10 iun. 2012

Extras din RAPORTUL EXPLICATIV...Adoptat de Comisia de la Veneţia  în cadrul celei de-a 52-a sesiuni plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002)

Art.65. Ceea ce trebuie evitat, este nu atât modificarea sistemelor de scrutin-  ele pot  fi întotdeauna îmbunătăţite – ci modificarea lor frecventă  sau cu puţin timp (mai puţin de un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic.

Art.66. Una din modalităţile de evitare a manipulărilor ar fi definirea în Constituţie sau într-un text superior legii ordinare a elementelor celor mai sensibile (sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale, circumscripţiile sau regulile de constituire a circumscripţiilor). O altă soluţie, mai flexibilă, ar fi de a stipula în Constituţie ca, în cazul amendării legii electorale, vechiul sistem va rămâne aplicabil pe timpul viitoarelor alegeri – cel puţin dacă acestea au loc în anul următor – şi că sistemul nou va aplicat începând cu scrutinele ulterioare.

Va urma

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu