4 mai 2020

Starea de dictatură



 La început a fost starea de urgenţă, stabilită în CSAT, când încă nu aveam niciun pacient covidian. Această premeditare a stării, coroborată cu suspendarea la CEDO a drepturilor şi libertăţilor, fără ca ele să facă obiectul unei legi, cum prevede Constituţia, a fost dovada clară că se instaurase dictatura. Deşi Consiliul Europei a criticat neinformarea populaţiei în legătură cu suspendarea considerată nenecesară, de către Consiliu, Pinocchio de la Cotroceni şi-a continuat discursul ipocrit. Cu toate astea, cei mai mulţi au considerat că termenul e prea dur şi, poate, exagerat. Zilele din urmă fac dovada că nu era decât crunta realitate... Pentru purişti, haideţi să vedem cum stăm noi, în context European şi apoi să vedem dacă termenul e realist sau nu.

Italia, ţara cel mai greu lovită de “virus”, a început deja relansarea economiei şi relaxarea măsurilor restrictive. Spania, cu peste 1.000 de îmbolnăviri pe zi şi, evident, cu mulţi morţi a început relaxarea de azi. Guvernul spaniol şi-a obligat cetăţenii să poarte măşti în transportul în comun, motiv pentru care a decis să pună măştile la dispoziţia populaţiei cu titlu GRATUIT, nu contra cost, ca în România. Va rămâne de neînţeles de ce actuala dictatură a ales să trimită 90.000 de măşti în Spania. Austria, Franţa şi Germania au ales şi ele să relaxeze presiunea pusă pe populaţie, iar Danemarca a făcut acelaşi lucru după doar o lună de restricţii. Suedia, se ştie, a adoptat o poziţie diferită şi ea s-a dovedit corectă: nu a izolat populaţia, dar a luat măsuri de protecţie. Astfel, Suedia a devenit lider european în lupta cu covidul.

Acum să vedem ce s-a întâmplat şi ce urmează la noi... Proiectata în CSAT stare de urgenţă este, de departe, cea mai dură din Europa, cele mai multe măsuri impuse de ordonanţele militare semnate de civilul de la Interne, fiind după chipul şi asemănarea emitenţilor: haotice, fără nicio bază ştiinţifică, lipsite de sens şi, deseori, abuzive. Nu a explicat nimeni de ce este interzisă circulaţia după ora 22... Doar pentru că acesta e modelul sovietic al dictaturii? Suntem pe primul loc mondial la... amenzile primite de populaţie, în numele binelui comun: peste 300.000 de persoane au primit amenzi ce depăşesc 120 milioane euro, subiect dezvoltat şi de presa americană.

Acum, după ce ţuţării de partid au pregătit terenul cu „ştiri” halucinante, Pinocchio face un nou anunţ, în fapt – o şmecherie de joasă speţă: starea de urgenţă va fi înlocuită cu... starea de alertă! „Şi cu asta, ce-am făcut?”, spunea cândva Constantin Tanase... Diferenţa dintre noţiuni e că miliţia îşi încheie atât de lăudata, de către Pinocchio, activitate de hărţuire a populaţiei... Asta doar pe stradă, pentru că o vom găsi în transportul în comun, însoţind controlorii. Ce amenzi pot aplica astfel, încă nu e limpede, dar nu mă îndoiesc că vom vedea. Zic să nu ne aşteptăm ca abuzurile miliţienilor să înceteze, atât timp cât ele doar îşi schimbă locul unde se produc. Tot neclar este cum vor putea impune purtarea „botniţei luiIohannis”, ca să nu mai spun că hotărârea nu are absolut nicio bază ştiinţifică. Restul restrângerilor rămân neafectate, ca atunci când îi dai drumul vitei din grajd, dar numai în curte, cât să facă un pic de mişcare. „Din 15 mai vom intra în stare de alertă”, a anunțat Pinocchio, deşi el nu are nicio treabă, legalmente vorbind, cu starea de alertă, ci doar cu cea de urgenţă. Această nouă stare ar trebui aplicată de autorităţile locale, cu aprobarea celui mai cunoscut prim miliţian aproape alfabetizat. În realitate, starea de alertă va fi un „bun” instrument prezidenţial, pentru că el e şi preşul primarilor şi al prefecţilor, iar drepturi nu avem, cum nu avem presă, justiţie, economie etc. Altfel spus, starea de alertă este o stare de urgenţă, care nu relaxează nimic altceva decât mişcarea simplă. Aşadar, ordonanţele militare vor fi înlocuite de OUG, adică aceeaşi Mărie, cu altă pălărie, altă situaţie fără corespondent în Europa. Având în vedere că primul măscărici şi sluga sa de la Interne, nu sunt deloc siguri că schimbarea stării va aduce şi dispariţia declaraţiilor şi libertatea de mişcare, lucrurile sunt mai simple decât păreau. Adică se continuă starea de urgenţă, sub un alt nume şi cu un alt centru de comandă formal. În acest fel, statul comunist, în pofida întregii Europe, îşi continua starea de dictatură!

P.S. Pinocchio o fi ştiut ce urmează, încă de când i-a fost scrisă cartea „Pas (de două săptămâni) cu pas (de încă două săptămâni)”? Că dacă o scria el, o termina în 2024.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu