9 nov. 2012

Somn uşor, popor!


"Bonjour, popor"! Aşa spunea Carol al II-lea ţăranilor care îl întâmpinau prin gări. Dar ei erau treji, iar Carol dormea în lumea lui de femei uşoare şi vise dictatoriale. De atunci şi până azi lucrurile sunt complet schimbate. Acum poporul doarme, iar aspiranţii la dictatura îi prostesc pe faţă. Altfel spus, mare parte a poporului s-a tâmpit. Popor roman, de ce nu vezi că încet-încet îl aduci la putere pe călăul tău? Te-ai temut, popor roman, că austeritatea te va desfiinţa. N-a fost aşa, iar când ai fi putut să începi a simţi beneficiile austerităţii trecute – te-ai trezit chemat la vot. Şi te-ai dus... Ai adus la putere (mă refer la alegerile locale, motorul principal al celor generale) o bandă de descreieraţi care ţi-au promis bunăstarea veşnică. Ţi-au dat-o? Nu. Dar tu ai văzut? Iar nu... Acum te pregăteşti de alegeri generale... Pe infractorul Felix l-ai văzut? Ar fi trebuit... Dar cartelul instalat la Palatul Victoria l-ai văzut? Popor roman, erai mândru cândva, de tine şi de ceea ce poţi să faci. Erai cunoscut peste tot; le-ai făcut construcţii extraordinare algerienilor, libienilor, dar şi altora. Le-ai făcut rafinării, drumuri şi sonde de petrol. Romanii erau primii în topul calităţii lucrărilor. Acum a rămas doar numele şi au mai rămas ceva amintiri ale acelor vremuri. Azi eşti un popor neperformant la tine în ţară, eşti incapabil să vezi realitatea înconjurătoare şi tragi speranţa ca spanul de barbă că vei aduce la putere indivizi capabili să te scoată din marasm.

Ce-o fi în capul tău, popor roman?! Nu vezi cum te încaleca de ceva vreme aceasta bandă de răufăcători de drept comun? Ţi-au promis salarii mărite şi au mărit preţurile. S-au jurat că vor mări pensiile şi, în loc de asta au tăiat biletele de tratament pentru pensionari. Au criticat josnic guvernările anterioare, dar ei înşişi au pus economia pe butuci. Te-au făcut de râs, popor roman, în fata Europei şi a lumii întregi, dar tu i-ai instalat în fruntea bucatelor. Banii din buget au apucat alte căi, spre buzunarele largi şi goale ale briganzilor de la guvernare, dar tu nu vezi nimic în neregulă. Un semianalfabet cu apucături de derbedeu ordinar e prim ministru. Minte îngrozitor, la toate nivelele posibile, este un plagiator de duzină, dar tu stai şi-i sorbi cu nesaţ minciunile. Nici cei din jurul lui nu sunt mai breji... Cu toţii te mint, te înşeală şi-ţi promit ceea ce şi tu ştii că nu-ţi vor da, dar te încăpăţânezi să nu-i sancţionezi. Eşti tolerant? Da, eşti, dar toleranta fără limite se numeşte prostie, popor roman!

Ai decăzut enorm, poporul meu! Erai bun şi drept, muncitor şi exigent. Acum eşti rău deseori, pomanagiu şi cerşetor de la bugetul de stat, promovezi hoţia şi impostura, lenea şi suficienţă. Te-au încălecat briganzii, dar nu vezi. Eşti ca o vită dusă la tăiere şi ai impresia că ţi se da importanţă. Nu! Nu eşti deloc important când dormi, popor roman! De peste 20 de ani ţi se dă impresia că poţi decide şi asta o dată la 4 ani. Dar decizi ceva? Nu. Doar legitimezi diverse lepre, şi asta pentru că tu n-ai chef să te trezeşti din amorţeala în care te-a cufundat convenabil tătucul ilici. Ce încredere poţi tu să ai în cei care te-au făcut de râs îngrozitor în faţa unei întregi Europe? Ce încredere mai ai în ei, când ţi-au promis un dolce far niente, iar acum îţi spun că anul viitor trebuie să accepţi austeritatea, o alta? O să te duci la vot, poporul meu, o să votezi, dar n-o să ştii nici de ce şi nici pe cine. Dar o să pui ştampila şi te vei simţi important. Nu, popor roman, nu eşti important! Important ai fi putut să fii dacă te trezeai, dacă sancţionai dur toate derapajele enorme ale celor aflaţi la guvernare şi dacă nu te lăsai cumpărat cu o masă sau cu o pungă de zahăr şi ulei. Te înghesui meschin la cozile cu ajutoare europene... Atunci când ţi se dă de gratis ceva nu te deranjează să pozezi în sărman, dar mai apoi, cu zahărul în cămară, ţii lecţii despre demnitate şi onoare, aminteşti de trecutul glorios etc. Păcat de tine, popor roman... Pe zi  ce trece încetezi a mai fi un popor şi devii tot mai mult o populaţie incapabilă să vadă ce se petrece în jurul ei, o populaţie care dă aur pentru bile de sticlă strălucitoare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu