30 iul. 2011

"Revolutia" libiana in vacanta tunisiana

Libienii sunt un popor ciudat... Am avut ocazia sa-i vad la "treaba" si n-am murit de incantare. In ceea ce priveste intalnirile stabilite totul este relativ pentru ei. Nu respecta aproape niciodata ora convenita, uneori nici ziua. Kaddafi i-a facut sa traiasca departe de realitatea celorlalti.

Acum, libienii s-au "revoltat" impotriva dictatorului... Oare? Pai... libienii iau salarii fara sa si munceasca, preturile generale sunt cel mult simbolice, masini au libienii doar de la VW Golf in sus, taxe si impozite nu platesc, un plin de benzina nu depaseste 10 euro. Kaddafi ii indeamna sa nu munceasca, in locul lor muncind egiptenii si tunisienii. Cu toate astea, cica sunt nemultumiti... De ce anume nu e deloc clar, deci au "revolutie" care sa le aduca democratie pentru cele 140 de triburi. Cat de buna este aceasta "democratie", viitorul o va arata, daca ea nu va esua lamentabil.

Dar... a venit vara! Ce daca? Pai cum? Vara, libienii iau vacanta; nu muncesc ei, dar vacanta e sfanta si trebuie respectata ca atare. Asadar, la inceputul lunii iulie, Tunisia a fost invadata (ca in fiecare an) de hoardele de libieni "saraci" in Mercedes-urile, jeep-urile si limuzinele lor cu tapiterie de piele. Restaurantele sunt ticsite, terasele sunt pline, la cofetarii uneori n-ai loc sa arunci un ac. Hotelierii jubileaza, libienii aducandu-le venituri frumoase, marfurile dispar din galantare si senzatia generala e ca Tunisia a fost ocupata de libieni. Desigur, astea nu sunt niste probleme, libienii fiind oameni extrem de pasnici si de linistiti; problemele apar cand ne gandim ca ONU da bani seriosi pentru "sarmanii" libieni care sunt marcati de razboiul civil... Cat de marcati - se vede, cat de razboi... ramane de vazut, daca ne gandim ca in Libia nu prea mai are cine cu cine sa lupte, cheful de razboi a cam disparut, iar liderii europeni au inceput sa inteleaga ca Libia e o tara atipica. Da, Kaddafi e un dement delirant, un dictator idiotizant, dar populatia nu prea vede ce anume ar putea aduce indepartarea lui. Acum nu muncesc, dar iau salarii, dupa - fara munca "nema" salarii, iar perspectiva asta nu-i incurajeaza deloc.

Maine incepe Ramadanul... Ce fac libienii in Ramadan? Se duc acasa la ei, in Libia? Nuuuu! Acolo e "razboi" si asta le-ar deranja linistea atat de necesara pentru a putea suporta postul, asa ca raman in hotelurile si vilele inchiriate in Tunisia... Pare logic ca finalitatea "revolutiei" libiene sa fie cu totul alta decat in cazul celei tunisiene...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu