusi » ?! Eeee, pai pe « lopatari » cine sa-i dirijeze ? Din « blana » Armani si cu caciula ruseasca (nu vrea sa supere pe nimeni), Yeti a decis : « o suta de oameni pe-o parte a drumului, o suta pe cealalta si de dimineata pana pe la ora 2-3 noaptea » n-au ce-alege de zapada de pe ulita. Iar el, el ce face ? Cum ce ? Se lupta, ca de-aia e razboinic si invincibil, privind la cei 200 de supusi ce dau zapada. Apoi, cand aia vor fi lati la iesirea din localitate, el, Yeti isi va da cu pumnii in piept urlandu-si victoria asupra fenomenelor meteo aducatoare de calamitati.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu