28 oct. 2011

Un scenariu national

Cica Facebook este o lume virtuala… Aiurea ! Aici sunt oameni reali care-si dau sau nu numele real sau intreg, care se cunosc sau care abia aici se descopera, persoane care au sentimente si pasiuni, fie sentimentale, fie politice, care se exprima uneori mai sincer decat cu cei din imediata lor apropiere. Unii simuleaza sau se prefac, asa cum se intampla de cand lumea in comunitatile eterogene.

Spre deosebire de, uneori, prea criticatul Facebook, la televiziuni asistam la o simulare totala, la o aparentza lipsita de realitate, la un spectacol fara sfarsit ; fara sfarsit, dar fals. Incepand cu tele-vizuinile de « stiri » si terminand cu emisiunile-« concurs », trecand prin spectacole « politice » cu scenaristi jalnici, ceea ce vedem « pe sticla » este o mistificare de la un capat la altul spre deliciul telespectatorului credul. Unii danseaza pentru tine, dar concursul lipseste ; perechile sunt dinainte stabilite si ce parcurs vor avea, cine va castiga etc. In rest, urmarim o semi-analfabeta pe post de prezentatoare si un prea plin de el actor cu veleitati de cantaret (gandind ca-l mosteneste pe bunicul lautar ; greseste) care ne invita sa ascultam un « urias » cantaret : el. Un spectacol altfel reusit daca ar lipsi glumele nesarate si uneori obraznice ale prezentatorului ; reusit dar, cum ziceam, fals. Nici emisiunile in care niste detectivi pusi de sotie sa vada cu cine se-ntalneste sotul nu sunt altceva decat scenarii. Actorii sunt diverse persoane ce se vor vazute sau actori ratati, cum e cazul unui baiat cu parul chel, in viata de toate zilele redactor la postul national de radio, dar care viseaza sa devina actor. Avand in vedere ca a atins « performanta » de a fi personaj secundar-tertiar intr-o reclama, putem considera ca si-a atins pentru a doua oara scopul artistic. De scenariu nu scapa nici emisiunile « de analize » economice sau politice. iRealitatea invita … proprii angajati pe post de c/analisti de toate felurile, iar « analizele » au tot atata valoare ca si consideratiile politice din poiana lui Iocan. « Specialistii » lor nici macar nu sunt surprinsi de intrebari, atat timp cat planul e facut dinainte de catre diverse personaje « inspirate » de « Grasut ». N-o sa ma refer prea mult la scenaristul-sef al discursului auto-omagial si politic al fostului rege Mihai, « profesorul » Felix, dar si aici tot la un plan politic si mediatic asistam. Desigur, si acesta destinat tot celor mai creduli, mai impresionabili, mai telenovelisti. Si atunci, de ce sa criticam Facebook, din moment ce prea putini sunt dispusi sa-si construiasca o platosa in spatele careia sa poata pastra intacte opinii adevarate si argumentate care sa nu cada sub tirul neincetat al mass media ?

1 comentarii:

  1. Buna, Dragos si sa-ti fie de bine in casa pe care tocmai ai renovat-o: mai luminoasa si mai functionala :) Nu ca cealalta n-ar fi fost pe placul meu,dar te obliga sa treci prin multe "odai"ca sa ajungi in sufragerie ,unde ne astepti,uite,pe langa cafea buna si cu observatii la cald despre cei ce populeaza ecranele tv-urilor autohtone.
    In afara faptului ca nu am timp, nici nu mai suport sa ma mai uit la ecranele tabloidizate ,modelul otevist fiind ACU, pe placul tuturor celor care,mai ieri,il luau la mishto!In naivitatea lor,multi amatori de iluzii media cred ca acoperirea ecranului cu benzi intens colorate pe care se scurg "stirile"de senzatie ale romanicai analfabete, sau ca micile ferestre lasate ca mahalaua sa-si exhibe produsele sunt aducatoarele informatiilor de care avem nevoie pt a ne putea deplasa cativa pasi mai incolo din ancestrala noastra poarta cu shantz in fata . Nu-si dau seama ca prin fata ochilor impainjeniti din diverse motive li se plimba cel mai odios mod de spalare de bani negri, bani necesari propulsarii intr-o alta viata,cea a influentarii politicului in vderea preluarii puterii absolute . Uite ca demonstrara unii,fara voia lor,bineinteles, ce se poate intampla ,in lumea lor ,a shmenarilor cu shtaiph, cand un trust ajuns in faliment se facu de rasul mapamondului,fiiind preluat live de catre altul cu bani mai multi si mai murdari ...Daca escrocul grasutz impreuna cu clica lui de securisti a reusit sa se imbogateasca, nu pe seama tv-urilor, ci pe seama furtului din buzunarele oamenilor, ceilalti bogatani, care se vor angrena in afacere ,la fel de cinstit agonisitzi, vor mai avea curajul sa-si bage mainile in foc ,ca sa si le arda si ei ? Om trai si-om vedea !

    RăspundețiȘtergere