Labels

abdicare abjectie absurd abuz africa ahile alegatori alegeri apocalipsa arafat arma arta asistati aur avram iancu basarabia base batalie biserica bland bolsevici brad bucium cabinet cacarau calomnie caporal caragiale cartago ccr chisinau civilizatie comunist comunisti condamnare conspiratie constantinescu copii cosbuc credinta crestinism crime damasc dans demisie derbedei dictatura didona dreapta drept DW ecologisti economie educatie egipt eminescu energie eroi europa evaziune evreu farmece fascist fascisti felix foame folclor frauda fular Gargamel geniu geopolitica goagal goga grecia guvern haz hiram homer hotie hutuli iarna ilegalitati ilici imbecil incompatibil incredere independenţa inflatie innot investitori istorie înnot joc justitie lege liberali limba luminita amarie magie malina manipulare martisor melancolic mickey mouse micul che minciuna mineriada minte miscarea populara morala moscova MRU nastase nationalism nirvana non combat obiceiuri p pacalici parlament patriot pedeapsa penal persia perversiuni pictura pistol plagiat plagiator poezie politie ponta popular pornografie povesti presa preversiuni primar principate printese promiscuitate propaganda prost psd putin rambursare tva recesiune referendum regele mihai religie revolutie ritual romani romania rosia montana rusi rusia ruteni saracie savoare secaturi sex sfant sindicat social sov srr standford stanga stat de drept stea strousberg stroussberg STS talent tariceanu teatru tele-vizuina teroare tezaur tigani tigari tradare traditie transilvania tunisia turism tutun tvr unguri unire unpr usl vanghelie vantu vis vot woloch

30 apr. 2012

"Cainele soldatului" in varianta psd


Imparatul Traian s-a trezit dis de dimineata si, deznadajduit de cele vazute in capitala fostei Dacii, ramane impietrit intr-un gest de ruga muta. Un dac mai pisicher il turna in bronz, ii puse un ogar cu cap de lup pe brate si asa se nascu monstruozitatea de pe scarile Muzeului de Istorie a Romaniei. „Nasul” fiorosului monument al minciunii istorice a fost un alt infractor din panoplia atat de vasta a psd: Rrrazvan Theodorrrescu. Fostul ministru violator de corespondenta privata a cuvantat cu aceasta ocazie: „Vom avea, de-acum, pe treptele Muzeului National de Istorie, un simbol al natiunii noastre. Metafora aceasta il reprezinta pe cel mai longeviv imparat roman, pe cel mai iubit imparat roman, pe Optimus Princeps, care inseamna „fruntasul cel mai bun”. Eu va urez, domnule primar general, sa fiti un Optimus Princeps al Bucurestiului inca o data". Altfel spus, in afara de smenul politic menit a-l arata pe nulul Oprescu drept un Mecena al artelor nu exista nimic de remarcat la bizarul grup statuar.
Traian sta, amaratul, gol pusca, dar academicianului psd nimic nu i se pare straniu. Avem in fata singura reprezentare pe plan mondial a unui imparat roman dezbracat. In arta, iar Theodorescu stie, nu sunt acceptate decat doua reprezentari ale unui imperator: in toga imperiala sau in armura militara a timpului. Nimeni, niciodata nu a imaginat asa ceva si nici in cazul de fata nu ar fi trebuit sa existe. Goliciunea corpului a fost mereu purtatoare de mesaj, chiar unul precis, insa aici este vorba despre o goliciune simpla, fara vreun mesaj. A-l deposeda pe Traian de insemnele rangului sau lasandu-l ca pe un milog si proptindu-i o corcitura in brate este, in mod clar, fara legatura cu arta. E drept, omul se naste gol, dar Traian era iber, nenascut pe plaiuri mioritice, asa ca nici intr-un caz nu avea de ce sa fie astfel prezentat.
Sa mai spunem ca alegerea catelei numita „lupa capitolina” este complet nefericita, daca ne gandim la semnificatia ei initiala. „Lupoaica” era simbolul prostituatelor in Roma Antica, asa ca inca se discuta daca tracii Romulus si Remus au fost salvati de o prostituata sau acceptam legenda lui Titus Livius ca realitate istorica.
O simbolistica grosiera sta la baza conceptiei acestui monument al inutilitatii. Corcitura pe care Traian o tine in brate este un metis de dog danez, cu greyhound si cu cap de steag. Asta pentru ca steagul de lupta al dacilor (sarpele cu cap de lup) sta lipit de gatul catelei ca o esarfa nefiresc intinsa. Doar capul statuii ne arata ca e vorba despre Traian, ca restul este un chici scump si dezagreabil realizat cu acceptul Primarului General psd; de altfel, aceasta mizerie este singurul punct realizat chiar de Oprescu, restul (Stadionul National, Pasajul Basarab etc.) fiind proiecte initiate si desfasurate in mandate anterioare de catre Basescu si Videanu. De-acum, Oprescu se poate lauda ca a realizat ceva 100% psd, 100% in mandatul sau: ansamblul statuar „Soldat in costumul de botez si cainele sau”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu