18 nov. 2011

Noua Republica in alegerile 2012

Dupa 70 de ani de comunism, socialism extremist si haos stangist, iata ca se contureaza o noua formatiune politica, de data asta de dreapta. Mult incercat de tradari regale, ocupatie sovietica si dominatie agresiva comunista, poporul asta are nevoie azi de un partid care sa-i reaminteasca valorile care au facut Romania Mare si care au demonstrat ca romanii nu sunt un popor de mana a doua. « Noua Republica » vrea sa arate ca este un partid autentic de dreapta. Intentiile puse pe hartie de catre initiatorul ei, Mihail Neamtu sunt laudabile si au acea frumusete si simplitate pe care le gasim in toate ideile mari. Centrata pe o anticoruptie aproape « fundamentalista », NR vrea sa raspunda necesitatilor firesti ale unei populatii prea mult incercate de un comunism ce nu-i este caracteristic. Acest nou partid apare pe fundalul nemultumirii cvasi-generale si a neincrederii in partidele de stanga cu nuanta bolsevic-« liberala » (mai mult gasti de interese decat partide).


Romania de azi e impartita intre cele doua tabere de pe esichierul politic : usl (stanga) si partidele aflate la guvernare (centru-dreapta), dar electoratul este buimac : « stanga » nu poate vota pentru ca a avut ocazia sa simta « beneficiile » guvernarilor ei succesive si limba de rumegus pe care acestia au folosit-o promitand marea cu sarea inainte de alegeri, dupa livrand votantilor doar sarea. In acelasi timp, partidele ce formeaza « arcul guvernamental » au fost nevoite sa aplice masuri dure economice si pentru a putea strabate criza, dar si pentru a repara gaurile lasate de guvernarile dezastruoase comuniste.

Teoretic, electoratul nehotarat poate opta pentru un nou partid ce se anunta a fi condus de oameni nepatati, inimosi si manati de cele mai frumoase intentii. NR mai poate atrage si electorat de dreapta ce azi sprijina PD-L, singurul partid care raspunde cerintelor celor cu orientare clara de dreapta, dar si oameni onesti in esenta de la pnl, oameni ce azi se vad in situatia de a colabora cu stanga, daca nu comunista, macar comunistoida. Dar de la teorie si pana la practica, drumul e lung si deloc usor. Nu e simplu sa te adresezi unui electorat invatat cu mesaje colective, folosind mesaje adresate individului… Delicat este si sa spui deschis ca in Romania de maine lenesul si harnicul nu vor castiga la fel sau ca tara pe care o dorim este cea in care vrem ca OMUL sa stea in centrul atentiei si nu COLECTIVITATEA. Omul este cel care va reconstrui cu rabdare si efort personal, dar si colectiv si economia, si sistemul social, dar si cel politic. Aceste mesaje nu sunt suficiente daca ele sunt lansate doar la intruniri in orasele tarii ; nu ajunge sa spunem ce este dreapta si ce-si propune ea in ziare sau pe bloguri. Dreapta inseamna si schimbarea mentalitatilor, a perceptiilor, iar asta se face de la om la om incepand cu Capitala si sfarsind cu ultimul catun al tarii. « Dreapta » trebuie sa aiba mesagerii ei, dar e necesar sa aiba si un program clar ce sa raspunda cerintelor societatii de azi, unul structurat clar si putand fi inteles de oricine. Daca discursul NR va fi simplu, uman, atunci da, va avea putere de penetrare, dar daca el se va mentine intelectualist, atunci si rezultatele nu vor intarzia sa apara, doar ca ele vor duce la pierdere…

NR ca partid nou, trebuie sa-si arate clar intentiile, dar si mijloacele folosite pentru a-si atinge scopurile. Trebuie sa afirme clar daca intentioneaza sa merga in fata electoratului ca partid solitar sau intr-o alianta cu partid(e) cu idei asemanatoare. Timpul e scurt pentru a se face cunoscut, inteles si pentru a face si o campanie electorala eficienta. Ideile promovate de NR sunt frumoase, dar vorbe frumoase spun toti, vor zice electorii mai putin avizati ; fapte, NR nu poate invoca, ceea ce face si mai grea misiunea asumata, iar anticoruptia este singurul domeniu ce poate fi aratat electoratului ; dar anticoruptia nu rezolva nici problemele economice, nici pe cele sociale. Viitorii lideri ai partidului in curs de formare isi asuma astfel un apostolat, dar este nevoie si de asa ceva.

Alegerile 2012 sunt o piatra de incercare pentru toata tara. Daca romanii vor intelege, privind retrospectiv, ca singura sansa a lor este dreapta, atunci se vor prezenta masiv la vot si vor vota acele partide care au demonstrat ceva, ca de vorbe au avut parte destul pana in 2008. Problema lor este ce anume vor vota… Pot vota PD-L care a adus economia romaneasca la un nivel ce nu putea fi sperat in anii din urma (locul 49 ca PIB global intr-un clasament facut de FMI pentru 2010, anul 2011 fiind net superior), dar care uneori a aratat si ezitari, dar pot vota si NR ce se prezinta mult mai pur si neatins de coruptie. Desigur, intre cele doua partide exista o diferenta uriasa de infrastructura politica, diferenta ce nu poate fi surmontata in 12 luni. In plus, PD-L are ce sa arate in materie de realizari, chiar daca omul simplu va evalua mandatul tot dupa banii pe care ii are in buzunar ; asta e tot o chestiune de mentalitate, o mentalitate criminal intretinuta de catre o adunatura de indivizi de stanga ce promit ca daca vin ei la putere vor face buzunarele sarmanilor sa se umple brusc de bani. Spre deosebire de PD-L, NR poate activa si atrage oameni care sa inteleaga mesajele sale si poate spera sa treaca astfel pragul electoral, dar nu mai mult.

Cu toate astea, aparitia NR pe esichierul politic va determina si o polarizare diferita a intentiilor de vot, ceea ce poate fi bine sau rau. Daca NR va merge singur in alegeri si nu va trece pragul electoral, voturile pe care le-a primit se vor pierde si nu doar NR va pierde, ci DREAPTA romaneasca. Nu e deloc de ignorat nici cine va avea de castigat din asta : usl, pentru ca in alegeri orice vot conteaza, iar 100.000 de voturi pot face diferenta intre castig si pierdere (sa nu uitam alegerile prezidentiale din 2008). Asadar, responsabilitatea pe care si-o asuma M. Neamtu este uriasa, decizia NR putand salva sau condamna Romania. Daca, in schimb, NR va participa in alegeri alaturi de PD-L intr-o alianta sau sub « umbrela » unei Miscari Populare, atunci da, noul partid isi va dovedi utilitatea aparitiei lui.

Ca om de dreapta, privesc cu simpatie si incredere aparitia acestui nou partid, dar nu pot ignora obiectivele principale ale mele si ale tuturor celor care cred ca dreapta e singura solutie pentru a reconstrui pe mai departe tara : oprirea accesului la putere a comunistilor. Decizia ce va urma la nivelul conducerii NR privind participarea in alegeri va da adevarata imagine a oportunitatii aparatiei acestui partid.

2 comentarii:

  1. noua republica este proiectia lui vladimir tismaneanu. tismaneanu este un comunist convins, nu om de dreapta

    RăspundețiȘtergere
  2. @Buzuc Marius: ai si niscai dovezi in sprijinul afirmatiei pe care o faci? Iar incepeti cu "fonfleurile" astea? Mai rasfirati, baieti, mai rasfiratzi!

    RăspundețiȘtergere