13 ian. 2012

Cine castiga?

Presedintele a cerut retragerea proiectului privind privatizarea sistemului sanitar. Prea multi se declarau multumiti de actualul sistem. Nimeni nu mai e oripilat de mortile petrecute din cauza absentei salvarilor, nimeni nu se mai scandalizeaza de absenta medicamentelor din spitale si toata lumea e fericita de existenta actualului sistem ce se dovedeste « perfect ». Privatizarea nu e buna, ca « noi nu ne vindem… sanatatea ».


Sa vedem ce s-a intamplat, totusi. Arafat si-a dat demisia si e out din sistem. SMURD ramane ce era si ce ar fi ramas oricum, dar « Fundatia pentru SMURD » va administra in continuare cei 2% veniti ca urmare a deciziei personale a fiecarui asigurat. Acum, activistii usl au nevoie de Yasser al II-lea in functia de subsecretar, altfel totul e in van ; un alt subsecretar va stabili criterii de licitare normale, dar astfel restrictive pentru « Deltamed »-ul lui Gorgan, pana acum singurul castigator de licitatii pentru aparatura destinata sistemului integrat de urgenta.

Desigur, un astfel de final este, in mod clar, unul nefericit, supapa destinata ajutorarii in campanie a comunistilor neavand contolul unde trebuie. Asadar, acum vor vrea neaparat ca Yasser al II-lea sa revina la bucate, sa aiba painea si cutitul in maini la licitarea celor 1200 de ambulante, 65 de elicoptere etc., pe scurt, la comisionarea celor 500 milioane euro.

Daca Arafat nu va fi repus in functie, si intuiesc ca nu va fi repus, ceea ce pare o infrangere pentru Basescu se va transforma intr-o infrangere pentru comunisti. De pierdut, cu siguranta, pierde Romania care va ramane pe loc, departe de sisteme public-private ce si-au dovedit utilitatea in alte tari europene si nu numai.

Update
Inca o data, opozitia trage tara inapoi, lasand in fata interesul lor financiar.

Update2
Diana Nemes: Si uite asa au mai picat unii in cursa unor agitatori. Faptul ca nu s-au vrut servicii medicale oferite de oameni pregatiti, ca nu se incurajeaza competitia, ne arata cat de putin dezvoltati suntem intru capitalism.

1 comentarii: