Labels

abdicare abjectie absurd abuz africa ahile alegatori alegeri apocalipsa arafat arma arta asistati aur avram iancu basarabia base batalie biserica bland bolsevici brad bucium cabinet cacarau calomnie caporal caragiale cartago ccr chisinau civilizatie comunist comunisti condamnare conspiratie constantinescu copii cosbuc credinta crestinism crime damasc dans demisie derbedei dictatura didona dreapta drept DW ecologisti economie educatie egipt eminescu energie eroi europa evaziune evreu farmece fascist fascisti felix foame folclor frauda fular Gargamel geniu geopolitica goagal goga grecia guvern haz hiram homer hotie hutuli iarna ilegalitati ilici imbecil incompatibil incredere independenţa inflatie innot investitori istorie înnot joc justitie lege liberali limba luminita amarie magie malina manipulare martisor melancolic mickey mouse micul che minciuna mineriada minte miscarea populara morala moscova MRU nastase nationalism nirvana non combat obiceiuri p pacalici parlament patriot pedeapsa penal persia perversiuni pictura pistol plagiat plagiator poezie politie ponta popular pornografie povesti presa preversiuni primar principate printese promiscuitate propaganda prost psd putin rambursare tva recesiune referendum regele mihai religie revolutie ritual romani romania rosia montana rusi rusia ruteni saracie savoare secaturi sex sfant sindicat social sov srr standford stanga stat de drept stea strousberg stroussberg STS talent tariceanu teatru tele-vizuina teroare tezaur tigani tigari tradare traditie transilvania tunisia turism tutun tvr unguri unire unpr usl vanghelie vantu vis vot woloch

1 aug. 2010

Sondaj si tampenie

Ca romanii devin din ce in ce mai putin instruiti, asta e de la sine inteles; o vedem tot timpul. Cine e de vina? Factorii care au dus la aceste rezultate sunt mai multi: tele-vizuinile, politica pe care nimeni nu pare a o intelege, dar care e prioritara mai ales pt. cei care nu o inteleg etc. Dar eu cred ca problema din sondaj pleaca in primul rand de la cei care l-au elaborat, apoi se continua cu aceia care l-au pus in practica (depinde si unde au pus intrebarile; la sate nivelul e catastrofal, dar prin cartierele Bucurestiului, de exemplu e de-a dreptul tragica) si abia apoi devine o problema si pt. repondenti.
Sa pornim de la ceea ce stim: teoria evolutionista este mai repede o speculatie bazata pe manipulare si pe dovezi indirecte. Nimeni nu a reusit sa probeze veridicitatea ei. Deriva continentelor? Cand a inceput ea si de ce? (de ce, se stie, dar si Ilie de la scularie o stie?). Dinozaurii au disparut acum 65 Ma? Atunci de ce Spinozaurus a disparut acum 145 Ma? N-o fi fost omul contemporan cu dinozaurii, dar atunci de ce reprezentarea grafica a dragonului, balaurului in folclorul tuturor popoarelor este chiar Spinosaurus descoperit in 1912 in Egipt? Cand s-a produs impactul meteoritic major care a determinat "spargerea" continentului Gondwana: acum 65 Ma sau acum 4-5000 ani? Ambele raspunsuri au la baza doar teorii, nici una irefutabila. Cum sa stie Ilie raspunsurile? Dar Ghita caruia i s-a inoculat ca romanii sunt crestini de la Sf.Andrei incoace? Bun, Sf.Andrei, da, dar care dintre ei? Apostolul lui Iisus care doar a trecut pe malul marii sau Sf.Andrei cel care i-a crestinat pe ucraineni/rusi? BOR zice ca e vorba despre Apostolul lui Hristos, dar nu explica de ce nu sunt urme ale crestinismului din epoca aceea. Bisericile cele mai vechi sunt de prin 1200 si le numeri pe degetele de la o mana. Cat de religiosi sunt romanii o spune si un calator italian care a petrecut un an in Valahia pe la 1810: toti spun ca sunt credinciosi, dar mai degraba este un amestec de religie si superstitii pagane; si asta o spunea unul care ii lauda pe romani.
Revenind la chestiune, inainte de a chestiona atat de adanc, sondajul ar fi trebuit sa fie documentat si apoi sa se adreseze unui segment bine determinat. Ce relevanta are el cand un sferto-doct de la Realitatea citeste "Colcata" in loc de Calcutta? Poporul caruia i se spune cat de mare si tare e el, cum Herodot ii califica drept "cei mai viteji si mai drepti dintre traci...", "uitand" sa i se spuna si "...dar betivi si lenesi" (iar asta e incontestabil, Burebista deja vorbea singur pana la arderea viilor, iar despre harnicie...sa nu uitam ca bordeiele sapate in pamantul gol au fost casele romanilor mii de ani). "Alfabetizarea" romanilor ar trebui inceputa cu o severa si rapida alfabetizare a profesorilor, pretentiosi ceva de speriat cand e vorba despre salariile proprii, dar cat se poate de ingaduitori cu propria incultura tocmai in domeniul in care activeaza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu